„Meg kell halnod párszor, hogy valóban élhess”

Bukowski szerint a világ

Charles Bukowski az amerikai társadalom szegényeinek a szószólója volt, műveiben megelevenednek az egyszerű dolgozók, az őket sújtó alkoholizmus, a munkanélküliség, a drogok, az elveszett életek, és persze a nők, mert ők életének értelmei és mozgatórugói.

charles-bukowski-06

„Néhány ember soha nem kattan meg. Milyen borzalmas életük lehet!”

Későn érő típus volt. Ötvenéves korában jelent meg első regénye, a Posta. Előtte, 1968-tól Egy vén kujon feljegyzései című rovatában már megjelentek kolumnái a Los Angeles-i Open City underground magazinban. John Martin, a Black Sparrow Press tulajdonosa élete végéig havi 100 dollárt ajánlott neki, ha levélkihordóból főállású írónak áll. Bukowski így vallott erről: „Két választásom volt: vagy tovább dolgozom a postán és lassan megőrülök, vagy főállású írónak állok és éhen halok. Ez utóbbit választottam.”

Késői befutása ellenére versek ezreit és elbeszélések százait jegyezte le, és hat regényt írt. A kezdőben például életének arról az időszakáról számol be, amikor német származású, az első világháború után Amerikába költöző apja – aki a gazdasági válság miatt sűrűn volt munkanélküli – fizikailag és mentálisan is zaklatta, terror alatt tartotta.

732772._SX540_SY540_

„A világgal az a probléma, hogy az intelligens emberek tele vannak kétségekkel, míg a hülyék önbizalommal teltek”

A Nők című regénye már a befutott íróról szól. A főhős itt is az alteregója, Henry Chinaski. A nők, akik szembejönnek vele, nagyrészt maguk is sérültek, mint a „félig” sikeres szerző, de egy részük így is megtalálja Chinaskiban a támaszt, aki minden „leszarom”-ja ellenére érző, a legtöbbször kínlódó figura. Bukowski újítása, hogy a „mélyben fortyogó” életekről, a nő–férfi kapcsolatról ennyire nyersen, a sok szex ellenére nem pornográf módon, de egyben humorral, lényegbevágóan más előtte nem írt.

Jókat lehet nevetni az olyan groteszk jelenteken, mint amikor egy felolvasóestre színjózanon megy el – a betegsége miatt antibiotikumot szed –, de ezt gyorsan kiszúrják a rajongók, és a segítségére sietnek: a közönségből sört küldenek kézről kézre, amiből egyre többet nyújtanak át neki. Chinaski bevallja, annyira fél a fellépésektől, hogy emiatt issza le magát a sárga földig. No, de a közönség ezért is imádja.

Bukowski önpusztító életmódja ellenére szép kort ért meg: napra pontosan 22 esztendővel ezelőtt, 73 évesen hunyt el.

Sírján ez a felirat áll: „Don’t try!”

Szabó Zsolt

A szerző írása a menekültkérdésről:

Európa, az ostromlott vár?

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!