Vajdasági törzs a Szigeten

A fesztiválon fellépett „hazánk fiai”

Két dolog miatt biztosan emlékezetes marad az idei Sziget Fesztivál, legfőképp talán a szervezőknek: az egyik a rekordot döntő látogatottság, hiszen 415 ezer ember korábban még soha nem fordult meg a Hajógyáriszigeten. A másik pedig a belga sztár, Stromae koncertje, amire a nagyszínpad helyett az A38 sátorban került sor, ahol óriási tumultus keletkezett és sorra pánikoltak be az emberek, mintegy 20-an meg is sérültek. Számunkra, vajdasági magyarok számára azonban a fellépő és közreműködő alkotók között feltűnt szokatlanul sok „hazánk fia” is felejthetetlenné tette az augusztus 11. és 18-a között lezajló idei fesztivált.

10617521_10201432118643553_1491392175_n-720x476

                                     (Kattints a képre és nézegesd Bodnár Zsófi fotóit)

VISSZAJÁRÓK (DrMÁRIÁS & BATA ISTVÁN)

Közülük a legnevesebb kétségkívül az újvidéki származású Máriás Béla, azaz drMáriás volt, aki a Tudósok zenekar frontembereként visszatérő fellépője a Szigetnek. Ezúttal a délutáni sávban kaptak helyet, vasárnap 16 óra 50 perckor állhattak ki a Petőfi RádióVOLT Fesztivál színpadára. A korai kezdéssel kapcsolatban a hvg.hu-t tudósító Dubrovszki Dániel is megjegyezte, hogy a „legéletellenesebben nyikorgó vekker csörgésére való másnapos ébredéshez hasonló, de annál mégis jóval kellemesebb élmény éppen Dr. Máriás jellegzetes bömbölésére megérkezni a Szigetre”.

drMáriás (fotó: Fülöp Máté, hvg.hu)

drMáriás (fotó: Fülöp Máté, hvg.hu)

A talán mindenki más esetében sértőnek tűnő, de drMáriás kapcsán mégis inkább kedveskedő szavakkal azt is hozzátette a szerző, hogy „groteszk, rajzfilmfiguraszerű karakterével és előadásmódjával, valamint idétlenül őserejű hangjával elérte, hogy mindenki kénytelen legyen odafigyelni okos szövegeire.” A fentiekből is látszik, hogy a Tudósok ezúttal is megtalálták a maguk közönségét és reflektorfényét, hiszen amellett, hogy feltűntek a tudósításokban, a Sziget honlapján is ezt a koncertet adták le a vasárnap este záróakkordjaként.

A magyar zenei berkekben járatosabbaknak a horgosi származású Bata István feltűnése sem meglepő a legnagyobb horderejű magyarországi fesztiválokon. A pályafutása során számtalan formációban feltűnő basszusgitáros az idei Szigeten 3 együttessel lépett színpadra. Kezdte az egyik legismertebb magyar (de legalábbis a legnépszerűbb ghánai-magyar) előadó, Sena oldalán, majd ugyanazon a színpadon, a Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál Színpadon folytatta a Random Trip improvizációs formációval.

Bata István és Sena (fotó: www.facebook.com/senadagadu/photos_stream)

Bata István és Sena (fotó: www.facebook.com/senadagadu/photos_stream)

Történt mindez még szerdán, ezután megpihenhetett egy kicsit, hogy a fesztivál utolsó napjára visszatérjen és az Európa Színpadon Gubás Gabival zenéljen. István visszaemlékezése szerint az elmúlt 12 évben, tehát 2002 óta szinte minden alkalommal fellépett, de egy nagyszínpados, teltházas Sziget-koncert mostanáig még nem adatott meg neki, ezért azt még szívesen kipróbálná. Ugyanakkor vallja, hogy a közönséggel való közös vibrálást ugyanolyan jól, sokszor még sokkal jobban meg tudják élni a kisebb helyszíneken.

