Mondj (Super)nemet a hülyeségre!*

Nagyinterjú a KMV főzenekarának frontemberével

Nem egyszerű történet interjút egyeztetni egy elfoglalt rocksztárral. Ez már bebizonyosodott a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének (KMV) promo videói forgatása során is, amikor végül a saját kocsmája előtt sikerült lencsevégre kapnunk a Supernem énekesét, Papp Szabolcsot.

Ezúttal egy szegedi Soerii & Poolek koncert végeztével tudtunk leülni néhány korsó hideg sör társaságában, mielőtt a kimerült frontember visszaindult volna családjához.

TÖBBSZÖR HALLGATANDÓ ANYAG,  NEM AZONNAL BEAKADÓ CUCC

A 2011-es Tudományos Fantasztikus Pop című lemezetekkel a zenekarnak egy új löketet, arculatot, stílust adtatok, mely osztatlan sikert aratott. Igazán magasra tettétek vele a lécet. Majd tavaly megjelent a Túl a frekvencián című albumotok. Hogy érzed, utóbbi mennyire jött át a közönségnek?

– Azt reméltem, hogy érteni fogják és beakad az a csavar, amivel tekertünk egyet az előző lemezünkön. Valójában nem így történt. A Túl a frekvencián, ami egyébként sorban az ötödik stúdiólemezünk, tipikusan koncertre íródott anyag. Olyan szerzemények szerepelnek rajta, amelyek a már meglévő koncertprogramot színesítik. Sokkal szívélyesebb fogadtatásra számítottam, ettől függetlenül persze működik, élőben is szeretik. Lehet, hogy mindenki új Hova megy, Ki?-ket és Tudományos Fantasztikus Pop-okat várt. Viszont ez a lemez nem erről szól, hanem egy kicsit alternatívabb, ha fogalmazhatok így.

Túl a frekvencián

Túl a frekvencián (Fotó: Supernem)

Hogyan válogattátok a dalokat?

– A lemezen javarészt olyan számok szerepelnek, melyek már évekkel ezelőtt elkészültek. Ezeket az ötleteket vettük elő és dolgoztuk ki. Lehet kicsit túltekertük, bocs srácok.

Bárkinek említem a zenekar nevét, szinte csak te ugrasz be neki a bandából. Mesélj kicsit a többiekről is!

– Én lettem az énekes és egyben a frontember, ebből kifolyólag mindenki engem hív fel, én vagyok a zenekar szócsöve. A csapat azonban négyünkkel teljes (Papp Szabolcs – basszus, ének, Pulius Tibor – gitár, Kubányi Bálint – billentyű, Mozsik Imre – dob), csakis együtt tudunk így megszólalni. Mindenkinek külön-külön a saját hangszerén, a pozíciójában kell jól teljesítenie. A másik fontos dolog, hogy a Supernemet egyedi hangulat övezi. Úgy gondolom, nemcsak a zenénk és szövegeink miatt járnak a koncertjeinkre, hanem mert sajátos atmoszférát hozunk létre, amikor együtt vagyunk a színpadon. A koncertek után sem zárkózunk el a közönségtől, azonnal megyünk együtt velük a pulthoz. Ez nagyban hozzájárul a zenekar sikeréhez, ez természetesen nemcsak rajtam múlik, hanem az egész zenekaron.

.

(fotó: JéPicture)

AZ EGÉSZ SÖPÖRJÖN

Hogy készültök a fellépésekre? Van egy bevált recept vagy minden koncert más?

– Minden idény kezdete előtt összerakunk és elpróbálunk egy adott számlistát. Ez néha minimálisan változhat: figyeljük a közönség reakcióit, illetve velünk is előfordul, hogy keddről szerdára teljesen máshogy látjuk a dolgokat. Arra törekszünk, hogy mi is jól szórakozzunk, és mindenki más is megkapja azt, amiért eljött. Rengeteg olyan dal van, ami a Supernem életében meghatározó, de ezek nem mindig kapnak időt egyes koncerteken. Sosem fellépés előtt döntjük el, hogy most ezt a számot játsszuk, azt pedig nem. Teljesen más a felállás egy nagy fesztivál esetében, amikor 60 perc áll rendelkezésünkre szereléssel, játékidővel, és teljesen más egy saját buli, ahol szinte másfél óra csak a fellépés. Arra megyünk rá, hogy az egész söpörjön. Nyilván a buli felénél kicsit visszább kell venni, majd mehet tovább a zúzás.

