Az egészséges is lehet finom

...avagy Szalszával a konyhában

Megörültem, mikor Szálas Angi meginvitált egy szerda esti vacsorára. Addig nem kóstoltam a főztjét, de a Szalszával a konyhában című blogján található receptek és azok illusztrációi már felkeltették az érdeklődésem. A kedves kis lakban már várt a terülj-terülj asztalkám, de csak csipegetni volt szabad, míg a fotós meg nem örökíti az ínyencségeket. Addig Angival beszélgettem többek között a főzésről és az arról szóló írásairól.

Szálas Angi

Szálas Angi

− Egyetemista koromban nem túlságosan figyeltem a táplálkozásra. Szerepeltek olyan ételek az asztalomon, amelyeket ma már nagy ívben kerülök… azután sok vegetáriánus, vegán (az a személy, aki kihagyja az étrendjéből az állati termékeket. Nemcsak a húst és halat, hanem a tejtermékeket, tojást, és gyakran a mézet is, továbbá egyéb állati eredetű anyagokat – a szerk.), makrobiotikus (a makrobiotika szerint étrendünkben a természet rendjét és a harmóniát kellene követnünk. A mérsékelt égövön élő emberek ősi táplálékát a gabonafélék, a zöldségek, a hüvelyesek, a gyümölcsök és az olajos magvak adják – a szerk.) és nyersétellel foglalkozó könyv elolvasása után próbáltam ki. Először csak a recepteket, majd később az életmódommá vált. Sokszor egyedül kísérletezgettem, próbálgattam ezt-azt a konyhában, és mindig nyitott voltam az új ötletek iránt. Mindegyik módszerből merítettem valami nekem tetszőt. A hagyományos receptekben is találok ötleteteket, mert azokat is át lehet formálni egy-két összetevő helyettesítésével úgy, hogy sokkal egészségesebb legyen. A makrobiotikával találkoztam anno először, még 6-7 éve, de csak pár év elmúltával ért meg bennem a gondolat, hogy foglalkozzam vele.
Nagy hatással volt rám nyáron az Everness-fesztiválon való részvétel, ahol a kulcsszó a tudatosság volt, melynek az életünk minden területén nagy fontossága van. Például az étkezés terén is: tudjuk, hogy mi kerül az asztalunkra, legalábbis lehetőségeinkhez mérten, és evés közben is élvezzük ki az étel ízét, figyeljük meg, milyen hatással van a szervezetünkre.
Majd a Tudatos Életkör (mely a szabadkai Népkörben egy csoport, amely egészséggel kapcsolatos programokat szervez) fórumaikra kezdtem írni cikkeket, innen nőtte ki magát bloggá a receptgyűjtemény. A receptek mellé Szerda Zsófi készít illusztrációkat, az ő képei mindig megihletnek.

Szálas Angi és Szerda Zsófi

Szerda Zsófival

• Mennyi ideig tarthat, míg a vegán konyhában kevésbé jártas személy belejön a főzésbe?

− Nekem elég sok konyhában töltött idő kellett, hogy amit elkészítek, valóban finom legyen. Kísérletezgetni kell, de ha valaki ráérez, miből, mennyit, mikor, már nyert ügye van. Visszagondolva elég távolinak, idegennek tűnt sok recept, de mikor nekikezdtem, már ment is minden, mint a karikacsapás, és a végeredmény is ehető volt. Később pedig már finom is! Hozzá kell azonban szokni, hogy a makrobiotikus vagy vegán ételeknek nincs markáns íze, semlegesnek tűnhet némely étel, ha egyébként sok ízfokozóval dúsított élelmiszerhez vagyunk szokva. Ha belejön az ember, viszonylag gyorsan el tudja készíteni a vegetáriánus fogásokat, azt hiszem, gyorsabban is, mint a hússal készülteket. Mindenesetre kezdésnek hasznos lehet, ha a főzőcskézés elkezdése előtt szétnézünk a bioboltban és vásárolunk néhány alapanyagot.

• Vajdaságban azért nem túl sok vegán vagy vegetáriánus recept szerepel a nagymama receptes könyvében a vasárnapi ebéd fejezetnél…

− A receptekkel azt próbálom bebizonyítani az embereknek, hogy el lehet készíteni egy laktató ebédet vagy vacsorát hús vagy állati eredetű élelmiszerek felhasználása nélkül. Olyat, ami finom is. Azt tapasztaltam, hogy másokat is kreativitásra késztet, ha az a feladat, hogy a húst ki kell hagyni az ételből. Aki kacérkodik a gondolattal, annak talán érdekes lehet egy-egy húsmentes napot beiktatni a hétbe. Például a vasárnapi lakoma után egy szolid, húsmentes hétfőt. Ehhez ihletet lehet meríteni a blogon szereplő receptek közül is. A környezetemben egyébként sok a téma iránt nyitott ember, a szűk baráti körömben is sok a vegetáriánus, nekik szoktam főzőcskézni baráti összejöveteleken, vagy csak egy hétköznap estén, és ők mondanak véleményt először egy-egy új specialitásomról.

