Tanulj, tinó, ökör lesz belőled!

Ki az, aki nem szövögetett világmegváltó, vagy csak magát boldogító nagy álmokat? Hogy egyszer űrhajós, masiniszta vagy focista legyen… Olyan munkát találjon, amiben jó, amit mindennap szívesen csinál, amiért megéri korán kelni és rááldozni az élete egyharmadát. Mindannyian voltunk gyerekek, őszinték, álmodozók. És ez így volt jó.

Minél magasabbra kapaszkodtunk az idő létráján, annál jobban halványodott a kép, amiben magunkat nagynak, sikeresnek láttuk, és egyszerűbb, elérhetőbb, átlagosabb terveket kerestünk a mindennapok szürke égboltján. Rádöbbentettek, hogy vannak határok, elvárások, normák, amiknek úgysem tehetsz eleget. Felvilágosítottak, hogy csak egyszerű halandó vagy, ne kísértsd a sorsod: érd be kevesebbel. És erre mi ébresztett rá? A mindannyiunk fiatalságát megszomorító iskolák, a benne dolgozók, és a végére már minden, aminek bármi köze van ehhez.

tino 1„ Az iskola jó, csak ne kéne oda járni…” Pedig kell. Hiszen a szüleid büntetik, ha már 15 éves korod előtt rájössz, hogy semmi értelme mások elvárásainak megfelelni, földhözragadt elméjű emberek tanterveit követni. Közhellyé vált verseket magolni, zakkant fizikusok képleteit alkalmazni, és a „nagy” királyok emberi gyarlóságainak dátumát a fejedbe verni. Gyengébb képességűnek, butának titulálnak, ha nem vagy hajlandó felesleges dolgokkal terhelni magad. Ha nem érted, hogy miért kell még az élőfába is belekötni, és legapróbb alkotórészének is nevet adni, vagy ha van annyi józan eszed, hogy nem fárasztod magad feleslegesen megfoghatatlan köbgyökök osztásával, szorzásával, deriválással.Neveletlen bunkó vagy, ha nem tiszteled a tanáraidat csak azért, mert önszántukból befejeztek egy egyetemet, és számtalan olyan dolgot tudnak, aminek még a Legyen ön is milliomos!-ban sem vehetik hasznát.Ahogy a Biblia mondja: Van, aki öt tálentumot kapott, van, aki kettőt, és olyan is, aki csak egyet. De a lényeg: mindenki kapott. Mindenki jó valamiben, van valami olyan, amiben párját ritkítja, valami egyedi, amit ha ő nem tesz meg, másnak eszébe se jutna. Ki így, ki úgy, de tehetségesnek született mindenki. „ Gondoljatok az emberi erőre: nem születtetek tengni, mint az állat, hanem tudni és haladni előre.” /Dante/

 

Azonban nem olyan könnyű haladni előre, mert hatalmas kerülőút vezet a tudáshoz, ami megfojtja minden egyéni értékedet, és helyette a megszabott keretek közé süllyeszt.
tino 3Minden gyerek művésznek született, hatalmas fantáziával és kreativitással. És ami a legfontosabb, nem félnek hibázni. „ Aki még sosem követett el hibát, nem követett el semmi újat. ”/Einstein/ Márpedig a mai oktatásban nem hibázhatsz, nem használhatod a képzelőerőd, csak egyetlen járható utat ismernek el, a törvények és szabályok ösvényét, a felállított mércék között.

Utolsó paraszt vagy, ha csak az általános iskolát fejezted be, a szakközép sulik csak papíron minősítenek az adott mesterség jártasságában, az egyetemek pedig percre pontos, kockafejű robotokat képeznek, akik képesek egy papírért öt éven keresztül magolni. Lényegtelen, hogy milyen képességekkel rendelkezel, hogy miben tudsz többet alkotni, mint az átlag, egyedül azt értékelik, mennyire vagy hajlandó megfelelni az elvárásaiknak.

Bezárnak egy fülledt, fingszagú tanterembe 20 szerencsétlen kortársaddal, akiknek 80 százalékát kreténnek tartod és még az utcán se köszönnél nekik. Korlátozzák az életritmusodat és felszabdalják 45 perces agymosásokra, aztán a tőled távol álló követelmények függvényében állapítják meg, mennyit érsz. Ha valamiből átlagon felüli teljesítményt nyújtasz, senki sem törődik vele, ugyanúgy pótvizsgáztatnak egy másik tantárgyból.