Hogy alakulnak a zenekar jövőbeli tervei? Lemez, klip, külföldi turné?

– Határszélen mindig is játszottunk, de a Supernem sohasem dédelgetett nyugat-európai turnés álmokat. Mi ezt a zenekart Magyarországra képzeltük el, a magyar fiataloknak szólnak a szövegek. Lehet, hogy már ott tart a világ, hogy nem feltétlenül kell 10 dalnak összegyűlnie ahhoz, hogy lemezt adjon ki egy zenekar. Mi öt nagylemezen vagyunk túl, nem véletlenül van a negyediken és ötödiken is 9, illetve 8 szám – pont ennyi dal kellett ahhoz, hogy zeneileg és szövegileg is benne legyen minden. Jelenleg is egy új számon dolgozunk, amit valószínűleg a következő budapesti szabadtéri koncerten mutatunk be. Magyarul, ha jön egy ötlet, bevonulunk a stúdióba, felvesszük és kész. Nem várjuk meg, hogy legyen egy teljes lemezanyag, hanem folyamatosan csepegtetünk. Erről nem is tudok most többet mondani, hiszen első ízben történik meg a zenekarral.

.

(Fotó: Supernem)

AHOL A BARÁTI KÖR ÖSSZPONTOSUL

Hol filmet forgatsz, hol kocsmát vezetsz, hol a stúdióban vagy és mindeközben egy csodás családod is van, mely hamarosan újabb csemetével bővül. Hogy bírod még mindig a pörgést?

– Elképesztően felgyorsult az életem. Számos felkérést kapok, így egyre jobban oda kell figyelnem arra, hogy otthon is legyek. Lányom van, a második bébi pedig fiú lesz (az interjú közlése előtt két nappal világra jött Szabi fia, Viktor – a szerk. megj.). Mellette pedig lett egy törzshelyünk, egy kocsmánk, a Robot, ami az elmúlt évek alatt ápolt zenekari kapcsolatokból, szoros barátságokból születhetett meg. Itt összpontosul a baráti kör. Közösségépítő akcióink közül egyik például az, hogy szerdánként sztárcsapolás van nálunk, amikor is egy adott zenekar tagjai állnak a pult mögött és ők szolgálják ki a vendégeket. Szerintem egy olyan eszme valósult meg ezzel a hellyel, ami már régóta nem volt Budapesten. Rengeteg szervezést igényel az életem, de mindezt megkönnyíti az, hogy a kocsmát hárman vezetjük két barátommal. Ritkán tudok ott lenni, viszont akkor folyik a sör :).

Szabi

Papp Szabi (fotó: JéPicture)

MINDENKI RAPPEL, CSAK ÉN NEM

Idén te is részt vettél a Red Bull Pilvaker-eseményen, ahol többnyire a magyarországi hip-hop képviselői vonultatnak fel modern köntösbe öltöztetett szépirodalmi verseket. Hogy érezted magad közöttük mint „lázadó rocksztár”?

– Enyém a megtiszteltetés, hogy egyáltalán szóba jöttem. Magyarországon az elmúlt 2-3 évben iszonyat módon beindult a szöveg, a rap és elképesztő tömeget vonzanak magukkal ezek a megmozdulások. A legnagyobb ilyen a Red Bull Pilvaker – szinte 3 óra alatt fogyott el az összes jegy. Nagyon komoly verseket dolgoznak át, ami egy merész ügy, mert sok a vérivó. Szerintem ez egy igazán színvonalas esemény, amely próbál politikamentes maradni. Örülök, hogy részt vehettem ebben az egészben, nagyon jól éreztem magam, fantasztikus két hét volt. Most szerintem tényleg él az, amit anno a Belga mondott: nemzeti hip-hop. Mindenki rappel, csak én nem :).