• A sok egzotikus elnevezésű étel hozzávalói mennyire nehezen beszerezhetőek?

− Az ételek minden összetevőjét be lehet szerezni Szabadkán, többek között a bioboltokban vagy nagyobb bevásárlóközpontokban. Nyáron olvastam egy adalékoktól mentes naptej receptet, és azt hittem, lehetetlen küldetés lesz megtalálni az összetevőket, de még az is sikerült. Egyébként igyekszem előnyben részesíteni a helyi dolgokat. Ezért sem tartom egzotikusnak az általam készített ételek hozzávalóit, szinte minden megtalálható helyben.

Gyors brokkoli

Gyors brokkoli

• Van kedvenc alapanyagod, amivel szívesen dolgozol?

− Hmm… az biztos, hogy az édességek készítéséhez van jobb érzékem, ezen a téren van a legtöbb ötletem. Ezen belül nem is tudnék hirtelen mit kiemelni. Mondjuk szeretek sok fűszert használni, például a maszalát (ez egy indiai fűszerkeverék). A fűszerek a vegán konyha alkotóelemei, azzal lehet igazán ízeset főzni.

• Azt hiszem, mindenki tapasztalta már, hogy a feldolgozott ételek és az állati eredetű táplálékok kerülésével jobb az ember közérzete, a sok friss zöldség és gyümölcs feltölti az embert energiával. Örömmel láttam, hogy a blogodon te is kiemelted ezt.

− Nekem egészségügyi szempontból sokat adott, hogy kerülöm az állati eredetű élelmiszereket. Nem arról van szó, hogy ne szeretnék egy-egy hússal vagy tejtermékkel készült fogást. Bár be kell vallanom, elszoktam a zsíros és nehéz húsételektől, nem esik jól, ha megkóstolom. Úgy érzem, mióta kerülöm ezeket, több energiám van, és amivel kapcsolatban leginkább hálás vagyok, az az, hogy mérséklődött a migrénem, amivel éveken át küszködtem. A fájdalomcsillapítók és egyéb gyógyszerek után több alternatív módszert is kipróbáltam, de egyik se nyújtott tartós eredményt. A gyógynövényekben, zöldségekben, gyümölcsökben viszont nagy erő rejlik. Igazából hálás is lehetek a migrénnek, mert ha nem szenvedtem volna tőle, nem kezdek el keresgélni a gyógymódok között. Igyekszem bio termékeket vásárolni, legszívesebben csak bio alapanyagokból főzőcskéznék. Ugyanakkor itt, Szerbiában nem olyan könnyű bio jelzésű árut venni, és sokszor drágábba jön ki. De nem stresszelek ezen, nem lehet minden egyes alapanyag mérgektől mentes. Ha ezen idegeskednék, az károsabb lenne. Igazából az állati fehérjével sincs gond, de nem mindegy, hogy például a tojás egy nagyüzemben nevelkedett vagy egy udvarban kapirgálós tyúktól származik. Az a lényeg szerintem, hogy ne műkajákon éljen az ember és törekedjen arra, hogy teljes értékű táplálékot vigyen be a szervezetébe.

Sütőtökös falatkák

Sütőtökös falatkák

Legközelebb a Garaboly biopiacon találkoztam Angival, a Népkörben, Pámer Csillával főzőcskéztek. Nem időztem túl sokat, azonban minden finomságot végigkóstoltam. A frissen sült csapati (indiai laposkenyér) házi mogyorókrémmel tetszett leginkább. Kíváncsi voltam, milyen visszajelzéseket kapott.

− Jó érzés volt főzni az embereknek, akik nagyon kíváncsiak és nyitottak voltak, kérdezgették, hogy mi micsoda és hogyan készül. Sok pozitív visszajelzést kaptam. Azt vettem észre, hogy az egyszerűbb recepteket olvassák a blogon. Igazából a csicseriborsóval vagy az azuki babbal készült ételek sem bonyolultak, és ezek összetevői is könnyen beszerezhetők. A célom, hogy tágítsam az emberek látókörét. Érdekes bemenni egy bioboltba nézelődni, hiszen annyi különleges dolog van. Az ember olykor nem is tudja, mi micsoda, de azután rájön, hogy egyáltalán nem nagy ördöngösség.

Angi finomságait legközelebb november 22-én, a III. Ősi Forrás Családi Egészségnapon kóstolhatjátok meg. Íme tőle egy levesrecept, illetve az én kedvencem:

mogyorókrém

Merzsa Ildikó

Fotók: Szerda Zsófi

Ha tetszett a cikk, támogasd a Press Szót, hogy sok hasonlót írhassunk! Kis segítség is nagy segítség! Kattints a képre a részletekért!

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!