Tortadobálás helyett laza fűben üléssel ünnepel a Dombos

18 éves lett a legidősebb vajdasági magyar fesztivál

#pálinka, otthon-érzés, hazatérés, sztár-felfedezés, védőn ölelő löszfal, egyedülálló fényfestészet, a zenei és irodalmi élet színe-java – ezekkel a hashtagekkel lehetne jellemezni az idén nagykorúvá váló kishegyesi Dombos Festet (július 4-8). Mert ezek a fogalmak valahogy minden évben felmerülnek a főszervezővel, Horváth Lászlóval folytatott beszélgetésünk során. Olvassátok jubileumi beharangozó interjúnkat!

horvath-laszlo-original-54275

Kép forrása: Jegy.hu

 

VÉDŐ ÖLELÉS, OTTHONÉRZÉS

Milyen érzés felnevelni egy fesztivált?

–             Nagyon kemény, iszonyú meló évente összerakni a Dombos Festet. Megszerezni rá a pénzt, lekötni a zenekarokat, bevárni őket, megvalósítani a programokat és közben a közönség igényeire is figyelni. És persze miután lezavartuk a fesztivált, közel sincs vége, következik az iszonyú elszámolási procedúra. Sajnos sokszor sziszifuszi munkának érezzük, mert ha matematikailag lebontjuk, tényleg csak a küldetéstudat marad. Egy ilyen fesztivál nem tud a piacról megélni.

–             Egy kicsit a falu is ráunt és az egyetemisták jelenlétét is kevésbé érezzük az elmúlt években. De a visszacsatolásokból azért lejön, hogy fontos a fiatalok számára, mert úgy tekintenek rá, mintha hazajönnének, valamiféle otthonérzést ad nekik a Dombos. Itthon vagyunk Vajdaságban és találkozunk azokkal az emberekkel, akikkel szeretnénk. Így hát mindent összevetve, azok az élmények, amelyek a fesztiválon érnek bennünket, felülírják az összes fáradozásunkat.

IMG_4952k

 

A Dombos Fest esetében nem mehetünk el szó nélkül a mesebeli helyszín, a löszfallal körbeölelt Hegyalja utca mellett. Vajdaságban egyedül Dombosra jellemző a fényfestészet, amely gondolom, idén sem marad el?

– Igen, a löszfal nagyon fontos a fesztivál életében, erősíti a közösséghez tartozás érzését, egyfajta védő, szent ölelést ad. Sétálgattam ott egyedül, és még így is lenyűgöző élmény volt, olyan, mintha tükröt tartana. Ideális terep a Vajdaságban egyedül nálunk látható fényfestészetre. Idén kicsit más technológiát alkalmazunk és egy új csapat érkezik Székesfehérvárról.

SZTÁRNEVELDE

Úgy látom, idén is tematikus napokra bomlik a Dombos. Lajkó Félix duója Sidoo Attilával adja meg a fesztivál kezdő lökését, majd lesz dzsesszesebb, népzenésebb, „partisabb” és kimondottan gyerekbarát nap. Bár, ez utóbbi mindegyikről elmondható…

– Valóban, nem bújunk ki a bőrünkből, ezt az értékvilágot képviseljük már 17 éve. Lesz sok népzene, világzene, ahogy azt már a közönség megszokhatta. Persze, újítunk is a fiatalok kedvéért, nekik hívtuk meg Senát, Frenket, akik garantáltan óriási bulit csapnak majd. Lajkó Félix évek óta itt mutatja be legújabb produkcióját, ezúttal Sidoo Attilával. És ha már itt tartunk, nagyon jó érzés, hogy a repertoárba a vajdasági közeg is beépül. Csizmadia Annának markáns rajongótábora van itthon, a Fokos zenekarnak úgyszintén, vagy megemlíthetném még a Máriás Béláékat (Tudósok zenekar). Ezeknek a befutott művészeknek is jó eljönni ide, ahol tulajdonképpen otthon vannak.

– Az lehet, hogy idén egy kicsit több lesz a dzsessz, de mivel a kis színpad nagyon jól vizsgázott az elmúlt években, oda tömörítettük ezt a műfajt. Remélem, hogy a közönség elég bevállalós és nem fog elszökni, mert lesz egy-két vagány fellépés, mint például a zenekaré. Egyébként is a fesztivál egyik védjegye, hogy lehetőséget adunk feltörekvő előadóknak, nem egyszer előfordult már, hogy sztárokat „neveltünk ki”. Ez elmondható a Góbéról vagy a Parno Grasztról, de a Csík zenekar és a Vad Fruttik is még azelőtt lépett fel nálunk, hogy befutott, menő együttesekké váltak volna. Sőt, idesorolhatjuk Lócit is, akivel tavaly még az előtt leszerződtünk, hogy zenekarával, a Lóci játszikkal megnyerte volna a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyt. A Dombos számára is jó kis délvidéki élményt jelent, hiszen még sztárrá válása előtt éveken keresztül ült itt a fűben a közönség soraiban.