Legnagyobb kihívás az életedben?

– Nyilván a gyerekeim. Mindketten szerelemben fogantak, terveztük őket, de ennél keményebb melót, mint mikor gyerek van, nem igazán tudok… Most lett a lányom kétéves, amióta ő van, nincs pihenés. Reggel már nyitogatja a szemed, teljesen lényegtelen, hogy mikor értél haza. Mondanod és mutatnod kell neki mindent: fogd meg, próbáld ki, ne edd meg, le ne nyeld, jézusom, leesel, állj fel… Rengetegen megkérdezik, hogy ez az életforma mellett, mégis hogy bírom. Annyi mindent leműveltem már reggeltől reggelig, hogy amikor éppen nem játszunk vagy nincs valamilyen felkérésem, akkor igyekszem csak otthon lenni. Ez egy óriási felszabadulás, a jelenben tart.

LÉGY ÖNMAGAD FELTALÁLÓJA, MENEDZSERE

Szombaton, április 25-én az óbecsei Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének főzenekara lesztek. Középiskolás éveidben mennyire volt jellemző rád a kitűnni akarás, a bizonyítás? Részt vettél versenyeken?

– Igazából nagyon rossz gyerek voltam. Rosszabb voltam, mint most. Minden érdekelt, csak seggem nem volt hozzá. Én ugrottam először fel az asztalra, és csak a hülyeség, a lázítás foglalkoztatott. Most már úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a fiatalok járjanak iskolába, legyen konkrét céljuk, amiért beiratkoznak az oktatási intézménybe. Viszont, ha a mai világot nézem, a diák lehet, hogy nem is kapja meg mindazt, amiért évekig töri magát. Így azt mondom, mindenképp légy önmagad feltalálója és menedzsere.

Melyik témakörben és mivel neveznél a KMV-re, ha most lennél középiskolás?

– Beszédművészet. Meditálnom kéne, és akkor lehet, hogy érdemben meg tudnék szólalni. :) (Szabiról ismeretes, hogy dadog. – a szerk. megj.) Komolyra fordítva a szót, valószínűleg a néptáncot választanám. Fantasztikus lehet, amikor átadod magad az egész művészetnek, minden héten van egy néptáncpróbád és nyomod. Éled a megszokott mindennapjaidat, viszont szerdánként lemész a próbára és kurvára kiadsz magadból mindent. Véleményem szerint ez egy fantasztikus érzés lehet.

.

(fotó: JéPicture)

A magyar zenei életben kikre, mely feltörekvő zenekarokra figyelsz?

– Hála az égnek rengeteg elképesztő minőséget hozó új zenekar, fiatal arc mutatja meg magát, akik előtt óriási jövő áll. Például az Ivan and the Parazol és a Middlemist Red. Első hallásra meg sem mondanám, hogy magyarországiak. Viszont azt vettem észre, hogy ezek a fiatalok nem nagyon énekelnek vagy írnak magyarul. Az itthoni közönségnek véleményem szerint azonban kell az, hogy együtt énekelhesse a dalokat az előadóval. Mindenképpen pozitív az is, hogy ezek a zenészek megkapják a támogatást a szakmától, mint például a Cseh Tamás Program vagy a Nagy-szín-pad! nevezetű kezdeményezés, és így könnyebben eljutnak a közönséghez.

Mit üzensz a vajdasági fiatalságnak a szombati koncert előtt?

– Jövünk és kész!

Horváth Tamás

A szombat esti KMV program:

Kapunyítás: 20:30

Időbeosztás:

21:15 – Lóci játszik
22:30 – Supernem
00:30 – Veronika and the Wedding Boys

kmv_plakat_web

Az esemény Facebook-oldala.

*

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!