Valami bűzlik a dán farmon

87 nap a Vestjyllands Højskoleban – Képeslapok Dániából (3. rész)

BIOVIRÁG, TE FINOM FALAT

A főzés mint művészet. Recept ide vagy oda, a kóstolás és az ízlelés a lényeg. Együnk virágokat – azt is lehet. Játékország, biovilág a konyhában.

DSC_6887

Kóstolj!

Csütörtökönként mi készítjük a vacsorát. Tervezés, előkészületek, sütés-főzés, 1+20 szakács a konyhában, felszolgálás és bemutatás. Volt már japán est szusival, amerikai hamburgerrel, és hamarosan jön a magyar is. A legnagyobb kihívás azonban az éttermi hétvége lesz! Hétfogásos vacsora a bejelentkezett vendégeknek, főzés és felszolgálás, péntek és szombat este. Már 80 érdeklődő van, úgy, hogy még nem publikus az étlapunk! És kimondottan olcsóak sem vagyunk ám.

DSC_6951

DSC_6933

Ajándék ragasztós tetoválás az öko boltból

Dobpergés a fő tantárgyaknak: színház, tánc, képzőművészet, zene, konyhaművészet, ökológia. Altárgyaink: dramaturgia, világtánc (kombináld a szambát a reggeatonnal, keverj bele kis afrót, és megkapod a világtáncot), hiphop, modern tánc, test, színház, performance, balett, tangó, festészet, kerámia, kórus, ének, a test mint hangszer, politika és filozófia (migráció, utópia, ki tudja, mi jön még), konyha (szakács, pék és cukrász), projektóra és kertészkedés, dán nyelv, sport. Szóval van itt minden, mi szem-szájnak ingere, már csak elég okosnak és türelmesnek kellett lenni ahhoz, hogy összerakjuk az órarendünket. Volt dühöngés bőven, mindenki mindent akart, de győzött az józan ész és a 24 óra… Főzök (a vegetáriánus csapatban), kerámiázok (már készítettem egy csodabögrét), táncolok (az őrült világtáncot és tangót – kipróbáltam a kortárs táncot is, de úgy döntöttem, hogy jobb, ha a másik oldalon állok/ülök), gospelkórusban éneklek, politikáról diskurálok és filozofálok. És megpróbálok egy pici dánt is magamba szívni.

DSC_7848

Kerámia – raku égetés

DSC_6922

DSC_7946

Színház

MEGINT EGY JÓ FEJ BUSZSOFŐR

5 lány, 2 nap a városban! Ilyen rendes buszsofőrrel még nem volt dolgom: az átszállásnál végigkérdezte az utazókat, melyik járattal kell továbbmennünk. Nem mintha mi nem tudnánk megérdeklődni, de ő úgy érezte, törődnie kell velünk. Azt is mondta, hogy a jegy, amit adott, 28 óráig érvényes, és ingyen utazhatunk vele, ám a dátumok a jegyen nem ezt mutatták. Azért mi próbálkoztunk mindenhol, persze nagy mosolyokkal és angol köszönéssel, hogy még véletlenül se a jegyre figyeljenek. Bejött. Azt hiszem, vagy 6 alkalommal blicceltünk. A dánok is felvették a „külföldi vagyok nem beszélem a nyelvet” karaktert, és indulhatott az ingyen utazás. Busz, autó, kocsmák, sör, séta, városnézés, civilizáció. Együttalvás, sok jó kis helyen is elfér szindróma.

DSC_7665

DSC_7703

Nyílt nap egy közeli farmersuliban. Magyarokkal találkoztunk, közülük egy lány ott tanul. Örültünk egymásnak, örültünk annak, hogy magyarul beszélhetünk.

5-en egy lakásban, főztünk, boroztunk, pletykáltunk elalvásig. Úgy bámultuk a tévében a dán táncműsort, mint aki még sosem látott ilyet. Ám a visszatérő kérdés a hétvégén: vajon mit csinálnak a többiek, mi lehet a suliban. Kell a nyugalom, vissza a természetbe, vissza a vidékre! És az öröm, amikor újra találkozunk velük. Hiányoztak…

DSC_7758

århusi napsütés

ÉLETKÉPEK

A japán lány megkóstolja a chilit. Könnyezik a szeme. Megkérdezi a másik japán, hogy milyen, Asuka rávágja, hogy nagyon jó, kóstolja csak meg. Saori kóstol, csillog a szeme, azt mondja, jó ez. Pár másodperc, kikerekedik a szeme, vedeli a vizet, keresi a kenyeret, fél szelet kilóg a szájából, és könnyezik. Azt mondja az arab fiú, majd ő megmutatja, hogy kell ezt enni. Fog egy egész chilit, és lassan megeszi. Természetesen ő a nyertes, mindenki tapsol. 5 perc múlva izzad, vörös a feje. Az asztalnál szakadunk a röhögéstől.

