Talicskában mért művészet

Összegzés a 46. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjéről

Évente egy hétvége, amikor nyüzsög Óbecse, amikor napközben mindenki a legjobbat hozza magából, amikor a diákok körmöt rágva várják a zsűri értékelését, amikor idegen lányok szájában idegen fiúk nyelve van, amikor az esték úgy telnek, hogy házibuliból érkeznek a fiatalok a koncertekre, amikor a huszon-, harmincévesek is megfiatalodnak, amikor a volt KMV-sek is vissza-visszatérnek.

kmv3Mi az, amit tudni kell a 2013-as KMV-ről? Azt, hogy az eddigi évekhez hasonlóan a színvonal tartotta magát. Ez azt jelenti, hogy voltak középiskolás szintű, átlagos fellépések, amiben ugyan sok hiba nem volt, az ember mégsem kapta fel a fejét és írta rá a műsorfüzetére, hogy: EZ! És voltak pont ilyen előadások/munkák is. Amikor a zsűri azt mondhatta, hogy: „Ez a mű, így, ahogy van, most azonnal megjelenhetne bárhol.” Mindhárom kategória zsűrije (beszédművészeti, megzenésített versek, irodalmi) elégedett volt a diákokkal.

Péntek, beszédművészeti vetélkedő.

Mottó: „Lehet elfelejtik, hogy mit mondtál, de azt sosem, hogy milyen benyomást keltettél bennük.” (Carl W. Buechner)

A szervezők reggel nyolc órakor kezdték meg a munkát: kipakolás, nyomtatás, kisegítők eligazítása, papírok ragasztgatása a falra, Libero előkészítése, zsűri és a diákok fogadása, műsorvezetőkkel egyeztetés. A diákok lassan elfoglalták a színházat. A színfalak mögött öt fess fiatalembernek mondtam azt, hogy: Most! A Fokos zenekar nyitott. Knézi Péter, a Községi Képviselő-testület elnöke mondott egy rövid beszédet, a szekszárdi Garai János Gimnázium vendégdiákjai zenéltek és szavaltak, s már indulhatott is a megmérettetés. A versenyszámok közötti szünetekben a diákok kérdőíveket tölthettek ki, palackposta nevű plakátra írhattak mindenféle üzenetet, és motiváló idézeteket olvashattak a falakra ragasztott papírokon, mint amilyen a fenti idézet is. A versmondást, drámai monológot, prózamondást, népmesemondást a megzenésített versek zárták. Fehér Nóra, a megzenésített versek zsűritagja kiemelte, hogy ötlet szintjén nagyon kreatívak voltak a diákok, de egy negatív dologra is felhívta a kmv4figyelmet: a hangszerek nem minden esetben voltak kellőképp felhangolva. Hatkor fejeződött a délutáni program. Este Floydba ment a társaság. Szétnéztem a félhomályban, és rájöttem, hogy a versenyzők közül alig van valaki jelen. Gondoltam, hogy valami hibádzik. Fél óra múlva csoportosan érkeztek. Egy házibuliból. Csorba Lóránt nyitotta az estet. Koncert és stand up comedy egyben, együtt. Amellett, hogy megtáncoltatta az embereket, meg is nevettette. Közben a Floyd előtt Szögi Csaba tartott Képes Ifi élőújságot. Olyan kérdések hangzottak el, mint: Kik azok, akik írhatnak az újságba? Milyen minőségű írásokat közölnek? Hogyan lehet bekerülni a Képes Ifi csapatába? És a többi… Az estét a Lábos Electric Orchestra zárta. Olyan hangszereket szólaltattak meg, mint a didgeridoo, lábos gitár, szaxofon, basszusgitár, csörgő, a tejesedényre most épp nem emlékszem, de náluk semmi sincs kizárva.

Szombat, irodalmi vetélkedő.

Mottó: „Egy írónak azt kell papírra vetnie, amit lát és érez, függetlenül a következményektől.” (Charles Bukowski)

Kovács Tamás

Kovács Tamás

Késésben voltunk. Hosszúra sikeredett a péntek éjszaka. A gyerkőcök 9 helyett 9.30-kor érkeztek meg, így a verseny 9.32-kor kezdődött a novella kategóriával. Ez volt a legnépszerűbb kategória idén, ha az irodalmat nézzük. Ebéd után felgyorsultak az események. Fél ötre sikerült végezni minden kategóriával. Amíg a zsűri döntött, az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színművészei adtak egy félórás performance-ot Dob és tánc címmel. Weöres Sándoron és egyéb verseken keresztül szóltak a fiatalokhoz. Igyekeztünk nagy hangsúlyt fektetni az irodalmi művek aktualizálására is, ehhez szükségünk volt néhány kellékre: ilyenek például az első jelenetben használatos zacskók (amik nem csupán a környezetszennyezésre hívják fel a figyelmünket, hanem a mentálhigiénés romlottságunkra is)… A műsorunk “etűdökből” áll” hívta fel a figyelmet Virág György a műsor elején. Az eredményhirdetés előtt még megejtettük a kerekasztal-beszélgetést. Két fontos témát jártunk körül. Az egyik a szabályzat módosítása, méghozzá az irodalmi műveknél a terjedelmet levették a szervezők. A 6 ritkán gépelt oldal helyett 5400 karakterre szűkítették, ami olyan három oldalt tesz ki. A másik pedig egy sajnálatos eset megtárgyalása volt. A képzőművészeti vetélkedőn a díjnyertes plakát készítőjét a szabályzat értelmében ki kellett zárni a KMV-ből, és meg kellett fosztani a díjától, mivel a plakát, amit készített, szinte teljesen megegyezett egy 2007-es bauhausos plakáttal (több médiumban tévesen közölték, mivel nem a 2007-es KMV plakátjára hasonlít).

