Péntek óta tombol az interneten a világ eddigi legnagyobb kibertámadása. A WannaCry már eddig is több százezer gépet fertőzött meg, a szakemberek pedig attól tartanak, a helyzet a napokban csak tovább fokozódhat. Nem csoda, hogy a kiberbiztonsági szakemberek folyamatosan a vírus megállításán ügyködnek – a legnagyobb eredményt azonban egy 22 éves informatikus érte el, aki a Kryptos Logic nevű cégnél dolgozik, szenvedélyből pedig a MalwareTech oldalt üzemelteti. – írja a hvg.hu.

A Telegraph által felkeresett Marcus Hutchins szombaton véletlenül megtalálta a zsarolóvírus egyik variánsának leállító gombját, ehhez pedig mindössze 3028 forintra (kb. 1200 dinár) volt szüksége. Már épp szabadságát töltötte, de úgy döntött, beszáll a munkába, és megpróbálja valahogy megtalálni a vírus ellenszerét.

Egyik régi ismerőse és kollégája, Kurtis Baron szerint ez azért is lehetett gyors döntés Hutchinsnak, mert elsősorban nem munkaként tekint az ilyen feladatokra, a vírusok megfejtése a szenvedélye.

A 22 éves szakember saját elmondása szerint pénteken reggel 10 órakor kelt fel, de akkor még semmi jele nem volt annak, hogy ilyen méreteket ölt majd a támadás. El is ment egy barátjával ebédelni, ezalatt azonban fénysebességgel kezdett terjedni a WannaCry.

Mint mondta, a domain regisztrálása nem légből kapott ötlet volt, ugyanis az is a munkájához tartozik, az elmúlt évek során több ezer hasonló célú webcímet hozott már létre.

A szakember saját bevallása szerint majd kibújt a bőréből örömében, amikor felfedezte, hogy a vírus egyik kikapcsológombját találta meg. Ez ugyan nem állította meg a rosszindulatú program terjedését, de alaposan lefékezte a járványt.

Hutchins munkáltatója úgy döntött, egy hét rendkívüli szabadságot ad cserébe (azon felül, hogy a korábban kivett egyhetes szabadság is folytatódhat).