Készülünk Magyarországra, a kongói fiú magyarul tanul az egyik sráctól. Minden elsajátított mondat után szalad hozzánk, hogy társalogjunk, csillogtassa tudását, és hogy letesztelje, értjük-e. Hogy vagy, hogy hívnak, honnan jöttél, házas vagy-e, hány éves vagy, szeretném bekap… Itt kezdtünk el Zsófival hahotázni. Paul szalad vissza Márkhoz, hogy mégis mire tanítja? Megkérjük, hogy ezt majd ne használja Magyarországon.

DSC_8146

Halloweeni készülődés

Kicsit belezavarodunk már a nyelvekbe. Eljött a hét, amikor automatikusan magyarul szólunk a többiekhez. Például Tamás az egyik tanárhoz reggel, mikor próbáljuk beosztani a hétvégi takarítást. A takarítanivaló dánul a papíron, Tamás beleborulva, rámutat az egyikre, Michaelhez fordul és kérdezi magyarul: „Ez mi?”

DSC_7210

A Black Box társulat kortárs tánc műhelymunkája

Julie horgol. Bármit csinálunk, bárhol vagyunk, Julie előkapja a cuccot, és szorgosan jár a keze. Marie és Nanna elkezdenek kötni. Dorthea csatlakozik. Lea, Erica, Sibel és Silja is. Én is megtanulok horgolni. Készülnek a sálak, a fülvédők, a sapkák és a tartók. Előadások, morning assemblyk, beszélgetések, figyelünk mi attól, hogy jár a kezünk. A fiúk csak nevetnek, hogy nagymamák lettünk.

DSC_7720

Farmlátogatás a főzős csapattal. Pillanatok alatt mindenünk beszedi a szagot. Visszaérünk, kabát kiterít, nadrágcsere ebéd előtt. Állok a folyosón, szagolgatom a pulcsim. Nem tudom eldönteni, hogy csak az orromban maradt a buké, vagy a pulóverem is büdös lett kabáton keresztül. Amanda kérdőn bámul rám, hogy miért csinálom ezt ennyire feltűnően. Megkérem, hogy szagoljon már meg, mert az én orrom már nem tud dönteni. Azt mondja, rendben van a szagom, közelebb hajol és bizalmasan suttogja, hogy de vannak most a suliban olyanok, akik szarszagúak. Röhögök, mondom neki, hogy egy farmon voltunk, és ezért vagyunk szarszagúak. Már érti. A biztonság kedvéért a főzős csapat egy asztalhoz ül ebédnél.

DSC_7065

Farmlátogatás

DSC_7060

Buli, hajnali 3, tűzriasztó. 4-en mennek ki a megbeszélt találkahelyre, a többi táncol tovább, vagy kint dohányzik, esetleg kimászik az ágyból, és megnézi, tényleg tűz van-e, majd visszafekszik aludni. Van, aki fel sem ébred. Másnap Rane, a hétvégi tanár elmeséli, valószínűleg csak megőrült a berendezés és tévesen jelzett, de attól függetlenül mindenkinek kint kellett volna lennie a parkolóban. A riasztón hangosítanak, és lesznek még próbák.

DSC_7387

Közéleti párbeszéd helyiekkel, diákokkal és politikusokkal

DSC_8221

Halloween buli

PERCEKÉNT VÁLTOZÓ SZESZÉLYES IDŐ

Eddig tavasz volt. Napsütés, meleg, egy kis szellővel bélelve. Ám az igazi dán szél megérkezett november elején. Esővel, jéggel karöltve. És napsütéssel. Tipikus őszi dáni időjárás: percenként változik. Nem vicc: itt ülök a konyhában 2 órája egy óriási ablak mellett, 5 perccel ezelőtt jég esett, most süt a nap, de a szél már hozza az újabb felhőket. Szivárványt még nem láttam. Lehet, hogy leszokok a cigiről. (Amúgy itt az óceán miatt még mindig melegebb van, mint otthon ilyenkor.)

DSC_7837

Honnan tudom? Egy hetet Magyarországon töltöttünk a dán csapattal. Na, erről olvashattok majd a következő alkalommal!

Az előző részt pedig erre találjátok!


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Kovács V. Sára

Kovács V. Sára

1990, Zenta. Érettségi a Zentai Gimnáziumban, diploma a szegedi Vizuális kultúratudomány tanszéken. Színház, performance-művészet, film, fotó. Örök naiv.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!