TEDxYouth-on jártam…

... a jövő vezetőit láttam

Megmosolyogtat, elszomorít, elgondolkodtat. Egyszerre racionális és irracionális, egyszerű és bonyolult, értékes és értelmes. Az élet logikáját keresi. Röviden így tudnám bemutatni a november 28-án immáron hatodik alkalommal megrendezett TEDxYouth@Budapest konferenciát.

Zsiros Mihály előadása közben

Zsíros Mihály előadása közben

Amikor 27-én, pénteken este 23 óra 28 perckor, az eredetileg kiírt időponttól számítva nyolcperces késéssel elindultam Újvidékről Budapestre, az járt a fejemben, hogy jobb lesz, ha ezt az egészet megszokom, mert a pesti rendezvényen sem lesz másképp. Csúszás lesz, mert csúszás minden egyes konferencián van. Sokszor akár többórás. Persze, tudtam, hogy a TED minden eddig általam ismert dologtól eltér, és amikor a helyszínen többen is azt mondták, hogy hatra vége lesz, megnyugodtam. Mert ez számomra azt jelentette, hogy nyolcra, legkésőbb fél kilencre tényleg befejezik, én pedig még pont elérem a hazainduló vonatomat. Töredelmesen bevallom, tévedtem. Az esemény főszervezője, Szörnyi Krisztina pontosan akkor búcsúzott el tőlünk, amikor az órám mutatója 18.00-ra fordult. És ez csak az egyik meglepetés volt.

Az egész napot a sokszínűség jellemezte. A témák és az előadók egyaránt lenyűgözőek voltak. Közös tulajdonságuk az volt, hogy mindannyian 30 év alattiak, és olyan mondanivalójuk van a világ számára, amelyre érdemes odafigyelni, hiszen a jövő vezetői kerülhetnek ki közülük. Már évek óta követem a TED globális közösségét, az „Ideas worth spreading” ideológiáját. Arra az energialöketre azonban, amit ott kaptam, még én sem számítottam. Kiállt a színpadra húsz fiatal, és egyenként alig tizenöt percben lenyűgöztek közel hétszáz embert. Feltehetnétek a kérdést, hogy ez mégis miért ért ilyen váratlanul, hiszen ahogy Szörnyi Krisztina mondta, a kiválasztás során az egyedit, az egyénit keresik, ezzel együtt pedig olyan történeteket, amelyek fontos üzeneteket hordoznak, inspirálóan hatnak a fiatalabb korosztályra. A TEDxYouth szeretné megmutatni a fiatalok eltérő gondolkodásmódjait, amelyek hatással vannak a közös jövőnkre.

Az egyik leglehengerlőbb előadást tartó Zsíros Mihállyal a konkurálás és a kiválasztás procedúrájáról beszélgettem:

ted3– Az egyik barátom biztatott, hogy jelentkezzek. Az első körben egy prezentációt és egy sima dokumentumot kellett elküldenem, amiben az előadásomról számoltam be. A sok pályázó miatt nem értesítettek időben, így már le is mondtam az egészről, mígnem kaptam egy levelet, hogy csúszik az értékelés. Az ezt követő időszakban szinte folyamatosan a frissítés gombot nyomkodtam a böngészőben, és szerencsémre meghívást kaptam egy előzetes próbára. Akkor még papírról is olvashattam, később erre már nem volt lehetőségem.

Mindannyian rendkívül érthetően és artikuláltan, remek színpadi mozgással adtátok elő a témátokat. Minek köszönhető ez a hihetetlen magabiztosság?

– Amikor végül kiválasztották azt a húsz jelentkezőt, akiket ma este láttál, két és fél hónapnyi kemény munkába kezdtünk. Komoly retorikai gyakorlatokon vettünk részt, a helyszínen próbáltunk, hogy megismerjük a terem adottságait, nagyságát, szélességét, a végén már az egész a fejemben volt. Az előadás szövegét úgy állítottuk össze, hogy az ember összes érzékszervét bevonjuk. Szerettük volna, ha a szemük előtt látják, hallják és érzik a történetünket. Szinte nulla improvizációval adtunk elő, bár még így is ért meglepetés, amikor az egyik történetem végén mindenki hangosan nevetni kezdett. A próbákon erre nem volt példa, eredetileg nem is poénnak szántam, így csak azt hajtogattam magamban, hogy jó, ilyen még nem volt, várj egy kicsit, aztán folytattam.

