Visszatérés az éltető őrülethez

Jubileumi lemezzel rukkol elő a 30 éves Tudósok – Interjú Dezső Tónival, a régi-új taggal

Kisfilmünk forgatásakor Dezső Tóni tahitótfalui otthonában arról mesélt, hogy előző nap nála járt drMáriás, és micsoda hajnalig tartó bulit csaptak, interjúnk készítésekor pedig arról számolt be, hogy pont aznap (október 6-án) fejezték be a Tudósok zenekar vadonatúj lemezét.

Természetesen kíváncsiak voltunk rá, mi mindent lehet tudni a 30 éves zenekar legújabb CD-jéről:

– DrMáriás karmester, sanzonékes és globális művész vezetésével ma fejeztük be a lemez felvételezését. 18-20 számot rögzítettünk, amelynek egy része fel fog kerülni a CD-re. Vannak köztük teljesen újak, és néhány régi, amelyek koncerteken már szóltak, de még sohasem kerültek kiadásra.

– A CD címe sem végleges még, de az biztos, hogy ez lesz a világ legjobb lemeze, és miután idén 30 éves a Tudósok, gold lemeznek is felfogható. A bemutatója november 5-én lesz az A38 hajón, ez egyben Máriás Béci születésnapja is. Számos kiváló vendéggel adjuk majd elő a zenekar összes korszakát. Többek között vendégszerepel majd Szabó Enikő énekkel és citerán, aki népzenei stílusban gondol újra egy Tudósok számot, Tövisházi Ambrus, Pándi Balázs dobokon, Kokó (Kukta Erzsébet – a szerk. megjegyz.) az A.E. Bizottságból és még sorolhatnám. Egy jó 2,5 – 3 órás összetett bemutató lesz, ahol még a Ricsárdgír zenekar is eljátszik pár Tudósok feldolgozást.

VISSZA AZ ŐSFORRÁSHOZ

13653043_1001007929994360_2352409247965469046_o

Tóni a sydney-i kikötőben

A filmben is említed, hogy fogsz még zenélni a Tudósokkal olykor-olykor, de azért az meglepetés, hogy visszatértél közéjük teljes jogú tagként…

– Nem tartom természetellenesnek, hogy visszakerültem, hiszen itt nőttem fel. Zenei útjaink ugyan elváltak, de a magánéletünk nem, Máriás doktor nagyon-nagyon régi barátom. Többéves hosszú szünet után egyre több koncertjükre hívott el, míg végül valamiféle természetes folyamatként ismét a zenekar tagjává váltam.

Egyébként a Tudósok zenei világában most váltás várható, visszatérünk a régi dzsesszes-punkos underground gyökerekhez, az elektronika jóformán teljesen eltűnt. Natúrabb, természetesebb, ösztönösebb zene ez, ahol nem feltétlenül kell egy klipnek 2 perc 35 másodpercesnek lennie. A tekintetben is visszatértünk a régi hagyományokhoz, hogy az erős ritmusszekcióhoz Máriás teljesen egyedi kafkai trombitajátéka párosul, és ehhez hozzátettük a baritont. A régi underground felállásban valahogy adta magát, hogy mély tartomány is legyen benne, én csak ezen játszom. DrMáriás nagyon erős alton, és két alt már ütné egymást, ezért hoztuk be új hangszínként a baritont.
A HÜLYESÉG ÉLTET ÉS ELŐREVISZI AZ EMBERISÉGET

Milyen érzés visszatérni a gyerekkorhoz?

– Fantasztikus érzés a Tudósokkal zenélni, feltölti az embert energiával, nevetéssel, öniróniával, szarkazmussal, hülyeséggel, amely éltet és előreviszi az emberiséget. Óriási élmény ismét együtt játszani drMáriással, Endrei Dávid basszusgitárossal, Jeli Gergely dobossal, és a zenekar rendkívül tehetséges, új szólógitárosával, Gulyás Leventével.

Mennyit változott a zenekar a több évtized során?

– Annyi változott, hogy a Tudósok rendszeresen próbál, számokat csinál. 30 évvel ezelőtt gyakorlatilag csak a koncerteken, performanszokon találkoztunk. Most másfajta igényesség jellemzi az együttest. Szerintem nagyon érdekes az új anyag, én magam is meghökkentem Máriás doktor elképesztő energiáján, hogy ennyi év után is képes ilyen számokkal, szövegekkel, ötletekkel előjönni. Egyszerűen nem lehet megölni.

