A Tankok titka, hogy sohasincs alkotási kényszerük

Köpök rátok című új számuk megjelenése napján faggattuk a Tankcsapdát

Az idén 25 éves Tankcsapdának minden oka megvan az ünneplésre. Platinalemez és aranylemezek sora, szakmai elismerések, a zenekar történetét megörökítő dokumentumfilm, tömérdek sláger, töretlen siker. Ez év márciusában most először vágtak olyan nagy lélegzetvételű európai turnéba, amely nem foglalt magába magyarországi fellépéseket. 11 ország 19 városában koncerteztek Koppenhágától az ausztriai Felsőpulyán át Zentáig – a körút záróakkordjaként. Összesen 22485 kilométert tettek meg. De nincs megállás. Három nappal a turnétemetés után bemutatták vadonatúj számukat és a hozzátartozó videóklippet, a Köpök rátok-at, saját sörük is lett a Sopronival együttműködve, ma pedig a Hungaroringen koncerteznek. Minderről kedden (május 13-án) tájékoztatták a sajtó képviselőit egy hard rock banda esetében szokatlan helyszínen, a budapesti Operaházban.

Tankopera2

Mivel jelen voltam a zentai fellépésükön, napok múlva is Lukács „faragatlan rímei” csengtek a fülemben („Egy szemétdombra szültek, de ők is kikészültek”), a sajtótájékoztatóra igyekezve pedig a vicces, újságíró-kifigurázó sörreklámjuk csalt lépten-nyomon mosolyt az arcomra. (Cicások vagytok, vagy kutyások?) Korai volt az öröm, a koncert dicsérgetése közben nekem is sikerült belegabalyodnom a mentegetőzésbe, miszerint bár fergeteges volt a buli, a pogózásból mégsem vettem ki a részem – így lettem a „lány, aki nem pogózott”. Sebaj, a jókedvért megérte. Kérdésem egyébként arra irányult, hogy honnan merítették azt a rengeteg energiát, amivel a színpadra robbantak a turné utolsó felvonásán?

„Ennyire rutinosak vagyunk, egyébként kurvára le voltunk eresztve” – mondja Fejes Tamás, a zenekar dobosa egy félmosollyal. Majd így folytatja: „Borzalmasan el voltunk már fáradva, de amikor színpadra lépünk, beüzemeljük a vésztartalékainkat, és csak reméljük, hogy ezt a közönség nem veszi észre. A koncert felétől már végképp a közönség energiájából élünk. Amikor olyan tekinteteket látsz, és féktelen lelkesedéssel mulató embereket, akiken látszik, hogy feltétel nélkül szeretnek, akkor bármikor kész vagy meghalni a színpadon. Akkor is, amikor már az energiatartalékaid nullát mutatnak.”

Fejes Tamás
Fejes Tamás

Lukács Laci, énekes, basszusgitárosnak erről eszébe is jut egy sztori: Erre a legjobb példa a luxemburgi koncert, amikor Tamást koncert közben kórházba vitték, mert elájult. Ha valahol, akkor ott aztán tényleg beletolta azt a minimális maradék energiát, ami a gyomorrontáshoz, meg a fosás-hányáshoz képest még benne volt. Igazából nem egy másfél éven át tartó turné utolsó koncertje volt, tehát szerintem annyira azért nem fáradtunk el. Ahogy a turnémenedzserünk egyik kedvenc zenekara, az Ars Poetica egyik dalában énekli, a „turné vége azt jelenti, hogy kezdődik egy újabb turné”, ami ránk is igaz, hisz az előzőt múlt szombaton fejeztük a zentai koncerttel, most szombaton pedig már indítjuk az újabbat.

Fejes Tamás: A turnézással, meg a színpadi részvétellel nincs is probléma. Ami az embert kimeríti, az az utazás. Az akkumulátorok abban merülnek le a legjobban, hogy zötykölődsz az országúton, vagy repülőn utazol, ez teszi monotonná a turnézást. De mivel szeretjük csinálni, maga a színpadon való részvétel, még ha fárasztó is, olyan dolog, amit nem lehet teherként említeni. Mindig várjuk a következő kihívást, helyszínt.

Hogy tetszett nektek Zenta és a zentai közönség?