Te melyik zenekar fellépését várod a legjobban?

 Úgy tervezem, hogy a Vujicsics (képünkön) koncerten elejétől végig ott leszek. Nagyon jó nézni az ilyen rutinos vén rókákat, akik már 30-40 éve csinálják a műsort és még mindig hitelesek. De kíváncsi vagyok Lukács Mikiékre is (a Borbély Mihály Polygon cimbalmosa – a szerk. megjegyz.), ők is iszonyú jó zenekar. Ez a két koncert egy napon lesz, szóval így kombóban várom őket, és ajánlom mindenkinek!

vujicsics_egyuttes

Idén az fellépők többsége magyarul fog előadni, viszonylag kevés a más nyelven megszólaló együttes.

– Valóban, de ha megnézzük a repertoárt, azért találunk kivételeket. Pátkai Rozina például a bossa nova stílust képviseli, ő spanyolul fog énekelni, a Vojasa roma nyelven, Máriás Bélától pedig bármi kitelik. De említhetnénk még a ghánai énekesnőt, Senát is, aki valószínűleg angol set-listtel érkezik majd. Egyébként Sena Dagadu is azok közé tartozik, aki még a nagy befutás előtt lépett fel nálunk az első Dombosok egyikén. Már akkor felfigyeltem rá, hogy milyen jó hangja van, és arra is emlékszem, hogy a koncert után meggypálinkáztunk, amit ő akkor ivott életében először.

NEM KISZOLGÁLNI, UTAT MUTATNI

A Dombos remix, a fesztivál irodalmi része idén is a megszokott színvonalat képviseli majd mind a vajdasági mind a magyarországi résztvevők tekintetében. Hogy csak pár nevet említsünk, itt lesz: Tolnai Ottó, Orcsik Roland, Losoncz Alpár, Slobodan Tišma, Jelena Lengold, Orovec Krisztina, Rajsli Emese, az Ex Symposion és a József Attila Kör tagjai.

–             Ez Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatójának asztala. Ő pontosan tudja, hogy kik azok, akik előszeretettel jönnek Vajdaságba ismerkedni, előadni. Az idők során beigazolódott, hogy a fesztiválon a leginkább kortárs vonulat nem is a zenében valósul meg, hanem az irodalomban. Nagyon jó, hogy Vajdaságban él ez az irodalmi hódolat és ilyen befogadó közegre talált. A remixen nem a siránkozó alföldi monológok kerülnek előtérbe, hanem az igazán éles, karcos témák. De hát ez az irodalom lényege. Mindketten követjük a trendeket – ki-ki a saját területén –, így mindig frissek az információink a zenei és az irodalmi piac helyzetéről. A Dombosnak kötelessége, hogy ezek az értékek megjelenjenek, úgy, hogy nem kiszolgáljuk a befogadó közeget, hanem útmutatót adunk neki.

KISHEGYESBŐL DOMBOS

Már korábban is párhuzamot vontunk a Dombos és az újvidéki Exit között, hiszen két egyidős rendezvényről van szó. Azzal a markáns különbséggel, hogy míg az Exit az undergroundból a mainstreambe lépett át, addig a Dombos megtartotta eredeti szubkulturális profilját. Tervezitek-e, hogy bármilyen irányba is elmozdítsátok a fesztivált most, hogy „felnőtt”?

–             Ezt mindig az élet hozza, de szerintem nem fogunk változtatni. Az, ha van egy óriási színpadod, lehet, hogy azt jelenti, hogy óriási közönséged is van, de amikor ezt a színpadot lebontják, a közönség is feloszlik, és milyen élménye marad utána? Legfőképpen tömegélmény. Mi szeretnénk megtartani ezt az emberi léptéket. Megvettünk egy kis portát a Hegyalja utcában, a Dombos Wine Clubot, felépítettük a kis színpadot. Inkább az urbanizálás, a területfejlesztés a cél. Kishegyest építjük át Dombossá. Olyan kortárs Dombos-élményt szeretnénk nyújtani, amiben benne van a gasztronómia, a borkultúra és az irodalom is. Nem kívánunk sátorfesztivál lenni. Inkább a falu furcsa, romos tereit szeretnénk átalakítani, mert az idő bennünket igazolt: az emberek igenis szeretik, ha „átdizájnoljuk” a Hegyalja utcát. És, hát vannak még terei Kishegyesnek, amelyek alkalmasak lennének erre a transzformációra, mint a vasútállomás, a vásártér vagy az elhagyatott tanyaromok.

kepeslap2018.kicsi

Készültök valamilyen meglepetéssel a jubileum apropóján?