Ahogy elnézem, elég sűrű lesz a Tudósok koncertnaptára az elkövetkezendő időszakban…

– Amióta visszakerültem a Tudósokba, játszottam már Szentendrén, a VOLT fesztiválon, a Szigeten. Szeptember végén Budapesten a Kulpungban, Pécsett pedig Máriás doktor kiállításmegnyitójával egybekötve koncerteztünk, amin sajnos nem tudtam megjelenni, mert egy korábban lekötött Pearly Clouds fellépésen játszottam a Fonóban. Ha minden igaz, november vége felé két koncertünk is lesz Prágában, a legfontosabbat, a november 5-ei jublieumi fellépést már említettem, decemberben játszunk a Vörös Yukban, január végén a Trafóban.

PEARLY CLOUDS, PÖRGÉS

„… azt kell mondanom, hogy számomra az együttes lelkét Dezső Tóni szaxofonos jelenti, aki a legkesernyésebb sorokat, a legsiránkozóbb hangokat és egy komoran világító atmoszférát kelt életre…”  ˜– részlet a Veritas Vampirus magazin Pearly Clouds új lemezéről írt kritikájából.

Másik formációddal, a Pearly Cloudsszal (tagjai Szabó Enikő énekesnő, Gary Lucas gitáros és Dezső Tóni) is igen termékeny időszakot éltek meg. Idén áprilisban jelent meg az első lemezetek, de az amerikai kiadó már a következő CD-re is leszerződött veletek, várhatóan év végén jön ki a duó-lemezetek Gary-vel. Hogy lesz időd mindkét zenekarra?

11427852_10153530149705832_579139572383160875_n

Pearly Clouds az Elevenkertben, Szentendrén

– Nagyon érdekes, hogy két radikálisan eltérő stílusról van szó, mást közvetít, más az értékrend, mégis megfér egymással, én mindkettőben nagyon jól érzem magam. Most valóban sok a fellépés, a felvételezés, ez egy ilyen év, de meglátjuk, mit hoz a jövő. Valószínűleg nem fog ennyi lemez megjelenni, több idő jut majd az alkotásra, a pihenésre. A koncerteket továbbra is vállalni fogjuk, mert az ember húsz évesnek érzi magát, amikor a Tudósokkal játszik.

Továbbra is csak hobbizenésznek tartod magad?

– Igen, hiszen mind a Pearly Cloudsban, mind a Tudósokban nálam sokkal képzettebb zenészekkel játszok együtt. Nagyon örülök neki, hogy tanulhatok tőlük, része vagyok ennek az egésznek. Nem ebből élek, és továbbra sem szeretném kitenni a környezetemet, a szeretteimet annak, hogy autodidakta szaxofonosként mennyit tudok a zenéléssel összekeresni. Elképzelhető, hogy lesz olyan időszak, amikor majd rászorulok, de ennek mind ezidáig ellenálltam.

14446211_10154711620290832_7357106937060330660_n

Pearly Clouds a Fonóban, vendégszerepel Vera Bravo énekesnő

Ezáltal persze nehezebb is a dolog, mert az embernek van egy civil élete, ami napi 8-9 óra munkát jelent, és emellé kell besűríteni a zenélést, a felvételezést, a gyakorlást. De hát most van lehetőség két ilyen remek zenekarban játszani, úgyhogy nem adom fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Tudósok
Októberi médiaajánlat


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

„Mikor a gyermek gyermek volt”, az utcabélieknek gyerekolimpiát szervezett, Kölyök-lapot szerkesztett osztálytársainak, verset fabrikált és Doorst hallgatott. Később Szegeden angolt tanult „középiskolás fokon”, egyetemi szinten Újvidéken, szerkesztő-újságíróvá Budapesten lett, ahol „a körúton járkál a november”, de eltéphetetlen szálak kötik a tájhoz, „a régi szerelmek lábnyomához”, hol tudja, „merre mennek, kik mennek az uton”. „Mikor a gyermek gyermek volt, magával ragadta a játék, most belefeledkezni csak a munkába tud.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!