„Mentettük az emberek bankját: az ólakba zárt állatokat”

Obrenovac tiszteletbeli polgárává avatták Horváth Rudolfot az árvíz sújtotta területen végzett önkéntes munkájáért

VÍZHORDÓBÓL TŰZOLTÓ

A Belgrád melletti Obrenovac az egyike azoknak a településeknek, amelyek a 2014-es nagy balkáni áradások során szinte teljesen víz alá kerültek. A legdrasztikusabb helyzet a város katlanná váló, 40 napig ázó Braća Jugovića nevű peremkerületében alakult ki. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőexpedíciói Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán kívül ide is megérkeztek, a csapat tagjaként pedig velük volt a szabadkai származású Horváth Rudolf. Több hónapig tartott a károk helyreállítása, amelynek során a településen 80 házat szárítottak ki, majd közel 140 család ingóságpótlásában (mosógép, hűtőszekrény, tűzhely stb. beszerzésében) segédkeztek. Tavaly decemberben Obrenovac önkormányzata a város tiszteletbeli polgárának választotta Sáhóné Lajkó Zsuzsannát, a Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi szakszolgálatának koordinátorát és Horváth Rudolf önkéntes tolmácsot.

vul_8416

Horváth Rudolf átveszi a kitüntetést (Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

– Fiatalkoromban, a 80-as évek közepén nálunk (az akkori Jugoszláviában – a szerk. megjegyz.) még voltak önkéntes munkaakciók. Ezek egy-egy hónapot jelentettek a nyári szünetben, ahová én nagy örömmel jelentkeztem vízhordó fiúnak. Így jutottam el például Pirotba. Már akkor is jólesett, hogy segíthetek másoknak, mert számomra nem csak frázis a jobb adni, mint kapni – meséli Rudolf, amikor arról kérdezem, hogyan kapott rá az önkéntesség ízére.

Foglalkozását tekintve építőipari kötődésű, és más tekintetben is építő embernek tartja magát.

– Van bennem egy rugó, ami folyamatosan közösségszervezésre ösztönöz. Láttam egyszer a budakalászi tévéújságban, hogy tűzoltóőrsöt szeretnének létrehozni a városban. Bementem az akkori polgármesterhez, aki áldását adta rá, majd felhívtam öt barátomat. Sok ember állt mellénk, és megszületett a Budakalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Azt mondtam, addig fogom csinálni, amíg nem jön egy rendes tűzoltókocsi. Miután begördült, átadtam a stafétát.

984153_631054346923802_1830783579_n

Sisak, kabát (Forrás: Horváth Rudolf Facebook-oldala)

„ILYEN LEHETETT NOÉ BÁRKÁJA”

Árvíz sújtotta tájat először nem Obrenovacon, hanem Jamenán látott Rudolf. A szerémségi faluból mindenkit evakuáltak, a tűzoltócsapattal 6 órával az után érkeztek meg.

– Jamenán a sűrűjébe csöppentünk bele, és olyan érzésem volt, mintha Noé bárkáján lennék. Az egyetlen szárazon maradt hely a falu főtere volt, közepén a templommal. Odasereglettek a jószágok, és mi is odavittük őket az ólakból. Ahogy a helyi vezetők fogalmaztak: megmentettük az emberek bankját. Érdekes volt látni, hogy azok, akik egyébként „ellenségek”, a kutya, a macska, a disznó és a csirke, ilyen körülmények között milyen jól kijönnek egymással.

viz_klenak

Obrenovac árvíz idején (Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

A szélsőséges helyzetben az emberek igazi arcáról is lehull a lepel. Sok esetben megőrzik a jókedvüket:

– Nem húz le a saját bajával, hanem még ő ad neked erőt a munkádhoz. Jamenán a főtéren történt, hogy ebédidőben elővettük a magunkkal hozott konzerveket. Odajött az egyik falubéli, hogy kölcsönkérje a csónakunkat. Mint később kiderült, ő volt a helyi kocsmáros. Az elárasztott háza padlásáról hozott nekünk kolbászt, szalonnát, sört és üdítőt. Mint mondta: „Nem fogtok ti itt nekem konzervételeket enni!”

obrenovac_3

Az elázott falu (Forrása: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

ADNI CSAK JÓL SZABAD

Horváth Rudolf mérhetetlen elismerésnek érzi a tiszteletbeli polgári címet, hiszen, mint mondja, életműveket szoktak ilyen kitüntetéssel díjazni.

– Obrenovacon már-már családtagként kezeltek bennünket. A falszárítás után felmérést végeztünk, minden házban megkérdeztük, hogy mire van a legégetőbb szükség. Elmentem Živoradhoz is, aki nagyon jó barátom lett. „Volt három képem. Az egyiket visszahozta nekem az Úr, még kettőre lenne szükségem, fölteszem őket a falra és rendben vagyok” – felelte lazán, miközben tök üres volt a háza… Aznap éjjel egyedül voltam a szálláshelyen és eszembe jutott egy barátom, akinek az édesapja festő. Felhívtam és elmeséltem neki a sztorit. Azt mondta: van náluk a padláson egy kép, ami sosem volt bekereteztetve, és amit még a nagypapája készített, amolyan családi ereklye. Nekem adja. Živorad majdnem két méter magas, tagbaszakadt, szakállas ember. Amikor megjelentem nála a képpel, zokogott. Azóta, ha belépsz a házba, azt a festményt látod meg először.

obre_szari_3

Terepen (Forrása: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

Persze katasztrófa sújtotta helyszíneken nem csak ehhez hasonló, megható történetekkel „van tele a padlás”:

– A tűzoltóságnál megtanultam, hogy ha valakinek leég a háza, az tragédia. De te, aki a segítségnyújtásban veszel részt, nem lehetsz részese ennek a tragédiának, mert akkora terhet fogsz cipelni, amit nem bírsz el. Azzal is vigyázni kell, hogy mennyire engedjük magunkhoz közel az embereket. Katasztrófa sújtotta helyszíneken gyakori probléma a torzsalkodás, és onnantól, hogy valakit a barátommá fogadok, a szomszéd azt fogja gondolni, hogy kivételezek vele. Az emberek trükköznek. Félreteszik, amit kaptak, kérnek még. De amint rájönnek, hogy nem tudnak megvezetni – sőt, még értékeled is a csibészségüket, megnyílnak és segítőkészekké válnak. Ezek nem egyszerű élethelyzetek, ahogy az adományozás is külön szakma. Adni csak jól, ügyesen szabad.

Kapcsolódó sajtóanyagok:


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

„Mikor a gyermek gyermek volt”, az utcabélieknek gyerekolimpiát szervezett, Kölyök-lapot szerkesztett osztálytársainak, verset fabrikált és Doorst hallgatott. Később Szegeden angolt tanult „középiskolás fokon”, egyetemi szinten Újvidéken, szerkesztő-újságíróvá Budapesten lett, ahol „a körúton járkál a november”, de eltéphetetlen szálak kötik a tájhoz, „a régi szerelmek lábnyomához”, hol tudja, „merre mennek, kik mennek az uton”. „Mikor a gyermek gyermek volt, magával ragadta a játék, most belefeledkezni csak a munkába tud.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!