–             Nem készülünk tortadobálással, ha ez a kérdés. Amikor nagykorúvá válik az ember, kicsit többet megenged magának. Szóval, lehet, hogy egy kicsit több lazulást fogunk engedélyezni magunknak, de ez  természetesen nem azt jelenti, hogy szétcsúszunk. Itt ez a szép gyep, amit már hetente nyírunk, itt bárhová ledobhatja magát az ember. Szép időben lazulós, fűben ülős ünneplést tervezünk. A Dombos különben is valami időtlen dolog.

18 év 18 érdekessége a szervezők szerint:

 • Hegyalja utca története

Szeméttelepből fesztiválhelyszíné alakultunk, ahol koncertek, oldtimer bemutató, íjászat, kecskefőző verseny, sportpálya, játszótér, lagzi is volt már, néha-néha  pedig libalegelőként is funkcionált az elmúlt években.

 • Nézőcsúcs

Közel 150 000 ember fordult meg az eddigi eseményeken, egyértelmű nézőcsúcs volt Rúzsa Magdi 2006-os megasztáros győzelmének nagykoncertje, ahol 5000 fő vett részt.

 • Kemencekápolna

2006-ban megépül a Kemencekápolna Csete György Kossuth díjas építész terve alapján.

 • Dresch 50 – 120 percben

Dresch Mihály a fesztiválon ünnepelte 50.szülinapját – legendás 120 perces koncerttel

 • Félix forever

Lajkó Félix évről-évre itt mutatja be új zenei projektjeit a vajdasági nézőknek, amely egyfajta „hazai tesztje” is az új zenei gondolatoknak.

 • Dombos remix

A kortárs irodalom bemutatkozik: vajdasági írók és magyarországi írók, költők szívesen látogatott eseménye

 • Dombosi hangulatok No 1

Ami még a szervezőket is meglepte: zalai jurtások a legkitartóbb táncosai a Carbonfols koncertnek

 • Dombosi hangulatok No 2

A fényfestészet és a tábortűz elmaradhatatlan tartozékai a festnek

 • Dombos Wine Club

Berobbant a borkultúra a festre: Harmadik szezonját kezdi a Dombos Wine Club. Míg az első 10 évben alig lehetett eladni 10 üveg bort, addig az utóbbi években a készletek folyamatosan kiürülnek!

 • Méz/Kábeltévé/Asztalitenisz :)

Dombos név alatt fut/futott már: méz/kábeltévé/asztalitenisz klub

 • Lösz vagy nem lösz?

A Lösz vagy nem lösz szlogen igazán megmozgatta a kedélyeket. Volt olyan év, amikor tényleg úgy tűnt, hogy nem lösz több fesztivál az anyagi nehézségek miatt.

 • Dombos életpályák

Dombos csapattagok egész érdekes életpályát futnak be, egyik stábtagunk már az európai parlamentben dolgozik, de van köztük igazgató, üzemvezető, újságíró, pedagógus is.

 • Dombos hűség 1

12 éve állandó a hangosító csapat, 17 éve ugyan onnan érkeznek az asztalok-padok

 • Dombos hűség 2

18 éve állandó partner a kishegyesi női fórum, akinek a lángosa külön brand lett! Elmaradhatatlan!

 • Dombos International

A legtávolabbi művészek, akik felléptek a Dombos Festen: Min Tanaka (Japán) Huun Huur Tu (Tuva) Frank London – New York, Reza Mortazavi (Irán)

 • Dombos Szeretet

A legszebb méltatást Tolnai Ottó író adta a fesztiválról: Hanyatlás rése címmel egyik megnyitóbeszédében, pontosan ráérezve a fesztivál lényegére, löszfala szépségére

 • Dombos Szleng

Kislegyes (írók által), újbú (közönség által)

 • Dombos, a pirosbetűs

A kishegyesi ünnepek, amelyekhez az élet igazodik: Húsvét, Karácsony, Dombosfest

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

„Mikor a gyermek gyermek volt”, az utcabélieknek gyerekolimpiát szervezett, Kölyök-lapot szerkesztett osztálytársainak, verset fabrikált és Doorst hallgatott. Később Szegeden angolt tanult „középiskolás fokon”, egyetemi szinten Újvidéken, szerkesztő-újságíróvá Budapesten lett, ahol „a körúton járkál a november”, de eltéphetetlen szálak kötik a tájhoz, „a régi szerelmek lábnyomához”, hol tudja, „merre mennek, kik mennek az uton”. „Mikor a gyermek gyermek volt, magával ragadta a játék, most belefeledkezni csak a munkába tud.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!