Tizenkettő, de nem tucat

Az újvidéki X-Faktor-meghallgatás folyosójáról

Csalódások halmaza. Ha egy mondatot kellene mondanom az újvidéki X-Faktor -meghallgatásról, az ez lenne. Ám szerencsére van jó hírem is, a rossz mellé. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én jobban szeretem először a rosszat hallani, hogy utána még jobban tudjak örülni a jónak. Ezért lássuk csak, hogy mik voltak a válogatás hátulütői (vagy arcon csapói?).

x-faktor.aug.28

Több ember is panaszkodott, hogy nem volt eléggé meghirdetve a válogatás. Magyarul: nem folyt a csapból is reklám. Bár azt már nehéz kitalálni, miféle tömegtájékoztatással lehet elérni az itteniek füléig… Mert fogadok, hogy ha megkérdeznénk a többséget, hogy újságot olvasnak-e, magyar tévé-, rádióadót követnek-e, akkor nagy része nemmel válaszolna. Azt meg sem merem említeni, hogy a világhálón is hirdették (igaz, nem olyan válaszolós ott leszek/nem leszek ott verzióban, de hát azon is általában átsiklik a tekintetünk). Probléma volt továbbá, hogy a meghallgatás zárt teremben történt, ezért a jelentkezők nem nézhették meg egymás produkcióit, csak a folyosóról hallgatózhattak (velem együtt). Ez titokzatosabb, hivatalosabb külsőt kölcsönzött a válogatásnak, de azért érdekesebb lett volna, ha a versenyzők és esetleg közönség is összegyűlhetett volna a produkciók körül (noha rajtam kívül csak a kísérők és egy nyugdíjas televíziós voltak ott, mint szemlélődő). És a fő negatívum: mindössze 12 jelentkező volt egész Vajdaságból…

Kovács Áron

 Hogyan élted meg azt a néhány percet, amíg bizonyítanod kellett? Könnyebb volt így, hogy nem közvetlenül a szigorú zsűri előtt énekeltél?

Kovács Áron

Kovács Áron

  • Szellemileg kimondottan megviselt, a kelleténél sokkal jobban izgultam, mivel túl későn kaptam meg a hírt, hogy itt, Újvidéken meghallgatás készülődik. Ezért nem sikerült kellőképpen elkészítenem a dalokat. Ha nem tudom a dolgom 100%-osan, mindegy, hogy 15 szigorú zsűritaggal vagy csak egy kamerával szembesítenek, a magabiztosságom piszkosul faképnél hagy… De ennek ellenére úgy vettem észre, hogy a bent lévő pár fős „közönség” kimondottan élvezte, amit csináltam, viszont a továbbjutásban erősen kételkedem, mert Magyarországon az emberek már túl vannak három fordulón, míg innen Újvidékről aki továbbjut, az egyenesen a műsorba menne. Ahhoz pedig, hogy egyből a műsorba kerüljek, valamivel jobban kellett volna szerepelnem… Mindenesetre ha nem jönne össze a továbbjutás, jövőre is próbálkoznék, nyilván jóval több rákészüléssel. Nem hagynám ki, mert egy nagyon jó kihívásnak és nagy lehetőségnek tartom.

No de lássuk a jó híreket! Például azt, hogy az a 12 jelentkező erős mezőnyt jelentett, bármennyire viccesnek is tűnik ez első látásra. Színes volt a kínálat: általános iskolástól kezdve profi énekesen át nagymamákig terjedően. A két életkori véglet között lévő fiatalok igazán kemények voltak. Már csak stílusügyileg is, mivel énekeltek AD/DC-, Guns N’ Roses-, Bikini-, Caramel-számot, de megzenésített verset és musicalslágert is hallhatott az, aki nagyon fülelt. Az elején párszor el kellett gondolkoznom, hogy a felvételt hallgatják csak, vagy énekel a bent lévő, remélem, ez elég bizonyíték arra, hogy tényleg tehetséges emberekről van szó. Különben meg nagy bőszen írom, hogy kint meg bent, de arra csak nem térek ki, hogy hogyan is zajlott az egész.