A zsűri több mint 2 órán keresztül döntött. Vígi Zoltán kiemelte, hogy nagyon örültek annak, hogy több műben is letisztult gondolkodást láttak. A média manipulációjának felismerését emelte ki többek között. A Hinga Művelődési Egyesület Éjjeli pávaszem színjátszó csoportjának Alíz című, innovációs díjban részesült előadása este 8 órakor kezdődött: hófehér arcok, vörös ajkak, négy fiatal, jelbeszéd, videó és Csodaország egy kicsit máshogy jelent meg a színpadon. Utána koncertek az ex-Texasban: Carry, Osmi Dan és  DJ AKTTO. A buli úgy reggel ötig tarthatott.

Vasárnap, a gála.

Mottó: „Egy talicskára való remek ötletem volt…Avagy: fekete-fehérből pirosat csinálni, talicskát tologatni, fejszét hurcolni, képeket vetíteni, négy helyett két órát gálázni.

Nešić Máté és Nagyabonyi Emese

Nešić Máté és Nagyabonyi Emese

Csipás, álmos szemek. Csinos ruhák, magassarkúk (amit aztán megbánunk), és egy kis idegesség. A gálát a döntő előtt két héttel kezdtük el megbeszélni Lénárd Róberttel (a rendezővel), Nagyabonyi Emesével és Nešić Mátéval (a műsorvezetőkkel) és Virág Gyurival (a KMV reklámarcával). A végeredmény jól sült el. A kedvenc instrukcióm Robitól ez volt: „A szöveg alatt balról bejön a Virág Gyuri fejszével, és nagyon nem szereti a hülyeséget. A szöveg ezen pontján Máté is belép, öltözködni próbál. Emese menekülni próbál, Máté üldözi, amikor kiérnek, egy üveg törik, esetleg egy jaj is belefér.” A közönség nevetett, nem ülte szét a hátsóját, minden első díjazott fellépett. A végén a gondolatom: És igen! Megcsináltuk, végre sikerült a gálát élvezetessé tenni!

 

                                                                                                         ***

Három napra a világ közepe

Beszélgetés néhány résztvevővel

Klisé ide vagy oda, ha tavasz, akkor KMV, ha KMV, akkor tavasz. És Óbecsére a tavasszal együtt minden év áprilisában a jókedv és a vajdasági fiatalság színe-java is beköltözik pár napra, hogy átéljék a csodát, azt az életérzést, amit ez a rendezvény ad már 46 éve szüntelenül. Minden kategóriáról elmondható, hogy nagyon erős volt a mezőny, a zsűri többször is kihangsúlyozta, hogy egy-egy esetben nehéz volt dönteniük. A Középiskolások Művészeti Vetélkedője idén sem okozott csalódást, azok, akik már évek óta visszatérő versenyzők, és azok is, akik még most bontogatják a szárnyaikat, különösen jó hangulatról számoltak be. Mindenki nagyon jól érezte magát mind a nappali vetélkedőkön, mind az esti koncerteken.

Az, hogy a KMV-nek mekkora híre van, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Magyarországon tanuló vajdasági diákok is szívesen hazalátogatnak erre a pár napra, mint ahogy Siflis Anna, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója is tette, aki először a Rovarok c. előadásban szerepelt, majd versmondásban próbálta ki magát.

Azért jöttem el, mert sok jót hallottam a KMV-ről, és érdekesnek tűnt ez az egész, kihívás volt eddig is eljutni és megmérettetni magam. Ez volt az első szavalóversenyem, az első KMV-m. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén már kétszer voltam, de magán a művészeti vetélkedőn most vagyok először. A KSZFV idén nagyon jó volt, mert már az összes társulat tagjai ismerik egymást, így egy hatalmas társulattá alakultunk. Még az eredményhirdetés sem számított, tudtunk örülni a másik sikerének. Nagyon szeretem a verseket, de úgy gondolom, a jövőben azért mégiscsak maradok a színháznál.”