ALKALMAZKODTAK A KÖRÜLMÉNYEKHEZ (SIN SEEKAS)

Ehhez hasonló bensőséges térben kaptak helyet a további vajdasági magyar fellépők. A Cökxpôn Chill Garden külön kis szigetként létezik a fesztiválon belül, ahol egy elheveredve vízipipázó, relaxáló törzs tanyázik. A chill zene mellett különféle, többnyire keleties programok kapnak itt évről-évre helyet. Idén is volt többek között integrált jóga, tai chi, tibeti energetikai kezelés és emellett számos dj és alternatív zenekar is fellépett. Ehhez a környezethez kellett igazodnia a négytagú (Sóti Juli – ének; Palusek Erik – gitár, ének, kazoo; Kurcinák Attila – ütős hangszerek; Szarka Zoltán – basszusgitár) adai Sin Seekas zenekarnak is, akik annak rendje és módja szerint teljesen új, az alkalomhoz illő ambient repertoárt állítottak össze. A szervezők kívánsága volt, hogy ez alkalommal vegyék improvizatívabbra a figurát. A megszokottaktól eltérően ezúttal nem az volt az együttes célja, hogy jól megtáncoltassa a közönséget, hanem hogy segítsék a hangulatos lazítást.

Sin Seekas

Sin Seekas I.

A zenekar fellépésére mellesleg úgy került sor, hogy korábban jelentkeztek a budapesti szórakozóhelyként üzemelő Cökxpôn Ambient Society felhívására, és ott már felléptek februárban. Zenéjük megtetszett a tulajdonosoknak, akik egyben az említett chill out sátor üzemeltetői, és elhívták őket a Szigetre is.

A zenekar ezzel kipipálta eddigi története legrangosabb fellépését és ha már ott voltak, megpróbálták kicsit népszerűsíteni is a zenekart: lelkesen ragasztgatták a Sin Seekas-matricákat és minden érdeklődőnek meséltek a zenéjükről.

Sin Seekas II.

Sin Seekas II.

Eközben zenészfüllel jártak-keltek a koncerthelyszínek között és elmondásuk szerint igazán kiemelkedő teljesítményekre bukkantak. Aki még nem tette meg, annak érdemes lehet meghallgatni a Winston McAnuff & Fixi formációt  Juli és Erik őket emelték ki, mint az idei Sziget egyik legmeghatározóbb zenei élményét. Erik elismerően szólt továbbá a Colorstar koncertjéről, akik szintén a Cökxpôn Chill Gardenben léptek fel, továbbá a Budapest Bárról és a Bonobóról, a nagyszínpad péntek esti főattrakciójáról, a Kornról, vagy épp Sharrie Williams & Wiseguysról a Blues-Ír Színpadon. Juli a Dorrey Lin Lyles & Johnnie Shepperdn Band koncertjét említette mint felejthetetlen zenei élményt.

CSIPETNYI INDIA (TRI GATU)

A Cökxpôn Chill Garden sátor szervezőjét Cserepes Panninak hívjak, és ő a Tri Gatu indiai táncműhelynek az alapítója és vezetője is. A táncműhelynek két vajdasági származású tagja is van, a 13 éves koráig Temerinben, azóta pedig Budapesten élő Dulics Éva, és az egyetemi tanulmányai kezdete óta szintén Budapesten élő magyarkanizsai Sarnyai Rita.

Nem csak a szervező személye, de a sátor szellemisége miatt is adta magát a lehetőség, hogy előbb-utóbb fellépjen itt a Tri Gatu. Hogy erre miért csak idén került sor, azt Rita így magyarázza: „Most jött össze a csapat létszáma és készült el megfelelő mennyiségű tánckoreográfia, hogy ezt a félórás előadást ilyen változatosan össze tudjuk állítani. Ebben a felállásban nem túl régóta táncolunk, ráadásul Panni nemrég szült, ezért csak most jött el az alkalom, hogy fel tudjunk lépni a Szigeten. Örülünk, hogy ez sikerült, mert nagyon jól illett a helyszín ahhoz a műfajhoz, amelyet képviselünk.”

