Mivel etesd a dánokat Magyarországon?

87 nap a Vestjyllands Højskoleban – Képeslapok Dániából (4. rész)

Miért utazik Magyarországra a dán csapat? Mi van Magyarországon, ami nincs Dániában? Egyedi politika – ahogyan ők fogalmaztak. Tessék?! Politikai kirándulás? Jaj, ne, muszáj a politikán keresztül ismerkedni az országgal?! Mondogattuk, hogy „á, nem annyira egyedi az…” – bár mi sem tűntünk teljesen biztosnak ebben. Persze tudjuk, tele volt velünk a külföldi sajtó az elmúlt pár hónapban, a menekülthelyzet körüli „érdekes megoldások” miatt rezgett alattunk a léc, de… Annyi szépsége van ennek az országnak, lehetne, hogy ne csak politizáljunk? Hogy indulás előtt képeket nézegessünk a Lánchídról és a Hősök teréről, hogy a pálinkáról, a borról és a  gasztronómiáról meséljünk, a híres magyar feltalálókról, a jó egyetemekről és a fesztiválokról is szóljunk? A lényeg, hogy szerették Magyarországot, szerették az embereket, és sikerült néha – vagy inkább legtöbbször – felülemelkedni a politikusokon. (Megjegyzés: A sokkal egyszerűbb – bár inkább csak zárójeles – magyarázat az utazásra a Velling és Hantos közötti testvértelepülési kapcsolat, amiről az első részben meséltem. Mentünk meglátogatni a magyar testvéreket.)

DSC_8356

Érkezés – Csoportkép a Halászbástyánál

Egy pillanatra visszatérve a fenti velünk megfogalmazásra. Természetesen nem velünk, vajdaságiakkal, hanem az anyaországbeliekkel. Hiába a tökéletes magyarázatok, a külhoniság mibenléte mindig homályos pont marad a külföldiek számára. Mondhatom, hogy vajdasági/délvidéki/határon túli magyar vagyok, Szerbiában élek és a többi, nekik mégis magyar magyar voltam/vagyok akkor is. Kimerülésig kerekíthetjük a történelmet, a határokat, az állapotokat, úgy tűnik, mindent értenek, aztán Pestre érkezve jön a kérdés: „Otthon érzed magad?” „Persze…”

DSC_8354

Téli nap sütötte svéd turista

DSC_8347

Halászbástyai merengés

MI TÖRTÉNT A DÁNOKKAL MAGYARORSZÁGON?

A magyarok féltek (mi négyen), hogy túl sok lesz a politika, és ezért a dánok nem fogják szeretni ezt a kirándulást, ezt az országot, ezt a nemzetet, mert majd keresik, de nem találják a demokráciát, észreveszik a korrupciót és nekünk kell magyarázkodni, de…

A magyarok megnyugodtak, mert a dánokat nem csak a politika érdekelte, sőt. Habzsolták a fővárosi látképet, a hideg napsütést, a finom söröket, a sétákat, a metrót, a villamost, az éjjelt és a nappalt. És imádták a hantosi vidéket és minden velejáróját is is: az ökofarmot, a biotermelést, a falusi kórust és a néptáncot.

DSC_8564

Hantosi vendégszeretet

22 óra a buszban. Kötő-horgoló órák, közös éneklés, evés, alvás. „Hogyan szedj fel pasit/csajt magyarul?” nyelvórák, játék, játék, játék.

Szállás egy hajón a Dunán. Buszról hajóra.

DSC_8256

Városnézés és történelemóra Mécs László vestjyllandos öregdiákkal

Szimplakert: találkozás a régi magyar vestjyllandosokkal. Bár inkább „buszút utáni kocsmázás/alvás a kocsmában” nevet adnám ennek a programnak.

Ölelés a húgomtól. Már ezért megérte.

Magyar reakciók a menekültkrízisben. Kormány vs. aktivisták. Beszélgetés a Migration Aid  és a Magyar Helsinki Bizottság képviselőivel, Léderer Andrással és Somogyvári Zoltánnal menekültügyről, Orbánról, történésekről, megoldásokról, jövőről.

DSC_8442

Metró – milyen gyorsan megy?

DSC_8275

Mexikó, Dánia és Svájc a Dunánál József Attilával

A dánok táncházaznak a Fonóban. A fiatalok már nem ismerik a dán néptáncot és népzenét, náluk nincs hagyományőrzés. Megérzik, milyen jó ez. Hamar beállnak a körtáncba. Így a legkönnyebb szóba elegyedni a magyarokkal.

DSC_8524

A Metanoia Artopédia kiállításán a francia, a japán, a dán és a svéd kultúrafalókkal

Széchenyi fürdői kényeztetés. Nem sok magyar szót hallok.

Vendégségben a dán nagykövetnél, Tom Nørringnél. Történelem, hol volt, hol van Magyarország. Téma a trianoni trauma is – végre kezdenek pislogni, hogy tényleg fontos ezt megérteni, nem beszélhetek hülyeségeket, ha már a dán nagykövet is erről mesél. Érdekességek a magyar politikáról: az elmúlt négy évben 18 alkalommal változtatták meg az alkotmányt. Az összehasonlítás kedvéért Dániában összesen egy alkalommal történt módosítás, 1950 körül. „Hogyan jellemezné a jelenlegi magyar politikát?” „Az ellenzék csak kritizálja Orbánt, mást nem tesz. Ha összefognának és felmutatnának valamit, akkor talán lehetne változtatni, de ennek így semmi értelme. Egy másfél évvel ezelőtti politikai platformon az ellenzéki pártok képviselői csak abban értettek egyet, hogy Orbánt le kell váltani. Ez nem elég.”

