Új vizekre evez Európa legjobb fesztiválja, az újvidéki Exit

Program mustra – július 10-13 (+15-17)

Az idén 14 éves Exit (július 10-13) fellépői listáját nézegetve szinte már korosodónak kezdtem magam érezni, mert bár ismerősen csengtek a DJ és zenekarnevek (Rudimental, Skrillex, Hurts), kevesellettem a korábbi években megszokott „öreg motoros” felhozatalt. Gondolok itt például Nick Cave-ra, a Portisheadre, a Pulpra, a Faith No More-ra vagy a The Exploitedra, hogy a keményebb vonalról se feledkezzünk meg.

Nick Cave tavaly volt az Exit sztárfellépője

Nick Cave tavaly volt az Exit sztárfellépője

Gloria Gaynor persze mindenképpen retró kategória, és a várhatóan felejthetetlen bulit péntek este semmi pénzért nem hagynám ki. Az énekesnőről ugye automatikusan az I Will Survive ugrik be, de biztos, hogy a Never Can Say Goodbye vagy a Reach Out I’ll Be There című slágereket is végigzengjük majd.

Gloria Gaynor

Gloria Gaynor fénykorában

Nagyot dobbant a szívem pár napja, amikor kiderült, hogy a Pet Shop Boys is fellép a fesztiválon, méghozzá övék a csütörtöki nyitó show! A brit zene történetének legsikeresebb duóját, akik ezzel a címmel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerültek, aligha kell bemutatni. Több mint 30 éve tartó sikeres karrier, több mint 50 millió eladott lemez, díjak garmadája. A szervezők első estére káprázatos, lézeres, multimédiás performace-t ígérnek. Különleges filmes és színházi látványelemek, extravagáns kosztümök szolgáltatják majd a körítést a West End Girls, It’s a Sin, Domino Dancing és a többi örökzöld szinti-pophoz. A show a Pet Shop Boys legújabb albumának neve után az ’Electric’ címet kapta, a dizájnért pedig Es Devlin felel, aki olyan eseményeket szokott megálmodni, mint például a 2012-es londoni olimpia záró ceremóniája.

Csütörtöki fellépő még a Quimby is, bár erről az Exit hivatalos honlapján egyelőre nem található infó – a hírre a zenekar Facebook oldalán bukkantam.

De ejtsünk szót a többi napról is: szombaton a nagyszínpadon Damon Albarn lép fel, akit leginkább a ’89-ben alapított kultikus britpop banda, a Blur énekeseként, vagy a világ első virtuális zenekarából, a Gorillazból ismerhetünk. A Blur 2009-es visszatérését hangos ujjongás övezte, és első magyarországi fellépésük is frenetikusra sikerült tavaly a Szigeten. A Grammy-díjas zenész most szóló produkcióval érkezik Szerbiába, de műsorra kerülnek majd a különböző formációkkal játszott ismert számai is.

Így alaposabban szemügyre véve a felhozatalt, el kell ismerni, hogy az Exit szervezői megint finom arányérzékkel állították össze a fellépők listáját. A minőségi mainstream és a különböző irányzatok legjavából válogatták, így a tizenévesektől a szüleik generációjáig mindenki megtalálhatja a magának valót.

exit 1
A kortárs elektro-pop szcéna egyik legnagyobb neve, a 29 éves Stromae is fellép a fesztivál első napján. A ruandai apától és flamand anyától született nyurga fiatalember az ‘Alors on danse’ című számmal robbant be úgy öt éve. A szerzeményt azóta több mint 55 millióan látták a Youtube-on, Kanye West remixet csinált belőle, majd tavaly májusban kijött Stromae ‘Papaoutai’ című száma, ami az népszerű videómegosztón már meghaladta a 157 millió megtekintést.

exit 4Amellett, hogy egyedülállóan magával ragadó fesztiválhelyszín egy 12-ik században épült vár, praktikus is. Dimbes-dombos elrendezésének köszönhetően a stage-ek akusztikusan is jól elkülönülnek egymástól. Ami például egy heavy metal színpad (Explosive Stage) esetében nem hátrány. Itt lép fel pénteken az ismert zentai death metal banda, az Ashen Epitaph is. A tíz éves zenekar már visszatérő fellépője a fesztiválnak. Hogy mire számíthat tőlük a közönség, arra Győri Norbert gitáros, vokalista nemes egyszerűséggel azt mondta a Press Szónak: “leszakítjuk az arcokat a 10 tonnás riffjeinkkel”.

Ashen Epitaph

Ashen Epitaph

Az Exit fennállása óta nemzetközileg elismert rendezvény, 2006-ban a rangos brit napilap, a The Guardian a világ legjobb fesztiváljának kiáltotta ki, tavaly pedig hivatalosan is Európa legjobb fesztiválja lett. A versenyben 34 ország több mint 360 zenei rendezvénye vett részt (köztük a Sziget fesztivál is), és világszerte 625 ezren szavaztak. Az EFA (European Festival Awards) eredményét a hollandiai Groningen városában hirdették ki.

exit 2

Talán ennek hatására döntött úgy a fesztivál szervezőgárdája, hogy idén a várban megrendezett (fent tárgyalt) négynapos (július 10-13) bulisorozatot megtoldja egy tengerparti fiesztával. A Seadance július 15-17-ig tart, pontos helyszín Budva Jaz nevű strandja, a fellépők listáján pedig olyan nagyágyúk sorakoznak, mint Jamiroquai, Underworld, Rambo Amadeus, Eyesburn, Darkwood Dub, Lollobrigida vagy a Bad Copy. Ha a napfényes Montenegróba nem is jutok el, a péterváradi erőd kapuját tizenéve visszatérő bumerángjaként július 10-én ismét átlépem majd.

Olvasd el, korábban milyen volt a feszt!

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

„Mikor a gyermek gyermek volt”, az utcabélieknek gyerekolimpiát szervezett, Kölyök-lapot szerkesztett osztálytársainak, verset fabrikált és Doorst hallgatott. Később Szegeden angolt tanult „középiskolás fokon”, egyetemi szinten Újvidéken, szerkesztő-újságíróvá Budapesten lett, ahol „a körúton járkál a november”, de eltéphetetlen szálak kötik a tájhoz, „a régi szerelmek lábnyomához”, hol tudja, „merre mennek, kik mennek az uton”. „Mikor a gyermek gyermek volt, magával ragadta a játék, most belefeledkezni csak a munkába tud.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!