Nagy Csongor

Nagy Csongor

Nagy Csongor

• A szereplésed elbírálására nem a helyszínen került sor, így nem tudhatjuk, a zsűri hogyan értékeli. Te hogy érzed, sikerült a bemutatkozásod, vagy lehetett volna jobb is?

– Mindig mindent úgy próbálok előadni, hogy a lehető legjobb legyen. Véleményem szerint jól sikerült, de mindig lehetne jobb is. A teremben ülő szervezőknek a Guns N’Roses Sweet Child o’ Mine dala tetszett, ahogy előadtam. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle…

• A legutóbbi tini-táncdalfesztivál győzteseként nagyobb önbizalommal mentél el az X-Faktor válogatására?

– Izgulni keveset szoktam, mindig teljes energiával megyek ki a színpadra, és sok energiával, maximális átéléssel adom elő a dalt. Éljen a ROCK N’ ROLL!

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ klubtermében volt a gyülekező, a jelentkezők itt kapták kézhez a jelentkezési ívet, a sorszámukat (már 6000 fölött jártak…) és egy magukra ragasztható számot. Aki elkészült a kitöltéssel, és aláírt mindent, azt a jelentkezést lebonyolító srác lefényképezte egy X-Faktor feliratú kép előtt, ahogy azt a tévében is látni lehet. Majd egyesével bementek az emberek a meghallgatószobába. Muszáj még egy negatívumot felhoznom: nem volt zsűri, nem voltak sztárok. Egy sem. Helyette volt egy kamera három emberrel. Átlagban két dal előadását rögzítették egy-egy jelentkezőtől, persze volt kivétel, akitől csak egyet, mástól mindjárt hármat is. Ezeket a felvételeket felküldik Budapestre, ahol a zsűri meghallgatja mindet. A kiválasztottakat június 10-ig értesítik, és június 13–18. között már Budapesten, a zsűri előtt csillanthatják meg tehetségüket. Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy Magyarországon már a harmadik válogatási forduló zajlik. Ami azt jelenti, hogy aki Újvidéken továbbjut, az olyan, mintha Magyarországon mind a három fordulón továbbjutott volna. Ez elég nagy előny, nem igaz?

Vadlövő Gabriella

  • Van zenei múltad, vagy inkább a zenehallgatók népes táborát erősíted? Ki fedezte fel a tehetséged?

– Jelentős zenei múltam nincs. A gimnáziumban tagja voltam a suli énekkarának, egy picit tudok gitározni és körülbelül ennyi. Nem biztos, hogy tehetségnek nevezném a hangomat, viszont énekelni mindennél jobban szeretek, és ezt a húgom és a barátnőm mindig támogatta.

  • A tehetségkutató megnyerése után mikrofonlebegtető, pörgős sztárként vagy inkább egy nyugodtabb zenészként tudnád magad elképzelni?

– Közelebb állnak hozzám a lassú, nyugodt zeneszámok, viszont rockot is szívesen hallgatok. Leginkább laza pop-rock énekesnőként tudom elképzelni magam.

(Kisinterjúk: Csehák Mirella)

Ahogy hallgattam a jelentkezőket, azon gondolkoztam, azért mindig feltűnnek újabb tehetséges emberek Vajdaságban is. KMV-ken, Szólj, síp, szólj!-okon, tini-táncdalfesztiválokon edződtek ők, vagy a zuhany alatt, esetleg a barátaiknak énekeltek eddig. Remélem, a következő X-Faktorba bekerül valamelyikőjük. Ha ez bekövetkezik, akkor megígérem, hogy még én is követni fogom a műsort.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2011.06.02

The following two tabs change content below.
Kelemen Emese

Kelemen Emese

1990-ben születtem Szabadkán, a Debreceni Egyetem Irodalomtudományok Doktori Iskolájának PhD-hallgatója vagyok. Tagja vagyok a Híd Körnek, a Fiatal Írók Szövetségének, főleg kritikaírással foglalkozom. Szeretem a kortárs magyar irodalmat, a francia filmeket, a spanyol focit és a macskákat.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!