Megszabják, hogy mit olvass, mit mondj, hogyan viselkedj. És mindezt minősítik, ez a legviccesebb az egész oktatásban. Hogyan lehet értékelni egy ember lényét, tehetségét, rátermettségét egy primitív ötös skálán?

tino 2

Az osztályzatok nem a tudást, hanem a szorgalmat, vagy inkább a vakságot mutatják: mennyire vagy naiv, ha azt hiszed, tényleg megéri egy diplomáért elkúrni életed legszebb éveit. Amíg mások buliznak, barátkoznak, isznak és jól érzik magukat, addig te éjszakázol és gyomorgörcstől szenvedsz, mert nem tudtad bemagolni az összes latin igeidőt.

Egy halandó, mindennapi átlagos ember gond nélkül megtanul egy nyelvet, ha fél évig idegen nyelvű környezetben tartózkodik. Jómagam 12 évig tanultam az iskolapadban szerény hazánk államnyelvét, és még cigit és sört is csak úgy tudok kérni a kiszolgálótól, ha kézzel rámutatok az általam kívánt árura. Ami a legszörnyűbb az egészben, hogy tudom, nem csak én vagyok ilyen szerencsétlen….

Bob Marley sem fejezte be a zeneakadémiát, sőt a 8 osztályt is alig, mégis nagyobb hatással volt a világra, mint bármelyik professzor. Teréz anya is csak egy egyszerű falusi iskola alsó tagozatát járta ki, mégis mindenki ismeri a nevét. Ahogy a Google-t megalkotó két amerikai fiatalember sem fejezte be az egyetemet – talán jövőre diplomálnak – mégis gazdagabbak, mint egész Mexikó lakossága. A 20. század nagy idealistáját és békeharcosát, Chiara Lubichot sem vették fel a főiskolára, mégis 16 egyetem avatta díszdoktorává és tanítanak a könyveiből.

Biztos, hogy a mai oktatás a maximumot hozza ki belőled és felkészít az életre? Ha egy ebédet sem tudsz megfőzni, vagy a saját bicajodat sem tudod megszerelni, akkor mit érsz azzal, ha tudod: E=mc2?

Legyél egy kicsit őszinte magadhoz: szerinted van értelme évekig az iskolában szenvedni? Valóban elhiszed, hogy a diploma mellé használható tudást is kapsz? Tényleg egy papír határozza meg, mennyit érsz?

Tanulj tinó, ökör lesz belőled… Igaz a mondás. Mire befejezed az iskolát, tényleg ökör leszel, aki nem lát mást, mint a számára kiszabott feladatot, és nem ismeri fel az útjába kerülő lehetőségeket.

tino 4

Magolhatsz, puskázhatsz, tanulhatsz értelemmel vagy szorgalommal, rajtad kívül még megszámlálhatatlan embernek van, és még lesz is ugyanolyan képesítése, diplomája. Hány olyan középiskolát tudsz felsorolni, aminek a befejezése után biztos, hogy munkát is kapsz vele? Mások táncát járod, elfelejted megbecsülni a saját egyéni képességeidet, és ami a legfontosabb: fejleszteni azokat. Egyszer élsz, kezedben a kulcs. Te magad dönthetsz a sorsodról. Elpocsékolod a fiatalságod, megtanulsz segget nyalni és hagyod, hogy mások minősítsenek: mindezt egy semmit érő papírért. Vagy a sarkadra állsz, és megmutatod, mire is vagy képes valójában, és kamatoztatod azt az egyedi tehetséget, amivel csak te vagy megáldva. Egy autószerelő is lehet sikeres, ha szívét-lelkét beleadja a munkájába, és többet segíthet másokon, mint egy diplomás paraszt, aki nem látja a lényeget a lexikális tudásától. „Ember ébredj, állj ki a sorból és érezd: Csak egy életed, egy utad van. ”

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010.07.15.

The following two tabs change content below.
Losonc Csongor

Losonc Csongor

Losonc Csongor vagyok, s bárhogy töröm a fejem, nem találok ennél szebb nevet kerek e világon. Büszke vajdasági, méghozzá oromi. A bölcsőm ez, s majdan sírom is. Azonban eme két végpont között még sok mindent megélek, ami már nem a szülőfalumhoz köt. Útkereső vagyok. Autóstopos és kamionsofőr. Szeretnék sokáig élni, méghozzá kicsattanó egészségben, hogy minden egyes percet – mit ajándékba kaptam – élményre és tettekre válthassak. S hogy miről, vagy miért írok szívesen, azt én se tudom megmondani, mert sajnos ezen a héten, erről semmit se mondott a horoszkópom.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!