A Google ma ünnepli, korábban pedig segített megfejteni a kocka titkát

rubik 1Negyvenéves a kocka. A kocka, mely elválaszthatatlanul összekötődött népünk sorsával. A kocka melynek mintha lelke lenne, mely a furcsa magyar lélek minden visszásságát értené. Nincs is dicsőségesen nagyszerűbb és szomorúan feleslegesebb találmányunk, mint a Rubik-kocka.

Endrey Marcell többszörös kockakirakó világbajnok szerint semmiféle különleges képesség nem kell a kirakásához, csupán érdeklődni kell iránta és alaposan megfigyelni. A szerénységét értékeljük, de valahogy nehezen hisszük.

Mindenesetre ma kipróbálhatjuk magunkat akkor is, ha nincs kéznél valódi kocka, elég ha a Google keresőjére kattintunk, ami a születésnap apropójából a görgethető magyar találmánnyal kedveskedik látogatóinak.
googleA Google-nek egyébként is már komoly kötődése van a Rubik-kocka történetéhez, hiszen megfejtésének egy jelentős lépésében segédkezett: 3 évvel ezelőtt a Google szuperszámítógépein fejtették meg az úgynevezett „Isteni számot”, vagyis azt, hogy hány lépésből lehet bármilyen helyzetből kirakni a Rubik-kockát. A kérdés 30 éve foglalkoztatta a matematikusokat, de emberi erővel nem sikerült eljutniuk a megoldáshoz. Több mint 43 trillió alaphelyzete lehet a kockának és Morley Davidson, a Kenti Állami Egyetem matematikusa által vezetett vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy legfeljebb 20 jól meghúzott lépéssel bármelyik kombinációból visszaállíthatjuk az eredeti állapotába.
1995-ig az volt a meggyőződés, hogy 18 lépés szükséges ehhez, azután viszont Michael Reid matematikus előállt egy olyan kombinációval, melyet 20 lépésnél kevesebb forgatásból nem lehetett megoldani. A végleges bizonyításhoz a Google szuperszámítógépeire volt szükség, bár még azok teljesítménye sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy minden kombinációt végigpróbáljanak, ezért 2,2 milliárd mellékosztályba rendezték őket, hogy vizsgálni tudják.

Ám nem csak a Google kerekít nagy feneket a magyar találmánynak, a szabadság szobor melletti New Jersey-i Liberty Science Centerben is tematikus tárlatot szerveznek neki. A Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítás április végén nyílt meg, amelynek megnyitóján személyesen is tiszteletét tette az idén 70 éves Rubik Ernő. A kiállítás kilenc hónapon keresztül várja a látogatókat, majd 2015-től világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt körbejárja a Földet.

Rubik Ernő a kiállítás megnyitóján

Rubik Ernő a kiállítás megnyitóján


The following two tabs change content below.
Takács Rajmund

Takács Rajmund

A nyolcvanas évek közepén születtem, amikor jók voltak a disco zenék és Tom Cruise is fiatal és normális volt. Lassan nyolc éve próbálok újságíró lenni, amit a gunarasi Hírharangnál kezdtem. Talán a motivációm volt rossz, azt hittem így majd könnyebb lesz csajozni... Miután nem jött be, azóta legfőbb célomnak a vajdasági magyar paraszt-munkás népség szellemi felszabadítását tartom.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!