Fejes: Volt egy csaj, aki nem akart pogózni, amúgy kurva jó volt…

Lukács: Jó lett volna, ha mindenki pogózott volna… (nevetés) Ez volt a turné második vajdasági helyszíne (az első a szabadkai Mladost klubban zajlott, március 28-án – a szerk.), és hát tényleg a szó minden értelmében felszabadult koncert volt.  A közönségre is egy másodperc alatt átragadt, vagy tőlük jött, és ránk ragadt át, nem tudom a sorrendet. Nem beszélve arról, hogy nagyon hálásak vagyunk az ottani vendégszeretetért, mert kevés olyan helyen vagyunk, ahol ennél nagyobb szeretettel fogadnak minket, tényleg a szó mindenféle értelmében.

Lukács László
Lukács László

Zentán 2010-ben is felléptetek a Nyári Ifjúsági Játékokon. Emlékszem, az a koncert is nagyon jól sikerült, de ennek a zeppelines fellépésnek valahogy sokkal intimebb volt a hangulata, teljesen átjött a klub „feeling”.

Lukács: Persze, egy fesztiválkoncert mindig másabb, technikailag és mindenféle szempontból, mint egy klubkoncert. A kettőt lehet egy lapon említeni, de összehasonlítani nem érdemes.

Korábban is az jött le, hogy errefelé vendégszeretőek az emberek?

Lukács: Nem azt jelenti, hogy amikor korábban voltunk, az emberek ne lettek volna vendégszeretőek, csak nyilván egy ilyen helyszínen, egy klubban, mint a Zeppelin sokkal emberközelibb a kapcsolat – a szó szoros értelmében, ezért jobban is érzékelhető.

Melyik volt a legkisebb helyszín, ahol a turné során felléptetek?

Lukács: A Mladost.

Sidlovics Gábor, gitáros: Amikor megérkeztünk, mind a hárman elkezdtük nyújtogatni a nyakunkat, hogy hát jó, akkor ezt most meg kell oldani. Ez a klub nagyon jó példa arra, hogy milyen az, amikor szitu van. És azt gondolom, hogy nagyon jól megoldotta a stáb és a zenekar is. Nem omlottunk össze a helyzettől, hanem az egyik legjobb élmény volt.

Sidlovics Gábor

Sidlovics Gábor

Lukács: Egyébként a helyszín méretétől függetlenül, a színpad is nagyon-nagyon pici volt. Gyakorlatilag egy lépést sem tudtam tenni se jobbra, se balra, lecövekeltem egy helyben és ott nyomtam végig. Ennek ellenére nagyon jó koncert volt és abszolút élénken él az emlékezetemben.

Fejes: Igazság szerint az a szerencse, hogy előtte nem láttuk a helyszínt, mert ha látjuk, biztos, hogy nem játszunk ott. Utólag meg marha jó volt.

Lukács: Jó, lehet, hogy nem egy 25 éves, sokszor sok 10 ezer ember előtt játszó zenekar méreteihez alkalmazott koncerthelyszín volt, de rengeteg élményt lehet egy ilyen térben is szerezni. Olyan tekinteteket lehet látni, olyan energiákat lehet magunkba szívni, ami hosszú hetekre, hónapokra plusz energiákat ad. Nem csak az olyan nagy koncertekre emlékszel, mint például a pár héttel későbbi sepsiszentgyörgyi szabadtéri koncert, ahol a szervezők szerint 30 ezer ember volt. A turnén készült videófelvételek visszanézése közben jöttem rá, hogy nem is láttam, hogy az emberek ennyire meg voltak őrülve. Messze van a közönség, csúnya szóval élve káposztafejeket látsz maximum, semmi mást az egészből. Nyilván érzed az atmoszférát ott is, de egészen más a hangulata.

073 másolata

Ha visszanéztek a turnéra, milyen érzések kavarognak benneteket?

Sidi: Való igaz, hogy ha egy turnénak vége van, akkor jön a következő, de azért valljuk be, hogy ennek volt egy plusz sava-borsa, hiszen mégiscsak egy európai turné volt. Ahogy néztem a videót, kicsit olyan volt, mint amikor gyerekkoromban kezdődött a suli, és visszagondoltam a nyaralásokra, hogy de jó volt… Pedig most volt, de mintha milyen régen lett volna. De majd milyen jó lesz jövőre, amikor megint vakáció lesz. Úgyhogy nekem már most kicsit nosztalgikus élményeket okoz ez a tavaszi Európa-turné, ahogy visszagondolok rá. De hál’ istennek inkább előre nézünk, nem hátra, úgyhogy van még sok dolog, ha csak az idén nyárra gondolok, ami kellőképpen örömet fog okozni.

