A komfort- és a pánikzóna között

Tanítani másképp is lehet

10566655_835025853177014_1261851361_n

Élmény és pedagógia. A legtöbbünk számára a kettő korántsem összeegyeztethető. Miért? Álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk azokra az évekre, amikor diákok voltunk. Fel tudunk-e sorolni olyan tanárokat, akik ha minimális szinten is, de ki tudtak lépni a frontális osztálymunka börtönéből? Képesek vagyunk-e emlékeink között fellelni azt a pedagógust, aki hagyott bennünket kibontakozni és teljesíteni? Hányunkban maradt meg az iskola iráni undor? Mennyien vagyunk mi, akikben ott szunnyadt régen a kihívás iránti vágy, csak éppen senki se vette észre?… Hallgatásra neveltek bennünket, de néhányan közülünk megszólaltak. Ők azok, akik a tananyag definíciói helyett egy olyan intellektuális élménycsomagot adnak a gyerekeknek, amellyel biztosítják az örömteli tanulás hatékonyságát.

10564822_835025949843671_568605997_n

Besnyi Szabolcs

Élmény és pedagógia. Élménypedagógia. Egy fiatal, néhány évtizedes diszciplína, tapasztalati tanulás. Arról, hogy hogyan is működik egy ilyen foglalkozás, és hogyan tudunk a játék leple alatt tanulni, Besnyi Szabolcs, a Katalizátor Pedagógusképző Központ vezetőtrénere mesélt:

„Adunk valamilyen feladatot a résztvevőknek, amit nagyon sokféleképpen végre lehet hajtani, de nem áruljuk el a megoldását. Nem mondjuk el, hogy így és így csináld, és akkor lesz a legjobb. Lehet, hogy nincs is egy pontos, kimondottan jó út… Tervezzék meg ők maguk, hogy hogyan fogják végrehajtani. A siker és a kudarc is a velejárója az élménypedagógiának. Érdemes a foglalkozás végén átbeszélni a kulcspontokat. Lényeges, hogy tudassák egymással, ha még egyszer ugyanebbe a helyzetbe kerülnének az életben, mi lenne az, amit máshogy csinálnának, és mi az, amit nem. Innen csak egy lépés, hogy általánosítsák a dolgot és ne csak egy adott szituációban tudják alkalmazni. Egy élménypedagógiai foglalkozáson ki kell mozdítani a résztvevőket a komfortzónájukból, de úgy, hogy ne érjék el a pánikzónát. A kettő közötti rész a tanulási tartomány, ebben kell bent tartani őket.

10567592_835040269842239_1649652215_n

Törekedni kell arra, hogy ők maguk motiváltak legyenek, keressék a kihívást, hogy ténylegesen új helyzetek keletkezhessenek. Az ember arra emlékszik leginkább, amiről valamilyen személyes tapasztalata van, s ebben az élménypedagógia  nagyon erős, hiszen minden egyes porcikájában saját gyakorlatot eredményez. Míg a frontális oktatás esetében kiáll az oktató, elmondja a tananyagot, amit vagy megtanulnak a diákok, vagy nem, az élménypedagógia ennél többet ad. Tanulás közben együtt kell dolgozniuk, kommunikálniuk kell, toleránsnak kell lenniük egymással, s így nem csak egy dolgot sajátítanak el, hanem rengeteg mást is, ezáltal fejlődnek a szociális kompetenciák.”

10565789_835025793177020_168718434_n

A Katalizátor Pedagógusképző Központnak célja, hogy olyan alternatív oktatási módszereket tudjon mutatni a tanítóknak, amivel kiegészíthetik a meglévő tudásukat, valamint olyat, ami a gyerekek számára is érdekes. Az általuk szervezett Moravicai Nyári Táborokban (idén július 13 és 20 között szervezték meg) is kidomborodik az élménypedagógia  magas hatékonysági foka. Táboraik során a gyerekek egy hét alatt sok mindent megtanulhatnak önmagukról, egymásról, arról, hogy hogyan működjenek egyénként, csapatként. Mint Szabolcs elmondta, a táboraik eredményességét legfőképpen az adja, hogy a gyerekeknek nem kell megfelelniük az elvárásoknak, nem kapnak osztályzatot, ami miatt aggódniuk kell. Egy dolog számít, hogy ők akarjanak többek lenni.

10568021_835024343177165_418324325_n

10588544_835026036510329_826114385_nSokszor az iskola nem kielégíti az érdeklődést, hanem kiöli.  A tanárokat nem az érdekli, hogy mit tud a gyerek, hanem az, hogy mit nem, ezzel szemben az élménypedagógia nem szab határokat, ledobja a szemellenzőt és nyit mindenki felé. Szabolcs elmondása szerint a motiváció, a sikerélmény egy kerekesszékes csoportban is elérhető, olyanoknál, akikről már mindenki lemondott, s ők is magukról. Néhány foglalkozás elegendő ahhoz, hogy önbizalmat szerezzenek és kihíváskeresővé váljanak: „Megvalósíthatatlannak tűnt számukra a feladat, de elkezdtek róla beszélgetni, keresték a megoldást, és meg is találták. Azt mondták lehetetlen, amire azt mondtam, az előbb is ezt mondtátok, mégis megcsináltátok.”

Nem túlzás azt állítani, hogy Besnyi Szabolcs és Nagy Gábor Mápó nemrégen megjelent könyve, A Játék nem játék, hiánypótló szakmai anyag. S hogy kinek szól? „Mindenkinek, aki szeret játszani, elsősorban pedagógusoknak, de gyakorlatilag a pedagógus szót bármelyik pillanatban, bármelyik helyen be lehet helyettesíteni a szülővel, nagyszülővel, osztályfőnökkel, óvónővel, trénerrel, szociális munkással, animátorral, táborszervezővel. Játékvezetői  alapkönyvről van szó, amely inkább a kezdőket célozza meg, de a gyakorlott játékmesterek  is találnak benne újdonságokat.”

10566227_835024206510512_1187411719_n

Ha többet szeretnél tudni:

www.katalizator.edu.rs

www.taborok.net

www.ajateknemjatek.hu

www.mindenhetreegyjatek.hu

www.facebook.com/katalizator.edu.rs

www.facebook.com/taborok


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Csehák Mirella

Csehák Mirella

Csehák Mirellaként nem egyszerű dolog boldogulni a világban. 1991-ben az univerzum még nem volt felkészülve a nevemre, kisvárosom, Ada pedig egyenesen meghökkentőnek tartotta, amit a későbbiek során előszeretettel éreztetett is velem. Az óvodás Mivikéből, szépen lassan általános iskolás Miréna, Mirinda, Marella lett. Hogy javult-e a helyzet gimnáziumi tanulmányaim során? Gondolhatjátok. Egy idő után felkaptam a fejem a Csehók, Csernák, Csepák , Marillára, Milénára, Mirabellára, azaz mindenre, ami kicsit is hasonlított az eredetire (bár megjegyzem, a Cserák Mihály azért egy picit fájt :-) ). Újvidéki egyetemista éveim alatt megtanultam, hogy a magyar nyelvnek van az a különös tulajdonsága, miszerint az érthetetlent, idegent leegyszerűsíti, saját kénye-kedve szerint formálja. Így alakulok nevemmel én is, így lesz komolytalanságom komolyságom éltetője, így leszek az, aki vagyok: Miri, néha Piri, esetenként Konstantin! :-)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!