Varga Bálint, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 4. osztályos tanulója nevét a két évvel ezelőtti első díjas plakátja tette ismertté. Idén a Galambok címet viselő jegyzetével indult a KMV-n, amellyel 3. helyezést ért el publicisztikai kategóriában.

kmv2

Hogy mi a KMV? Az év első fesztiválja. Mindenkiben benne van a lazaság, egyfajta sátoros-hangulat és a nyári fesztiválozós életérzés. Publicisztikán belül ez volt az első írásom, habár novellát, elbeszéléseket már ezelőtt is írtam. Az ötlet, hogy „galambbőrbe” öltöztetett társadalomkritikát írjak, onnan jött, hogy egyszer ültem a buszállomáson, és néztem a galambokat. Alapjában véve otthon vagyok a környezetvédelemben, amiről főleg ez a jegyzet is szól, tehát nem volt nehéz dolgom az írás folyamán. A galambok röpte és a viselkedésük alapvetően egy jó mintának, kiindulópontnak tűnt.”

Idén egy igen szokatlan, a megzenésített versek terén pedig egyenesen egyedülálló produkcióval lépett a színpadra a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium egyik csapata. Bártol Brigitta 2. osztályos tanuló, a zenekar billentyűse mesélt a próbafolyamatról. A csapat megosztott 3. helyet kapott.

Magát a zenét Tokodi Krisztofer írta, aki a basszusgitárosunk, de az egész, végleges szám hosszú próbák alatt kovácsolódott össze. Ebben a csapatfelállásban még nem dolgoztunk együtt, az elődöntő előtt egy héttel kezdtünk el azon gondolkodni, hogy mit is hozzunk. Egy egészen különleges, újszerű feldolgozás a miénk, egy rapszám. A rapnél nagyon fontos a ritmus, az, hogy a verset magát hogy lehet kimondani, ezért tűnt ideális választásnak József Attila egyik verse, A bűn. A zsűrinek nagyon tetszett, attól függetlenül, hogy volt olyan közülük, aki azt mondta, hogy nem szereti a rapet.”

Antóci Dorottya a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium 2. osztályos tanulója tavaly és idén is sikeresen szerepelt a KSZFV-n, ugyanis ő nyerte meg a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Sohaországban nyújtott alakításáért. Idén azonban másban is kipróbálta magát, és úgy látszik, sikeresen, hiszen prózamondásban 1. helyezett lett.

Az egész hétvége egy katarzisélmény volt a számomra. Én igazából meglepődtem, hogy idén is én kaptam a legjobb női főszereplőnek járó egyik díjat. Nagyon hálás vagyok érte, mert igazán sok munkát fektettem bele a szerepekbe. Nagyon jó, hogy mások ezt a fajta munkát díjazzák. Egyértelműen nagy változás történt az előadó-művészi pályámban, úgy érzem, hogy a tavalyihoz képest fejlődtem, és ez azoknak az embereknek köszönhető, akik körülvesznek, és segítenek, akik által magam is fejlődhetek. Csodálatos azt látni, hogy egy csomó korombéli ember színházzal foglalkozik. Azt tapasztalom, hogy nagyon sokan vagyunk, akik törekszenek, gyakorolnak, alkotnak, és egyre jobban az a cél, hogy a művészi világban megmaradjunk.”

Az irodalmi vetélkedő zsűrije külön kiemelte, hogy az értekező kategóriában két, jól elkülöníthető csoportra lehet bontani a beérkezett pályamunkákat. Az egyik a személyesebb hangvételű esszék, a másik pedig a több forrásra hivatkozó, tudományosabb munkák. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulóira inkább ez utóbbi volt jellemző. Ingrid Weiss 4. osztályos tanuló 2. helyet ért el, és a Sikoly c. folyóirat különdíjában is részesült.

Mivel érettségire készülök, retorikából készítem a szakdolgozatomat, amely a nemzeti szocialista Németország propagandájával foglalkozik. Sosem történt még meg velem, hogy le kellett volna rövidítenem valamely írásomat, de ebben az esetben ez történt, annak érdekében, hogy benevezhessek az értekező próza kategóriába. A tanulmányom a propaganda általános jellemzőivel foglalkozik. Bevallom őszintén, az eredményen meglepődtem, nem számítottam rá, de nagy örömmel tölt el.”

Berec Sári

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2013.04.24.

The following two tabs change content below.
Kiss Anita

Kiss Anita

Jelenleg Újvidék, Zenta és Óbecse között ingázom. Óbecsén nőttem fel (egészen 158 cm-ig), Újvidéken tanulok (remélhetőleg már nem sokáig), és jelenleg Zentán dolgozom (remélem még sokáig). Az életben meg egy kicsit bolond, szószátyár, szórakozott magyarszakos, művészet (főleg film, színház, fotó és irodalom) őrült. Kiemelkedő képesség: teleportálás, az emberek sosem értik, hogyan csinálhatok egyszerre ennyi mindent.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!