Szabadkai szecessziós naptár – 2015

Amit már megmutattak és amiről még ezután hullik le a lepel

A szecesszió Szabadka megannyi épületének apró részletében felfedezhető. A hullámos vonalak, a színek játéka, a virág- és állatmotívumok mind a szemünk előtt vannak, ha végigmegyünk a korzón, de a mindennapok forgatagában talán észre sem vesszük a rejtőzködő csecsebecséket. A más városból vagy külföldről érkezetteknek is feltűnhet a Városháza, a Zsinagóga, a Raichle-palota lenyűgöző látványa, és az itt-ott felbukkanó szecessziós motívumok mindig más változata. A századfordulónak a művészeti szabadságot hirdető irányzata a mai ember számára is szemet gyönyörködtető.

AMIT EDDIG LÁTHATTUNK…

Szabadkán szép számmal vannak olyan rendezvények, melyeknek a szecesszió irányzata és az itt található épületek a témái. A város tavaly csatlakozott a magyarországi kezdeményezésű, A szecesszió világnapja elnevezésű rendezvénysorozathoz, amely Antonio Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának napjához, június 10-éhez kapcsolódik. A világnapot ünneplő 12 másik ország, például Spanyolország, Franciaország, Olaszország városai mellé csatlakozott idén is Szabadka.

Ezzel kapcsolatosan A szecesszió és a természet című tárlat már május 14-től megtekinthető a Városi Múzeumban. A kiállítás egy 5 éves projektum, az Art Nouveau & Ecology eredménye, amely a Szecessziós Városok Hálózatának keretein belül valósult meg. A kiállítás körüljárja a szecesszió és a természet kapcsolatát, illetve a természetnek az új művészetre tett inspiráló hatását mutatja be.

A szecesszió világnapján a Szabadkai Városi Múzeumban egész nap ingyenesen volt megtekinthető a tárlat. A Városi Könyvtár Könyv és a szecesszió címmel játszóházat szervezett délelőttre, 15.30-kor pedig Eszék szecessziós építészetéről beszélt Grgur Marko Ivanković művészettörténész horvát nyelven, amit tárlatvezetés követett a Szlavóniai Múzeum XIX. és XX. századi üveggyűjteményét végigjárva. A tárlat kurátora, Radmila Biondić mesélt.

18 órától egy érdekes interaktív program várta az érdeklődőket. A Raichle Ferenc Szabadkán és Szegeden című könyv szerzői, Gordana Prčić Vujnović és Vass Géza invitálta meg az érdeklődőket Szabadka nevezetes szecessziós épületeinek megtekintésére, különös tekintettel azokra, melyeket Raichle Ferenc tervezett. A Raichle parkban levő mellszobortól indult a csoport a Nemzeti Szálloda felé, a hajdani Nemzeti Kaszinón, azaz a mai Városi Könyvtár épületén és a Raichle Ferenc által tervezett bérházakon át annak lakó- és bérházáig sok érdekességről szó esett. Az egyes épületeket belülről is megtekinthették az érdeklődők.

Itt pedig képgalériánkat találod!

11-én, csütörtökön a Városi Múzeumé volt a főszerep: Evetović Klára beszélt Zágráb és Szabadka szecessziós építészetéről. Mint ahogy Ninkov K. Olga művészettörténész bevezetőjében hallhattuk, minden évben fiatal előadók is kapnak esélyt, hogy bemutatkozzanak. Klára bár szabadkai születésű, de egyetemi tanulmányait Zágrábban végezte – így kapott kedvet ahhoz, hogy összehasonlítsa az ott látottakat a szecesszió szabadkai megjelenésével, mindezt sok-sok képpel illusztrálva. Ezután Otthonom szívében a szecesszió dobog címmel műhelymunkát rendeztek családok számára.

Akinek felkeltette érdeklődését az összefoglaló, még sok szecesszióval kapcsolatos programra ellátogathat a közeljövőben, hiszen számos egyéb program lesz a kiállítás alatt.

Ma, július 11-én Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor avatta be az érdeklődőket a márványozás technikájába egy műhelymunka keretén belül. A 10 órakor kezdődő foglalkozásra a Szabadkai Városi Múzeumban került sor.

AMI MÉG VÁR RÁNK…

Bácskossuthfalván lesz látható a Szecesszió Bácskossuthfalván és Pacséron elnevezésű fotókiállítás, mely Igor Halasević munkája. A kiállítást július 6-a és 12-e közt lehet majd megtekinteni.

Július 17-én pénteken Hulló István ornitológus beszél a stilizált szecessziós ornamentika növény- és állatmotívumairól. Július 31-én a Madarak és mókusok – a szabadkai és palicsi szecessziós építészet figurális dekorációja címmel hallhatunk előadást Neda Džamić művészettörténésztől szerb nyelven.

Augusztus 1-jén pedig a távoli Keleté a főszerep: origami játszóházzal várják a gyerekeket, majd 18 órától a Japonizmus Szabadkán a 19. század végén és a 20. század első negyedében címmel Ninkov K. Olga művészettörténész tart előadást.

Szeptember 1-jén, a városnap keretein belül 18 órától a Mit jelent egy városnak a szecesszió? témáról Nagy Kiserős Melinda építészmérnök és a gazdaságfejlesztési iroda vezetője beszél.

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!