Egymásra hangolva

A Press Szó lapindító vezércikke

presszo-logo-5 copyKetten háromfelé szaladnak – tartja a mondás a magyarokról, amely sztereotípia mostanság fokozottan igaznak látszik, figyelembe véve úgy a határon túli, mint a magyarországi elvándorlási tendenciákat.

Mi, a Press Szó magazin megálmodói ugyanebben a cipőben járunk, és így született meg az ötlet is, hogy fiatal újságíró gárdánkkal olyan virtuális kávéházat hozzunk létre, ahol egy asztalhoz ülhetnek az egymás iránt érdeklődő külföldön élők és otthoniak.

Történetünk 2009-re nyúlik vissza, amikor is szerencsés csillagzat alatt találkozott a pályakezdő újságírók csapatba tömörülési vágya a tehetségkutató ambícióinkkal és – hosszas ausztráliai tartózkodása után Újvidékre visszatérő – Árok Ferenc támogatási szándékával.

presszo-logo-7 copy 1

Olyan fiatal értelmiségi társaság kovácsolódott, akik bár a rendezőtől kezdve a tanáron át a jogászig különféle pályákra készülnek, összeköti őket az írói véna, a világra való nyitottság és az aktív társadalmi szerepvállalás vágya. Ez a csapat, mint bármelyik másik, keresi a terepet, ahol megmutathatja tehetségét, technikáját, cseleit.

Játszani szeretnénk, és eredményeket elérni, de – ahogy Esterházy Péter is mondja – az irodalomban (s így talán az újságírásban is) nem a győzelem az elsődleges. Sokkal inkább: a párbeszéd, a gondolatébresztés, a sokszínűség megteremtése.

Szeretettel köszöntünk minden régi és új olvasót, akikkel örömmel tudatjuk, hogy a honlapunkon elérhető korábbi több mint 130 cikk mellett a mai naptól kezdve új írásaink, videóink is megtalálhatóak.

presszo-logo-2Ahogy az honlapunk tartalomkínálatból is látható, kevesen maradnak olvasnivaló nélkül. Az eddigiekhez hasonlóan, továbbra is széles hálóval merítünk a környezetünket és olvasótáborunkat foglalkoztató legérdekesebb és legégetőbb témák közül. Leginkább a civil társadalom perspektívájából szemléljük az aktualitásokat, és igyekszünk utánajáró írásainkkal megvilágítani azok hátterét. Célunk teret adni a civil szférának, társadalomformáló ötleteknek, kezdeményezéseknek és személyiségeknek egyaránt.

presszo-logo3Terveink között szerepel cikkeink angol nyelvű publikálása, amivel a non-profit szféra nemzetközi vérkeringésébe is igyekszünk bekapcsolódni, hogy közösségünk hírét külföldi fórumokra is elvigyük, és mindennapjaink részévé tegyük az európai trendek tapasztalatait.

Csillik Blanka, Laskovity J. Ervin

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!