Ha tablettában árulnák a parajdi sót, vennék, mint a cukrot

Gyógyító levegőt szívtunk a zentai Women Secret Szépségcentrum somokozójában

16441313_728538093971209_1170368251_nIsmeritek, ugye, a magyar népmesét a királyról, a három leányáról és a sóról? A lényege röviden: az öreg uralkodó megkérdezte a királykisasszonyokat, mennyire szeretik őt. A legkisebb leánya válaszától – „én atyám, úgy szeretlek, mint az emberek a sót” – éktelen haragra gerjedt, és elüldözte a királykisasszonyt. Később, amikor az öreg király elé az összes étel só nélkül került, megint csak elfogta a düh – ekkor értette meg a leánya válaszát. A sóval valahogy napjainkban is így állunk, óriási szükségünk van rá, ennek mégsem vagyunk tudatában – véli Kovács D. Eugénia, a Women Secret Szépségcentrum tulajdonosnője.

– A testünknek szüksége van sóra, hiszen, ha nem vinnénk be, tulajdonképpen gondolkodni sem tudnánk, hiszen ez az összekötő kapocs az idegpályák között. Mindegyik szervünk tartalmazza, áldott állapotban az anyaméhben lévő magzatvíz 1 százalékos sóoldat, és még sorolhatnám. Ezért is rendkívül fontos, hogy ügyeljünk szervezetünk sóháztartására.

14715566_672020819622937_8327092709281897111_o

Eugéniával a Szépségcentrum sószobájában beszélgetünk, ahol egy kicsit hűvös van, ezért a somokozó melletti kályha elé kuporodunk.  A helyiség egyik részében kényelmes karosszékek várják a vendégeket – itt relaxálnak ideális esetben a felnőttek –, a másik felében pedig a gyerekek számára kialakított játszó rész található. Eugénia négy évvel ezelőtt bővítette ki a szépségápolási komplexumot a 12 tonna parajdi sóból épült teremmel.

– Egy nyugodt helyet szerettem volna létrehozni. A só egyenesen a híres parajdi sóbányából érkezett, az ebből készült sótéglákkal borítottuk be az egész helyiséget, a somokozót pedig sóőrleménnyel töltöttük fel. Ezt a a gyerekek kedvükre szitálhatják és ezáltal belélegezhetik.

Már egy ideje nagy divatja van a himalájai sónak. Ti miért a parajdit használjátok?

– Egyrészt azért, mert ez a miénk, kulturálisabban közelebb áll hozzánk a székelyföldi Parajd, hiszen itt, a Kárpát-medencében található, ez a leülepedett tenger sója. Másrészt jobb a kipárolgása, mint a himalájainak, porózus, szemcsés felületének köszönhetően.16441380_728913330600352_235695048_nTENGERI ÉLMÉNY

Kiknek ajánlod a sószobát?

– Mi Vajdaságban nagyon poros környezetben élünk, a légutakban folyamatosan lerakódik valami, ezért a sóterápia azoknak is megoldást nyújt, akik minden nap kimennek és lesöprik az utcát. Gondolj csak bele, itt, ha kint hagyod a kocsit, másnap már írni lehet rá, egy tengermelléki városban viszont három hét múlva sem lesz rajta egy szem por sem. A belélegzett só jótékonyan hat az agyra, így a sószobában tett látogatás után azok is nyugodtabban fognak aludni, akiknek egyébként semmilyen panaszuk nincs.

15995523_717631411728544_1641364641_n

Mi a helyzet azokkal, akik gyógyulni jönnek ide?

– A só tisztítja a légutakat, megszünteti a gyulladást a tüdőben, a mandulában, a felső garatban. Itt nem csak egyalkalmas gyógymódról van szó, a belélegzett só megtapad a nyálkahártyán, fertőtlenít, és benn marad a szervezetben. Feloldja az irritáló gócokat, így a dohányosoknak és az asztmásoknak különösen ajánlott. Ezen kívül megszünteti a náthát, az arcüreggyulladást, szabályozza a vérnyomást, gyógyírt nyújt a horkolás és egyéb alvászavarok ellen, és még hosszan sorolhatnám.

Kiemelten fontos szerepe lehet a sószobának az allergiaszezonban. Sok szülő a gyerekek miatt kifejezetten ebben az időszakban utazik el a tengerre, erre azonban nem mindenkinek van lehetősége – ekkor jön képbe a sószoba. A különböző légúti allergiák, mint például a túlérzékenység a pollenre, a tollra vagy a pihére folyamatos gyulladást okoznak, amit a sószobában lévő gyógyító levegő hatásosan enyhít.

