Új vizeken járó Tisza-partiak

Zentai és magyarkanizsai középiskolák diákjainak innovációi

A 2009/2010-es tanévben immáron 19. alkalommal szervezték meg a magyarországi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt. A fiatalok pályázatok formájában küldhették el saját elképzeléseiket, ötleteiket, amelyek komoly rostán mentek keresztül. 91 pályamű érkezett a verseny titkárságára, ebből a zsűri 51-et fogadott el. A kritériumok eléggé szigorúak voltak, de hát egy ilyen nívós megmérettetéstől ki ne várná el ezt. A bizottság elsősorban azt vette figyelembe, hogy újszerű-e az elgondolás, tudományos szempontból megalapozott-e, és a várható eredmény hasznos-e a társadalom számára. Nem mellékesen a terv teljes kidolgozása időhatáros volt, ezért komolyan fel kellett kötni annak a gatyamadzagot, aki 2010. május 3-ig (kb. egy hónap állt a rendelkezésükre) el tudta készíteni a kész koncepciót.

tisz 2

Az ötlethalmozó

Császár Andor

Magyarkanizsai iskolából csak Császár Andor pályázott, bár ő egyből két ötlettel. Műszaki innovációs ideákkal színesítette az idei versenyt. Az egyik megvalósításra váró terve egy üzemanyag-tápszivattyú, amit kétütemű szivattyúmotorokhoz képzelt el. Az igazat megvallva, ezt a témát eddigi életem során még elméleti síkon sem boncolgattam (és akkor nagyon finoman fogalmaztam), de Andor szövegét elolvasva be kell vallanom, hogy igen praktikus elképzelés. Rámutat a kétütemű szivattyúmotrok használata közben jelentkező esetleges problémákra, és megoldást is kínál rá. Ezek a motorok vízszintes állapotban működnek optimálisan, de hát a mi dimbes-dombos Vajdaságunkban sem adatik meg mindig ez a legideálisabb szituáció, gondoljunk csak a meredek partú kanálisokra. Andor erre a dilemmára ajánlja az üzemanyag-tápszivattyút, ami egy csomó szerkezeti átalakítással jár. Ha a versenybizottság elfogadja az ajánlást, akkor a következő lépés a gyakorlati megvalósítás, majd a végső cél a gépelemek legyártása és forgalmazása. Legalább ennyire izgalmas elképzelés, bár egy másik versenyen való részvétele miatt, Andor ezt az ötletét már nem tudta kidolgozni, a webkamerával felszerelt, mindössze 150 mm-es kútkutató szonda, amely távirányítással működtethető. A hagyományos kamerák nem elég mozgékonyak a víz alatt, és korlátozott a mozgásuk a drótok miatt. Ezeket a hibákat küszöbölhetné ki egy ilyen kútkutató szonda, amelyet Andor víz- és nyomásállóra tervezett. Az irányítását sűrített levegő által generált vízsugarak segítségével gondolta kontrollálni. A potenciális felhasználása számottevő lehetne, gondoljunk csak a víz alatti barlangok feltérképezésére, vagy a tengerfenék roncsainak kutatására.

A reflektorfény átka

Fejdi Emma

Fejdi Emma

Bár a kanizsai Beszédes József középiskola sem szégyenkezhet, az elképzelt sikertablónkon mégis Zenta község mellett van a legtöbb pipa, ott is a “bolyaisok munkái” című rubrikában (szám szerint 4), de a Zentai Gimnázium tanulóinak sem kell szégyenkezniük a maguk 2 sikeres pályázatával. A Bolyai János Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium nebulói igazán kitettek magukért, mivel a tudomány számos szakterületét vették górcső alá, a számítástechnikai vívmányokon keresztül a mérnöki megoldásokon át a kémiai eljárásokig. Fejdi Emma pl. a poláros fényszennyezéssel és ennek hatásaival foglalkozott, ami elsőre az átlagembernek (nekem) egy kicsit bonyolultnak hangzik, sőt másodjára is, ám a szakszöveget lehámozva mindenki számára érthetővé válik, hogy Emma mit is szeretne megvalósítani. Először is egy definícióval kezdenék: fényszennyezésnek nevezzük az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal történő fölösleges, energiapazarló és környezetkárosító megvilágítását. Remélem nem rettentett el senkit sem ez a mondat, lényegében azt jelenti, hogy az erős fényhatások károsítják a környezetet és az élővilágot. Képzeljünk csak el egy nagy reflektort, ami magához vonzza (és megöli) a rovarokat vagy a tengerpartokon kikelő teknősfiókákat, akiknek a hold és a csillagok fényében csillogó tengerfelszín mutatja az utat. Az erős partszéli világítás könnyen összezavarhatja az állatokat, és ez bizony egyes fajok kipusztulásához vezethet. Ha kifejezetten a poláros fényszennyezésről beszélünk, azon elsősorban a vízszintes felületekről visszaverődő fényt értjük (pl. vízfelszín). Ám vannak olyan általunk kreált felületek (felhőkarcolók üvege, motorháztető stb.), amik erősebben verik vissza ezt. Emma ennek az elhárítása érdekében olyan polárszűrőket javasol, amelyek csak egy bizonyos szögben engedik be a fényességet. Ezek persze nem légből kapottak, mivel a gyakorlatban is kísérletezett velük.

