Utolsó Exit-lélegzetek

Megkezdődhet a visszaszámlálás

Van, aki szükséges rosszként fogja fel, hogy négy napra a feje tetejére áll Újvidék. Van, akit zavar a hangos zene és a sok külföldi szó, de szép számmal akadnak olyanok is, akik egész évben erre a fesztiválra készülnek. Ők most megkezdhetik a visszaszámlálást a 2011-es Exitig.

DSCF3023_S

A fesztivált ért leggyakoribb vádak nagyjából az idén is helytállóak. Az árakat nem a szerbiai állampolgárok, hanem a külföldiek pénztárcájához szabták, és annak ellenére, hogy kedvünkre válogathattunk, mivel enyhítsük éhségünket, ezt 200 dinár alatt aligha úsztuk meg: ennyibe került ugyanis egy hot dog, egy szelet pizza, egy burek (börek), de akár tíz deka gumicukor is! A taxisok is felsrófolták a tarifát. Az erőd körül várakozó sofőrök 500 dinárt kértek egy Péterváradon belüli fuvarért.

DSCF3081_S

A másik vád, miszerint nem a hazai közönség ízléséhez igazították a zenei felhozatalt, csak részben igaz. Idén sok szokatlan név tűnt fel a nagyszínpadon. Többek között a különleges hangulatú, skandináv hangzású elektropoppot játszó norvég Röyksopp, vagy az amerikai rappernő, Missy Elliott, de népes tábor előtt léptek fel térségünk ismert együttesei is.

A szerb S.A.R.S . formáció laza reggae koncertje még úgyis önfeledt tombolásba torkollott, hogy közben már egy nagyágyú hangolt a Main Stage-en, és a régi motoros punk-rock bandára, a KUD Idijotira is sokan összesereglettek.

Az Exit zenei program-összeállítása ötletes, ötvözi a posztmodernt és a klasszikust, az alternatívot és a kommerszt. Ezt igazolja az is, hogy szombaton éjféltől az őspunk The Exploited adott lehengerlő koncertet, David Guetta pedig, miután hajnalban háromnegyed órát váratta a DJ Stage tömegközönségét, jól táncolható, de extra-kommersz performance-szal ajándékozott meg bennünket.

Does It Offend You, Yeah? – a fiatal brit indie-rock banda az idei fesztivál egyik felfedezettje. Zenei látáskörünk, ha akartuk, ismét bővülhetett, amelyhez nagyban hozzájárultak a technikai újítások, mint például a nagyszínpad szemet kápráztató, tűéles kivetítői. Alig vártuk, hogy a The Chemical Brotherst és a Faith No More -t is megpillantsuk rajta.

DSCF2867_S

Mindez azonban nem jöhetett volna létre a háttérben nyüzsgő több száz önkéntes nélkül, akiknek a száma a kezdeti hatszázról négyszázra csökkent, és nemzetiségi összetétele nagyjából leképezte a fesztiválét. Az egyik volontőr szerint rengetegen érkeztek Angliából, Hollandiából, de voltak szlovének, bolgárok, horvátok, csehek, magyarok is. Az Exit vezetősége azt tervezi, hogy jövőre megduplázza az önkéntesek számát – tudtuk meg informátorunktól.

Megjelenés: Magyar Szó, 2010. július

Fotók: Törőcsik Nagy Gábor

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

„Mikor a gyermek gyermek volt”, az utcabélieknek gyerekolimpiát szervezett, Kölyök-lapot szerkesztett osztálytársainak, verset fabrikált és Doorst hallgatott. Később Szegeden angolt tanult „középiskolás fokon”, egyetemi szinten Újvidéken, szerkesztő-újságíróvá Budapesten lett, ahol „a körúton járkál a november”, de eltéphetetlen szálak kötik a tájhoz, „a régi szerelmek lábnyomához”, hol tudja, „merre mennek, kik mennek az uton”. „Mikor a gyermek gyermek volt, magával ragadta a játék, most belefeledkezni csak a munkába tud.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!