Sarnyai Rita

Sarnyai Rita

Nem kis feladat várt a műhely 6 táncosára, hiszen közvetlenül előttük a holland Dj Moosz igazán pörgős hangulatot teremtett a sátorban, ahova a szakadó eső elől nagy számban menekültek be a fesztiválozók. Kezdetben némileg ellenségesen fogadta a közönség, hogy lekapcsolják a zenét és mécsesekkel rakják körbe a szőnyeget: „Az első szám alatt hallottam ilyen hangokat, hogy: »mi eeez??«, meg volt még egy-két durvább is, de azért reméltem, hogy söröskorsót nem vágnak hozzánk… :) Ehhez képest már az első szám végén is nagy tapsot kaptunk és abszolút képesek voltak befogadni az előadásunkat” – meséli Éva.

Dulics Éva és Cserepes Panni

Dulics Éva és Cserepes Panni

A Tri Gatu tavaly egyébként Vajdaságban is bemutatkozott, amire Éva szülőhelyén, Temerinben került sor. Fellépésükre így emlékszik a magát a hastánctól az árnyéktáncig már számos műfajban kipróbáló mozgásművész: „Budapesten sem könnyű megtalálni ennek a táncnak a közönségét, ezért kérdéses volt, hogyan fog működni mindez Temerinben. Azt gondolom, két dolog miatt találhatta meg ott a közönségét a produkciónk: az egyik, hogy mivel temerini vagyok, az emberek érdeklődtek, milyen irányba megy a táncos életem, ami egyébként is sok változáson ment már keresztül. Másrészt az a tény miatt, hogy ilyet azért ritkán látni arrafelé, ezért az emberekben felkeltette a kíváncsiságot.”

Éva egyébként nemrégen tért haza Indiából, ahonnan magával hozott egy Síva istent tisztelő tánckoreográfiát, amit hamarosan a többieknek is átad, és ez is a Tri Gatu produkciójának a részét fogja képezni.

                                                                     ***

A vajdasági fellépők általában több napra mentek a Szigetre, így beszámoltak róla, hogy más vajdasági közreműködőkkel is összefutottak. Például a Press Szó munkatársával, Dobroka Alexandrával és párjával, Oláh Viktorral, akik szintén a Cökxpôn sátorban dolgoztak fotósként, Kovács Ágotával és Moldvay Tímeával, akik a színpadok építése körüli teendőkkel és egyéb szervezési feladatokkal kapcsolatban tevékenykedtek, vagy a magyarkanizsai képzőművésszel, Oláh Dórával, aki a Kelet-Európai Vurstli nevű helyszínen a vasfüggönyt ábrázoló fal festéséből vette ki a részét.

Oláh Dóra

Oláh Dóra (fotó: www.sziget.hu)

 

The following two tabs change content below.
Laskovity J. Ervin

Laskovity J. Ervin

2007 óta amikor publikálok, beírok a nevembe egy J. betűt. Ez az írásjel mindent elárul, amiről cikkeim tanúskodni kívánnak. Négy személy nevének kezdőbetűjére utal: édesanyáméra, Juditéra (elhunyt 2007-ben), akitől íráskészségemet örököltem, édesapáméra, Józsefére, akitől némi szorgalmat tanultam, Knézy Jenőére, akinek a közvetítéseit nézve 10-11 évesen kijelentettem, hogy (sport)riporter leszek és Kubát János újságíróéra, akitől biztatást kaptam és ellestem a szakma csínját-bínját. Metaforikusabb értelemben a J. betű üzenete tovább éltetni egy értékrendet, amit az életemben a fenti emberek képviselnek: a tehetséget, a szorgalmat, a kitartást, és az újságírás iránti szenvedélyt. A J. betű használatával nagyjából egyszerre találtam ki az újságírói tehetséggondozó Árok-programot is, ami ugyanezeket az értékeket akarja átvinni „a fogában tartva, a túlsó partra.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!