Olcsón a drága olaj ellen

Mateffy Kornel

Mátéffy Kornél

Mátéffy Kornél is a környezetvédelmet tartotta szeme előtt, ezért egy olyan eljárást dolgozott ki, amely teljesen új, hasznos, és nem mellesleg olcsó is. Kornél munkájában a különböző hidrofób anyagok vízfelszínről való eltávolítását tűzte ki céljául. Az olvasókban persze egyből felmerülhet a kérdés, hogy mi a fene az a hidrofób, nekem is okozott egy kis fejtörést, persze az internet segített. A hidrofób jelentése víztaszító, vízzel nem keveredő (jaj, de régen voltak azok a kémiaórák!). Tehát egyszerűbbre fordítva a szót: Kornél egy olyan folyamatot talált ki, amellyel semlegesíteni tudja pl. a tengeren úszó hatalmas fekete olajpacákat. Én úgy vélem, a szennyezőanyagok eltávolítása jelentős ökológiai probléma, nos, Kornél erre tud orvoslatot különféle műanyagok alkalmazásával. Az ötlet újszerűsége, hogy ezeket az anyagokat még nem alkalmazták ilyen jellegű célokra. Az igazat megvallva, ennek a gondnak a megoldása igen nagy procedúra volt eddig, és magas összegre rúgott, ez az elképzelés viszont olyan megoldást kínál, ami sokkal kifizetődőbb. A tanuló jövőbeli tervei között szerepel az általa használt műanyagok tökéletesítse, valamint ezek széleskörű felhasználása.

tisz 1

Kifordítva tengelyéből a világot

Juhász Kristóf is a természettel foglalkozott, bár nem feltétlenül annak óvásával, hanem energiái gazdaságos és költséghatékony kiaknázásával. A bolyais diák egy olyan forradalmi újítás tervét adta be a zsűrinek, amely könnyen megváltoztathatja a modern társadalmak gazdasági struktúráját. Ez a függőleges tengelyű szélturbina. Mi ebben az újszerű? Kristóf állítása szerint az általa kialakított műszaki konstrukcióval minimum kétszer több energiatermelésre leszünk képesek. Az áram-előállítás mennyisége attól függ, hogy milyen gyorsan forog a turbinánk. Ennélfogva, ha megnövelnénk a turbina forgási sebességét, azzal arányosan nőne az áramtermelés mennyisége is. Kristóf ezt a már megszokottá vált mechanizmus (egy rotor, egy sztátor) lecserélésével, és új tervezésű lapátok tervezésével szeretné megoldani. Ha sikerül megalkotni ezt az ötletet, akkor a világ egy olyan turbinát kap a kezébe, amely hatékonyabb, mint elavult társai, köszönhetően az egyedi formatervezésnek, és annak, hogy minimális szélerősségnél is funkcionál. A gépezet nem függ a széliránytól, szóval akár a nem túl távoli jövőben a kertünkbe is hozathatnék egyet (feltéve, ha lenne akkor kertünk, meg ha édesanyám megengedné). Jaj neked, Hollandia, ha ez a szerkezet megvalósul!

tisz 7

Pofonegyszerű, mégse jutott eszébe senkinek

Az erőforrások megfelelő kamatoztatása vezérelte Kecsenovity Egont is, amikor beadta a bizottságnak az öntöltő számítógépes egérről szóló vázlatát. Egon a hulladékenergiák egy új felhasználási módszerét vetette fel, és alkalmazta elméletben egy olyan hétköznapi használati tárgyon, ami a huszonegyedik századi polgár életében fontos szerepet játszik. Tulajdonképpen összekötötte a kellemeset a hasznossal. Hisz gondoljunk csak bele: amikor böngészünk a világhálón, vagy kitöltünk valami értelmetlen tesztet egy közösségi portálon, akarva-akaratlanul is az egeret használjuk. Mért ne hasznosítanánk azt a hulladékenergiát, ami a számítógépes alkatrész mozgása során felszabadul? Bizonyára ezeket a sorokat olvasva sokan legyintenek majd, és meg lesznek győződve arról, hogy ez az elképzelés nem is annyira innovatív, és hogy ezt ők is játszi könnyedséggel kitalálták volna. A hitetlenkedőknek csak azt a kérdést szeretném feltenni, hogy ha már korábban is foglalkoztak a szerkezet elméleti megvalósításának a módjával, akkor mért nem nyújtották be azt az Innovációs Bizottságnak ők maguk? Egon megtette, és azt kell mondanom, hogy jól cselekedett. Ha a tanulónak sikerül realizálni a hipotézisét, akkor pár éven belül könnyen használhatunk olyan számítógépes egeret, ami saját elemeit önmaga tölti föl, csupán a használója mozgatásával.