Lukács: Lehet, hogy 19-20 állomásos, komplett turnét külföldön nem csinálunk a következő egy-két évben, de már most egyértelműen látjuk, hogy nem utoljára volt ilyen turné. Sőt, már a mostani turné közben egy csomó helyszínről jöttek meghívások, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy tágítani fogjuk ezt a kört is.

Hogyan állítottátok össze a set-listet a koncertkörútra?

Lukács: Egy turnét megelőzően kialakul egyfajta koncert koncepció, ami aztán az adott turnét jellemzi, még akkor is, ha estéről estére, egy-két dal erejéig belenyúlunk és változtatunk rajta. Jellemzően egy turné egyfajta műsort jelent. Ezen a mostanin igyekeztünk olyan dalokat összerakni és összeválogatni, amik egyrészt kellőképpen slágeresek, másrészt kellőképpen fajsúlyosak. Tehát a zenekarnak ezt a kétfajta arcát próbáltuk az embereknek megmutatni. És a visszajelzések egyértelműen azt igazolták, hogy jól választottuk a dalokat.

Az Egyszerű dalt miért nem játszottátok Zentán?

Lukács: Az volt az egyik olyan dal, amit random módon játszottuk. Ha olyan volt a buli, bekerült a műsorba, ha amolyan, akkor nem. Zentán mondjuk volt a Félre a tréfát, amit meg máshol nem játszottunk.

A „Magyarország, mi a f*sz van veled?” szövegű dalban mennyire friss élményeket énekelsz meg?

Lukács: Az a dal két éve jelent meg, de az aktualitásából semmit nem veszített, sőt inkább aktuálisabbá vált, mint korábban bármikor lett volna. Az a helyzet, hogy nem kell ehhez különösebb inspiráció, az embernek elég nyitva tartani a szemét meg a fülét, olvasnia az újságot, látni a tévében a híradót, vagy egyszerűen csak beszélgetni az emberekkel a boltban, az utcán, a postán, bárhol. Egy ilyen dalhoz ennél több inspiráció sajnos nem szükséges.

Ha jól értelmezem a szöveget, arról szól, hogy már nincs választási lehetőség?

Lukács: Figyelj, a szöveget mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Én azt gondolom, hogy a Tankcsapda szövegeknek az egyik ereje – hogyha erről pont nekem kell beszélnem –, az az, hogy ahány hallgató, annyiféleképpen lehet értelmezni. Picit mindenki másként éli meg a saját életét. Hogyha elmegyünk egy házibuliba te meg én, meg másik tíz ember, és megkérdezed ugyanarról a házibuliról ugyanazt a tíz embert, valószínűleg tíz különböző véleményt fogsz hallani, hogy milyen volt. Van, aki kicsit fáradt volt aznap, van, aki kicsit többet ivott a kelleténél, van, aki összejött egy csajjal, vagy egy sráccal. A dalszövegek ugyanilyenek. Nincs két egyformán gondolkozó ember, így aztán nincs két egyforma szövegértelmezés sem, de ez benne a jó, szerintem.

A magyar pop és rock világban sok szövegileg is jó zene van, a Quimbytől kezdve a Kispálon át sorolhatnám. Ti kiket hallgattok szívesen, ki az, aki bennetek is inspirál?

Lukács: Inspirálni inkább mi inspirálunk másokat.

Fejes: Vannak olyan előadók, akiket nem hallgatok, mert egyszerűen nem az én stílusom, de van egy-két nótájuk, ami marhára bejön. Ilyen a Quimby is. De ugyanígy bejön például egy Kowalsky meg a Vega, a Road, a Magna Cum Laude vagy a Fish! zenekar. Nagyon sok jó magyar zenekar van.

Sidi: Rúzsa Magdi.

Fejes: Mi elég régi zenekar vagyunk, ezért mi már inspirációt nem tudunk magyar zenekaroktól gyűjteni, inkább a külföldiektől, és ezt mindenfajta nagyképűség vagy rosszallás nélkül mondom. Elismerjük, szeretjük a magyar zenekarokat, vannak olyan számok, mondjuk Ákostól is, amiket szeretünk, illetve olyanok is, amik nincsenek akkora hatással ránk.

102 másolata

Hogyhogy sohasem vagytok alkotói válságban?