Milyen visszajelzések érkeznek a vendégektől?

– Ha volt is valakinek negatív élménye a sószobával kapcsolatban, az hozzám nem jutott vissza, így mondhatom, hogy 100 százalékos sikersztori. A legédesebb történet főszereplője egy nagymama és féléves unokája, akiket bár a doktornő küldött hozzánk, a nagyszülőnek mégsem volt túl sok bizodalma bennünk. Két hét múlva az idős hölgy lelkesen mesélte nekünk, hogy a kisgyereknek teljesen elmúlt a bronchitise.

15978746_717631405061878_4206114_n

Adri (Beszédes Adrianna, Eugénia mellett a Szépségszalon másik állandó munkatársa – a szerk. megjegyz.) az előbb, amikor kávét csináltam neked, mondta, hogy mindenképp meséljem el az ő történetét is. Gyerekkora óta súlyos asztmában szenvedett, és amikor elkezdett itt dolgozni, gyakran beült a sószobába. Ennek hatására az első allergiaszezon után már nyoma se volt az asztmájának.

Egyébként érdekes, hogy négyévnyi nyitva tartás után az elmúlt három hónapban szaporodtak meg azok a vendégek, akik orvosi ajánlásra jöttek. Lehet, hogy tíz év múlva sorszámot kell majd húzni, de egyelőre elég lassú a felfutása a sószobának.

A vajdasági ember szkeptikusan áll az efféle alternatív gyógymódokhoz?

– Egyikünk sem rózsaszín buborékban nőtt fel, senkit sem úgy neveltek, hogy ő a világ közepe. Természetes, hogy érnek bennünket negatív ingerek, amelyeket nem biztos, hogy fel tudunk dolgozni. Köztudott, hogy rengeteg betegség lelki eredetű, és sok esetben alternatív módon is gyógyítható. Ilyenek a nőgyógyászati problémák is, például a miómának sok lelki oka lehet: az elfojtás vagy az önmegvalósítás hiánya. Igen, azt látom, hogy nálunk annak a gyógyszernek van értéke, amit az emberek a patikában vesznek meg. A só is jobban menne, ha tabletta formájában árulnák a gyógyszertárban…

GYEREKEK A SOMOKOZÓBAN

Túlnyomórészt családok járnak a „sóba”?

– Jelenleg igen. Ez általában úgy néz ki, hogy amíg az anyuka nálunk szépül, addig a gyerek itt játszik az apukával vagy a kísérővel. Fizetni a gyerekek után kell, a felnőtt ingyen látogatja a sószobát. Arra is nagyon ügyelünk, hogy bár elférnének, nem engedünk be egyszerre sok vendéget, mert az 15978142_717631451728540_1174697968_nszerintem nem komfortos. Egyébként korábban jellemző volt, hogy barátnők csoportjai itt ültek össze egy kis traccspartira, de ez a réteg kiköltözött külföldre, úgyhogy most éppen formálódik a vendégkör.

Hány éves kortól lehet gyereket hozni a somokozóba?              

– A hivatalos orvosi vélemény szerint féléves kortól engedélyezett, de én azt szeretem, ha legalább kétéves a kicsi. Parajdon a sóbarlangba se mehet le ennél fiatalabb gyerek, hiszen eddig az életkorig fejlődik a tüdő. Én a gyerekemet azért el szoktam hozni saját felelősségre.

Neked milyen személyes tapasztalataid vannak a sószobával kapcsolatban?   

– Mielőtt megszületett volna a kisebbik lányom, az volt a tradíció a szalonban, hogy karácsony előtt egy hétig itt aludtunk a kolléganőkkel. Ennek hatására sokkal ellenállóbbak lettünk a betegségekkel szemben. A nagyobbik kislányom addig sohasem kapott el semmit, amíg óvodába nem kezdett járni. Az egyik alkalommal, amikor lázasan jött haza, fogtuk a paplant és a párnát, éjjel egykor kocsiba vágtuk magunkat és itt aludtunk a sóban – reggelig egyet sem köhintett. Most karácsonykor is eljöttünk a családdal, a gyerekek vidáman játszottak, ránéztem a páromra, és azt mondtam neki: ezt a sószobát már csak a gyerekeinkért és az ő egészségükért is érdemes volt megcsinálni.

Fotók: Kecskés Szanella

(X)

Olvasd el cikkünket, amelyben bemutatjuk a Women Secret Szépségcentrumot!

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!