tisz 8

Még egészségesebb paprika

A nagy, egetrengető teóriákat az ember sokszor a mindennapi életből meríti. Így tett Lengyel Boglárka és Lengyel Ákos középiskolás diák is, amikor a magyar gasztronómiában gyakran előforduló fűszerpaprikát választották kutatásuk céljául. A Zentai Gimnázium kötelékében tengődő fiatalok a hungarikumnak számító fűszernövény hazai alkalmazását és tulajdonságait vizsgálták. Összehasonlították a paprikafajtákat, és a bennük található festékanyagokat és illóolajokat. Ezek jellegzetes ízvilágot kölcsönöznek a növénynek, és nem mellékesen (megfelelő mennyiségben persze) javítanak az egészségi állapotunkon. Bogi és Ákos, amellett, hogy elemezték a növény fő jellemzőit, kimagasló munkát értek el a fűszerpaprika színanyagainak a szétválasztásában, mivel több, mint 12 színanyagot tudtak elkülöníteni és megnevezni. Ha úgy gondoljuk, hogy ez az áttörés semmit sem fog változtatni a hétköznapi életünkön, akkor tévedünk! Ezzel a módszerrel figyelemmel lehet kísérni a fűszerpaprika színanyagainak változását a tárolás és a technológiai folyamatok közben, tehát a szakértők képesek lesznek kialakítani a legideálisabb érlelési folyamatot. Minél több fehérjét, szénhidrátot és vitaminokat tartalmaz majd a paprika, annál egészségesebbek leszünk mi, a fogyasztók.

Az ideit még teszteli

Kormanyos Akos

Kormányos Ákos

Úgy látszik, a Zentai Gimnázium diákjainak a kémia a fő innovációs fegyverneme, mivel Kormányos Ákos is ezen a területen ért el kimagasló eredményt azzal, hogy sikeres pályamunkát küldött be a bizottságnak. Sajnálatos módon nem tudok írni az idei munkájáról, mivel az eredményeit még le kell ellenőriznie egy DNS-laborban, szóval a feladata még nem befejezett, ezért egy ideig még csigázni szeretné vele az érdeklődésünket. Ettől függetlenül úgy vélem, hogy őt is megilleti egy hasáb a cikkben, ezért ismertetem Ákos tavalyi dolgozatát, ami nem mellesleg a 2009-es év legjobb határon túli alkotása volt. A múlt évi versenyen a tanuló a gyógyhatású élelmiszerek új nemzedékének kifejlesztését tűzte ki céljául. Komoly kutatásokat végzett a gyógyhatású nagygombák terén, amelynek jótékony hatása ismert, és már őseink is alkalmazták. A szóban forgó gombák gyógyszeripari felhasználása során különböző hatóanyagok segítségével próbálunk harcolni az egyes betegségek ellen. Ákos az általa kreált, illetve fejlesztés alatt álló gyógyhatású élelmiszercsaládokkal szeretne segítséget nyújtani ebben a harcban. A gimis munkásságát dicséri, hogy az elmélet mellett konkrétumokat is fel tud mutatni, mivel sikerült létrehoznia a gyógyhatású élelmiszerek új nemzedékét, amely a gabonaszármazékok jótékony hatása mellett a gyógyhatású nagygombák vírusölő, tumorgátló, koleszterincsökkentő stb. hatóanyagait is tartalmazzák.

Azokat a megoldásokat, amelyek javítják és kényelmesebbé teszik az életvitelünket, mindig a gazdasági nagyhatalmak tudósaitól és szakértőitől várjuk. Én úgy gondolom, hogy a mi kis Vajdaságunk, a különféle nemzetiségű emberek olvasztókohója, termékeny hatással lehet egymás eredményeire, s ezen belül az itt élő magyarság is büszkélkedhet olyan intellektuálisan kiemelkedő személyekben, akiknek ötletei, elképzelései könnyen árnyalhatja a jelenleg uralkodó világrendet. Azt javaslom, hogy azok a fiatalok, akik úgy érzik, rejlik bennük valamilyen különleges képesség, merjék kinyilvánítani és kamatoztatni. A világnak és a környezeteteknek szüksége van az ötleteitekre! Ahogy a mondás tartja, többet ésszel, mint erővel.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010.06.06.

The following two tabs change content below.
Lóri

Lóri

Kedves Olvasó, Magosi Lórándnak hívnak, általános iskola óta a magyartanárnőmön keresztül a vízvezetékszerelőn át sokan próbáltak átkeresztelni, és elmagyarázni, hogy Eötvös Loránd nyomán nekem is így kell írnom a nevem,de én ékezettel vagyok,aki vagyok. Magyarkanizsán élek, és jelenleg Szegeden folytatom a tanulmányaimat jogon,ha minden jól halad,akkor még két évem van a diplomáig. Mai gyerek vagyok még (1992-ben születtem), ami foglalkoztat, az a sport, politika, történelem, és az ezotéria.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!