DSC_8456

Metrópóz

Fiatal Képzőművészek Studiója Galéria. Párbeszéd vacsorával kortárs művészetről és a romahelyzetről. Tárlatvezetés a Mindsets című kiállításon, körüljártuk a közép-kelet európai identitás fogalmát, arról is beszéltünk, hogyan látják a fiatal képzőművészek a jelen politikáját a szocializmus és a rendszerváltás tükrében, hangsúlyos szerepet kaptak az egyén társadalmi és kulturális normarendszerekhez való viszonyai is. Sok jó kis helyen is elfér, diskuráláshoz helyben készített vacsora jár. Megérkeznek a Romaversitas tagjai, hogy róluk is szó eshessék. Romatörténelem, a romák megítélése Magyarországon, és az alapítvány, amely ösztöndíjjal támogatja a felsőoktatásban részt vevő roma fiatalokat. Respect!

DSC_8404

FKSE Galéria

Sajnos Horváth Kristóf nem tudott eljönni, pedig nagyon vártuk…

Lépjen be a nappalimba! Városi séta hajléktalan szemmel. Séta Józsi bácsival a 9. kerületben. A Menhely Alapítvány programja, hogy megismerjük a város azon oldalát, amelyet minden nap látunk, de mégsem ismerünk. Csak a tévhiteket. „Nekem erről nem könnyű beszélnem.” „De akkor miért vállalod ezeket a sétákat, miért fontos ez neked?” „Mert azt hiszik, hogy aki hajléktalan, az alkoholista, nem dolgozik, nem járt iskolába, magányos, és nem is próbál a helyzetén változtatni. Ez nem így van. Nem mindenkinél. És én ezt akarom elmesélni.”

DSC_8656

Kishantosi tél

Hantosi vendégszeretet. Bio, öko, népzene, néptánc, népi konyha, Kishantos története, pálinka és borkóstoló, kiscsapatos családlátogatás, óvoda, iskola… Falu, vidék – itt jó!

Óvodalátogatás

Óvodalátogatás

Tánctanítás

Tánctanítás

NEM TETSZIK A MAGYAR KONYHA?

Szerintem a dán az egyetlen nemzet, amelyiknek nem ízlett a magyar konyha. Persze felkészítettük a vegákat (fél csapat vegetáriánus volt) a rántott sajt ízére, de hogy a húsevők is húzták a szájukat… Az egyik problémájuk a nyers zöldségek körül forgott: „A magyarok nem esznek zöldséget?” „De, de mi főzelékként esszük.” „Á, nem, az leves.” „Nem, az főzelék…” A másik a túl sok fehér liszten, a harmadik a túl sok zsíron, aztán jött a túl sok hús és a… Mi megmondtuk, hogy a probléma az, hogy minden nap máshol eszünk, és ha valaki azt hallja, hogy jön egy 40 fős külföldi csapat, akkor gulyást főznek nokedlivel. A vegáknak pedig rántott sajtot rizzsel. Sorry. A magyar kaja jó. Ti, dánok, miért nem esztek levest?

Dánokkal Magyarországon olasz étteremben

Dánokkal Magyarországon olasz étteremben

… azért annyira nem érdekelt, hogy hetente csak egyszer ettem levest

Búcsúzkodós utolsó hét, órák helyett forralt bor és forró csoki. Decemberi lábmártóztatás az óceánban. Decemberi tábortűz. Visszakaptuk a leveleket, amiket a 3 hónappal ezelőtt írtunk (el)várásokról, magunkról, iskoláról, másokról. Karácsonyfa-körbetáncolás. Sírás egy hétig… Ölelések órákig.

DSC_8652

Csipet-csapat

3 hónap varázslat. Kimerítő 87 nap. Testet, agyat, szívet nem kímélő időszak. Buborék? Lehet. De azt adja, ami aztán a valós életben kell. Élethelyzeteket. És nem papíron, nem számokkal bélyegezve. A főzésen megtanulsz csapatban dolgozni, a táncórán (meg)bízni és vezetni, a festésen kifejezni, amit érzel, a kerámián rájössz, hogy praktikus vagy művészember típus vagy, az ökológián megtanulod szeretni és vigyázni a természetet, a politikán és a filozófián megpróbálod megérteni a világot, amelyben élsz… Megtanulsz dönteni, engedni, érvelni.

Különleges emberek, mindenki a cipelt csomagjával. Senki nem ugyanazt kapja/kapta. Személyre szabott ajándék.

Már szervezzük a találkozót.

Északi-tenger

Északi-tenger – egyszer még visszatérek!

Az előző részt itt olvashatod! 


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Kovács V. Sára

Kovács V. Sára

1990, Zenta. Érettségi a Zentai Gimnáziumban, diploma a szegedi Vizuális kultúratudomány tanszéken. Színház, performance-művészet, film, fotó. Örök naiv.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!