Lukács: Azért nincs alkotói válságunk, mert nem akarunk soha különösebben alkotni. Az alkotás nálunk nem egy fajta kényszeres folyamat. Nem az van, hogy most van január elseje és március másodikára össze kell rakni tíz dalt, ha törik, ha szakad, mert valamilyen szerződés erre köt minket. Soha nem volt ilyen az életünkben. Éppen ezért, mert sohasem volt bennünk alkotási kényszer, nem beszélhetünk alkotói válságról sem. Még akkor sem, ha az adott időszakban nem születik egyetlen új dal sem. Amikor összeáll egy dalszöveg, egy zene, és ezekből egy tucatnyi anyag, akkor azt időnként megjelentetjük nagylemezen is.

Fejes: Alkotói válság szerintem akkor van, amikor az emberi kohézió megszakad. Amikor nem szívesen dolgozol valakivel, mert nincs kedved reagálni a dolgaira. Addig, amíg a zenekarnál az emberek inspirálják egymást, onnantól kezdve mindig új és új dolgok jönnek elő, illetve késztetik a másikat arra, hogy újat alkosson, vagy hozzátegyen a másik ötletéhez. Onnantól kezdve van gáz, ha az emberi oldala nem működik, ha nem szívesen tartózkodsz egy próbahelyen egy emberrel. Mivel nálunk ilyen probléma nincsen, vagy hogyha volt, megoldottuk, egész egyszerűen várjuk a próbákat, mert szeretjük mutogatni egymásnak a témákat, illetve egy olyan folyam indul el, amiből tudunk építkezni. Ha most az lenne, hogy köztünk fölbomlott volna a barátság, vagy az a kémia, ami összeköt bennünket, akkor onnantól kezdve hiába vannak az embernek ötletei, akkor már megette a fene.

Ebből kifolyólag nem is nagyon terveztek annyira előre, spontán alakulnak a dolgaitok?

Sidi: Ez egy kétoldalú dolog. A múltkor elkezdtünk beszélni egy ütemtervről, hogy mit hogy kellene csinálni, és húsz perc után 2017-nél tartottunk. És ezek nem csak levegőbe dobált szavak, amikről beszélni szoktunk, annak egy tetemes részét meg is valósítjuk. Inkább az szokott lenni, hogy több az ötlet, az elképzelés, mint amennyi fizikálisan belefér. Van egy ilyen nagyon tudatos része a Tankcsapdának. Meg van az idézőjelbe teszem, „művészi” része, ami  ennél sokkal ad hocabb. Ilyen szinten már a zenét, magát a szövegeket nem tervezzük meg, mert abban a pillanatban lehetőséget adnánk az alkotói válságnak, hogy megjelenjen. Ennél sokkal lazábban fogjuk fel a dolgokat.

Fejes: De a jövőnket tudatosan építjük.

Mi az, amit még el szeretnétek érni a zenekarral?

Fejes: Világkörüli turné.

Búcsúzóul megígértem a fiúknak, hogy legközelebb biz’ isten pogózok. Tegyétek ezt ti is, mondjuk ma a Hungaroringen, vagy a következő koncerthelyszínek valamelyikén…

A 25 éves jubileumi turné helyszínei:

2014.05.17.- Mogyoród, Opel Legendák Találkozása

2014.06.28.– Agárd, Pop Strand

2014.07.04.– Sopron, VOLT Fesztivál

2014.07.15.– Miskolctapolca, EFOTT Fesztivál

2014.07.26.– Debrecen, Campus Fesztivál

2014.08.16.- Esztergom, Fesztiválsziget

2014.08.20.– Zamárdi, Strand Fesztivál

2014.09.13.– Budapest, Budapest Park

Olvassátok el korábbi Tankcsapdás írásainkat is ITT és ITT!

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

„Mikor a gyermek gyermek volt”, az utcabélieknek gyerekolimpiát szervezett, Kölyök-lapot szerkesztett osztálytársainak, verset fabrikált és Doorst hallgatott. Később Szegeden angolt tanult „középiskolás fokon”, egyetemi szinten Újvidéken, szerkesztő-újságíróvá Budapesten lett, ahol „a körúton járkál a november”, de eltéphetetlen szálak kötik a tájhoz, „a régi szerelmek lábnyomához”, hol tudja, „merre mennek, kik mennek az uton”. „Mikor a gyermek gyermek volt, magával ragadta a játék, most belefeledkezni csak a munkába tud.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!