Már online is böngészhetitek a vajdasági doktoranduszok kiadványát

A VMDOK legújabb projektje

Mire megyünk a diplománkkal? Vajon érdemes belekezdeni a doktori tanulmányokba, vagy még ez sem garancia arra, hogy képzettségünknek megfelelő munkahelyet találunk? Egyáltalán van esély arra, hogy a megszerzett tudást ne külföldön, hanem szülőföldünkön, Vajdaságban kamatoztassuk?
 12242350_1226343294049024_1166800064_n
Többek között a fenti kérdésekre keresi a választ és a lehetőségeihez mérten megoldást nyújt a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete. Ez év elején adták ki a VajDasági geneRáció című kötetet, mely 127 doktoranduszt mutat be. Célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy milyen magas szinten foglalkoznak a vajdasági fiatalok a tudományokkal, továbbá az, hogy a doktoranduszok megismerjék egymás munkáját és közös kutatásokban, határon átnyúló projektekben vegyenek részt. Több szakterület, így a bölcsészet-, a műszaki, az orvos-, a társadalom-, a természet- és az agrártudományok terén tevékenykedők ismertetik doktori témájuk és publikációik listáját a kiadványban. Mindezt kiegészítik néhány gondolattal a fiatal kutatók helyzetével kapcsolatosan, elérhetőségeiket is feltüntetve. A könyvet készítők nem titkolt szándéka ugyanis, hogy rávilágítsanak a különböző tudomány- és művészeti ágakkal foglalkozó doktoranduszok nehéz helyzetére.
Februárban, a kötet megjelenésekor még csak terv volt az elektronikus változat elkészítése, a közelmúltban azonban ez az elképzelés is megvalósult. A VMDOK oldaláról elérhető portál tartalmazza a könyvben szereplő adatokat, ennél azonban többre is hivatott. Ezzel kapcsolatosan Novák Anikó, a VMDOK elnöke mondta el, a könyvnek miért is fontos kiegészítője a webes felület:
– Amikor lezártuk a könyv szerkesztését, láttuk, hogy az nem lehet teljes, az adatgyűjtés és a kötet nyomtatása között is sok változás történt, új doktoranduszok kerültek a látókörünkbe, többen fokozatot szereztek, megváltozott a munkahelyük… Ezért mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy a kötet alapján létrehozzunk egy folyamatosan frissíthető, bővíthető, naprakész adatbázist.
10426849_748026681960625_9038052518253687931_n
A portálon jelenleg 127 fiatal vajdasági magyar kutató bemutatkozója szerepel (ugyanazok, akik a kötetben is), de már érkeznek az újak és a meglévők javításai, amelyek hamarosan felkerülnek. A weboldal is azt a célt szolgálja, amit a kötet: hogy a fiatal kutatók megismerjék egymást, valamint szeretné felhívni a tudományok terén munkálkodók figyelmét a bennük rejlő potenciálra. A böngészést megkönnyíti, hogy a hallgatók tudományterületek és név szerint is kereshetőek. A honlapon főleg Magyarországhoz és Szerbiához kötődő fiatalokat találhatunk, de akadnak köztük Angliában és Németországban tevékenykedő kutatók is.
A kötetet Szabadkán, Újvidéken, Óbecsén és Szegeden is bemutatták. Anikó ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy számtalan pozitív visszajelzést kaptak. Tapasztalataik szerint a könyvet sok helyen forgatják, hiszen olyan értékes embereket sorakoztat fel, akikről számos esetben nem tud a közösségünk. A kiadvány sikerét bizonyítja az is, hogy mind a 300 példány gazdára talált, ezért is fontos a honlap, ahol most már mindenki számára elérhetők a benne lévő információk. A tervek között a portál további népszerűsítése szerepel, illetve decemberben egy honlapbemutató rendezvényre is sor kerül majd. A weboldalfejlesztés egyik lehetséges útja a jövőben felületet biztosítani a fiatalok publikációi számára.
12231289_1226344930715527_1994135500_n
A vajdasági magyar doktoranduszok és fiatal kutatók az info@vmdok.org.rs címre küldhetik el bemutatkozóikat, illetve a már megjelent adatok módosításait. A honlap létrehozását a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatta.

Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!