Nagyon kevesen éltetek a modern prezentálás lehetőségével. Van ennek valami különös oka?

– A vizuális prezentálás gyakran kontraproduktívvá válhat, ha nem jól alkalmazzák. Meg kell találni a megfelelő illusztrációt, ami kiegészíti a mondanivalómat, de akkor hirtelen mindenki a képre figyel, nem rám. Én is sokáig vívódtam, végül úgy döntöttem, hogy nem használom a Prezit, remélhetőleg így is sikerült átadnom, amit akartam.

Két és fél hónapot töltöttetek együtt, milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

– Remek volt! Eleinte kicsit tartózkodtunk, később már mi is tettünk egymásnak javaslatokat. Nagyszerű ismeretségeket és barátokat szereztem itt, amiket a jövőben is kamatoztathatok majd.

A konferencián fellépő húsz előadó konstansan magas színvonalon vitte színre témáját, ám mégis van egy kis hiányérzetem. A Misi által említett nulla improvizáció ugyanis egyeseknél visszaütött. Akik túlizgulták a dolgot, zavarba jöttek, nem tudtak mit kezdeni a kialakult helyzettel. Az az öt-hat előadó, akik még a többiek közül is kiemelkedtek, teljesen természetesen prezentáltak, abszolút nem volt az az érzésem, hogy kottából mondanák a szöveget.

Fotó: Pajdusák Ákos

Belépőkártya TED-módra

A három szekció (Racionális/irracionális, Egyszerű/bonyolult, Érték/értelem) közötti szünetekben a szintén sokszínű étel- és italkínálatot kóstolva azonban még ezt is kibeszélhettük, hiszen a TedxYouth nem csak az ötletek terjesztéséről, hanem az ismerkedésről is szól. A belépés során mindenki kapott egy kis kártyát, melyre a nevén kívül három téma is felkerült, amelyről szívesen elbeszélget bárkivel. Eleinte kissé feszengve éreztem magam, folyamatosan bámultam a lapokat, kivel is tudnék én irodalomról vagy sportról beszélgetni, aztán végül két hölgy mellett kötöttem ki. Volt lehetőség személyiségtesztek kitöltésére, egy fotóért cserébe részt vehettem egy nyereményjátékon, mindezt a RaM Colosseum magával ragadó környezetében. Mindenki nyitott volt, rengeteg érdeklődő emberrel találkoztam, így hát azt is elmondhatom, hogy sikeresen megcáfolták azt az elképzelésemet, hogy manapság igazán kreatív ötletekkel csak a társadalomból kilógó, kissé szegregáltan élő egyének állhatnak elő. Mert a TED-en csupa olyan lélekkel találkoztam, akikkel egy húron pendülünk: érdekel bennünket a világ, hajt a tudásvágy, és ha nem is mindig gondolkodunk a dobozon kívül, néha másoknak is belátást engedünk a saját ötleteink közé.

A fellépők előadásait megnézhetitek itt, magáról a TED mozgalomról pedig a TEDxYouthBudapest hivatalos oldalán tudhattok meg többet. Higgyétek el, megéri!

Vajdasági fellépője is volt már a budapesti TEDxYouth-nak, nézzétek meg Losonc Csongor előadását:


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Fehér Miklós

Fehér Miklós

Abban az évben születtem, amikor meghalt Kurt Cobain és megszületett Justin Bieber. Kicsit szégyellem is magam emiatt, szóval azóta próbálom jóvá tenni a dolgokat. Polihisztor szeretnék lenni egy polihisztormentes világban. (Újság)írok, olvasok, tanulok (valamit minden nap). A kurblimadarat is keresem, de eddig még csak a hangját hallottam, és utálom, ha megkérdezik hogy vagyok, mert soha nem tudok őszintén válaszolni.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!