Kóstolj bele idő előtt!

Az oromi Malomfesztivál – Budapesten

Ha még nem döntöttük el, ott leszünk-e, vagy idén is tűkön ülve várjuk a hangulatos, többnapos rendezvényt, most lehetőségünk van ellátogatni a vajdasági Malomfesztivál „kóstolójára” a magyar fővárosban.

Még el sem kezdődött, de az „előszelét” már érezzük, méghozzá Budapesten! A 2014-ben útjára indított, s azóta nagy népszerűségnek örvendő oromi Malomfesztivál egy délutánra és estére a fővárosban „állomásozik”, ahol ízelítőt ad programjaiból – augusztus 4-én, a Gólya klubban. S hogy mit foglal ez magában? A 18 órakor kezdődő eseményen az Experience Balkan mint támogató ismerteti a programokat. A bevezetőt 19 órától egy különleges film vetítése követi a vajdasági pálinkafőzésről és e nedű fogyasztásának hagyományairól.

malomfeszt-kostolo

Majd következik a két koncert. A Falkafolk együttes eredeti hangszereken szólaltatja meg a balkáni népek hagyományos zenéit, melyeket a tagok gyűjtöttek. Délszláv, albán, bolgár, görög, román és török dallamok is felcsendülnek. Táncolni lehet, sőt kell is, hiszen a zene ezzel együtt lesz teljes – igazi közösségi örömélmény. A Mintha zenekar stílusa sem esik messze ettől: a 2012-ben alakult együttes Kárpát-medencei népdalokat dolgoz fel, emellett középkori, koraújkori trubadúr- és Minnesänger-dallamokat hallhatunk az előadásukban. A különleges muzsika korok és földrajzi helyek között keres kapcsolatot – és remélhetőleg a közönség is rákapcsolódik erre az életérzésre!

bohemian_betyars

A Bohemian Betyars koncertje tavaly nagy sikert aratott

Az oromi Malomfesztivál hangulatának csupán egy darabkáját kaphatjuk meg a budapesti Gólyában, mégis kicsit ott érezhetjük magunkat a vajdasági puszta csendes csücskében, a több mint 100 éves szélmalom alatt, Orom határában.

A rendezvény 2014-ben afféle házibuliként jött létre először, csináld magad alapokon, s ez ma is így van. Helyi emberekkel, baráti társasággal szerveződik, társadalmi jellegű, közösségépítő pályázatokat hív segítségül, de mindig mellőzte a flancot, a nagy szponzorokat és reklámokat.

A sikere mégis töretlen, s a koncerteken túl többféle művészeti, valamint tájépítészeti  táborral, filmműhellyel hívogat, az érdeklődők pszichodráma-, drámapedagógia-foglalkozáson és slam poetry-bajnokságon is részt vehetnek.

Van lángos, darbuka-workshop és pantomimjáték, arcfestés, sőt még a helyi kutyák sem hiányoznak… Kóstoljunk bele idő előtt, s nem kétséges, hogy az igazihoz is kedvet kapunk!

Vígi László főszervező és a fesztivál plakátja

Vígi László szervező és a fesztivál plakátja

A Malomfesztivál helye és ideje: 2016. augusztus 18-20. Orom, Szerbia.

Nézd meg az esemény Facebook oldalát!

Itt olvashatsz a 2015-ös Malomfesztiválról!

The following two tabs change content below.
Búcsú Adrienn

Búcsú Adrienn

Van, aki szerint ez az érzés idővel elmúlik, de nálam nem úgy tűnik. Általános iskolásként kerültem Magyarországra, még gyerekként. Kecskeméten végeztem a képzőművészeti középiskolát és Szegeden a kommunikáció szakot. Ma budapesti vagyok. Sosem felejtettem azonban el vajdasági gyökereimet. Szegényebbnek érezném magamat, ha nem lennének. Sokat jelent a délvidéki életérzés, sokat jelentenek az onnan származó emberek. Valahol talán törvényszerű volt, hogy egyszer csak róluk írni is elkezdek...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!