Ha bejutsz, továbbjutsz

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ NYELVI GIMNÁZIUM: Majdnem száz százalékos a továbbtanulási arány

Elérkeztünk a várva, vagy inkább rettegve várt felvételik időszakához. A sort a tehetséggondozó gimnáziumok és a művészeti középiskolák nyitják, melyekben a jövő hét végén (június 4-7.) kerül sor a felvételikre, míg a többi középiskolában június 21-22.-én lesznek a megmérettetések. Cikkünkben arról olvashattok, mi vár azokra a diákokra a következő négy évben, akik ügyesen teljesítenek a teszten és felvételt nyernek a szabadkai Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumba.

***

Mottó: „Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma, új értelmi és érzelmi törvényekkel…” (Kosztolányi Dezső)

,,Hova tovább?” – teszik fel a kérdést mostanában, bizonyára már napi szinten az általános iskolát végző kisdiákoknak. Bizony sok kérdés foglalkoztatja ilyenkor a 14-15 éveseket is, de valljuk be, ilyen fiatalon határozottan és pontosan még igen nehéz arra választ adni, mik szeretnénk lenni, ha ,,nagyok leszünk”.

Erre adnak, mondhatni tökéletes választási lehetőséget a gimnáziumok, melyek igen széleskörű tudással kecsegtetnek azok számára, akik a későbbiekben mindenképpen szeretnének valamilyen felsőoktatási intézményben továbbtanulni.

Van Szabadkán egy intézmény, mely egyre növekvő hírnévvel, különleges tantervvel és nem utolsósorban tehetséges diákokkal büszkélkedhet.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 2003 áprilisában kapott engedélyt az Oktatási Minisztériumtól arra, hogy röpke öt hónap alatt létrehozzon egy tehetséggondozó gimnáziumot a vajdasági magyar kisebbség számára.

Szinte mindenkit fölvettek az egyetemre

,,Akkoriban ez számunkra csak délibáb volt”– meséli Varga Anikó, a gimnázium igazgatónője, és azt is elmondja, hogy igen komoly kockázatot jelentett a tanárok, a szülők, és a diákok számára is az intézmény létrehozása, három hónapig ugyanis a gimnázium tanárai fizetés nélkül, utazási költséget magukra vállalva tanították azt a 22 diákot, akik az első generációt képezték abban az iskolaévben. Ma az iskola egy új és kitűnően felszerelt épületben 220 diák számára nyújt tanulási lehetőséget.

Azoknak, akik ide felvételiznek, igen komoly felkészültségre van szükségük, mivel a maximális 60 pontból minimum 50%-ot el kell érniük mind magyar, mind választott idegen nyelvből.

Idén nem tudtak sporttagozatot indítani, mivel a vállalható létszám megtelt. A tervek szerint minden második évben tudnak majd ennek a szaknak is teret adni a német és angol szakok mellett.

A gimnázium a legnagyobb hangsúlyt az idegen nyelvek elsajátítására és anyanyelvünk ápolására fekteti, az oktatás pedig nem mennyiségi és gazdasági, hanem minőségi mutatókon alapul. Ezt támasztják alá az iskola statisztikái is, mely szerint a Kosztolányiból kikerülő tanulóknak 94%-át felvették az egyetemekre, és 70%-uknak állami ösztöndíja is van.

Az egyetemről lemaradók sem tanulmányi eredményeik miatt, hanem korlátozott anyagi lehetőségeik miatt nem tanulhattak tovább.

Az iskola büszke tanári karának nyitottságára, naprakész tudására, tantervük különlegességére, valamint a következetes és maximálisan tudáscentrikus osztályozási gyakorlatára. Az intézményben az oktatás délelőtt folyik, viszont a délutánok sem telnek tétlenül, mivel az ide járó fiatalok művelődésére és tájékozottságára is nagy hangsúlyt fektetnek.

Évről-évre világvárosba

Lehetőségem nyílt néhány ,,öregdiák” véleményét is kikérni, akik számos pozitív élményről számoltak be az iskolában töltött éveik kapcsán.

Pirmajer Attila 2009-ben végzett a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, és ma a Szegedi Tudományegyetemen tanul, ahol a Bölcsészettudományi kar Szociológia Tanszékének hallgatója. Azt hiszem, alábbi eredményei magáért beszélnek.

Arra a kérdésemre, hogy milyen lehetőségeket nyitott számára ez az iskola, és milyen eredményeket ért el, ezt válaszolta:

,,Német szakos lévén, német pótórákra jártam, valamint irodalom szakkörre. Ugyanakkor számos oklevéllel büszkélkedhetek, amelyeket nemcsak a saját képességeimnek, hanem tanáraim odaadó figyelmének is köszönhetek.

Díjaztak a KMV-n német fordításomért és novelláimért is. Dorogon a „Kedvenc naprendszerem” című pályázaton különdíjat nyertem, részt vettem a Budapesten megrendezett XIV. Gloria Victis történelmi vetélkedőn, a Szülőföldünk Pannónia elnevezésű helytörténeti pályázaton, de a gimnáziumunk által rendezett történelmi vetélkedőn is. A gimnázium jóvoltából jutottam el Erdélybe és Görögországba is.”

A Kosztolányi testvériskoláinak köszönhetően évről évre eljut egy-egy világvárosba. Jártak többek között Prágában, Szlovéniában, Bécsben, Firenzében, ellátogattak a plitvicei tavakhoz, és már megszokott résztvevői a budapesti diákköri konferenciáknak is.

,,A gimnázium nagyon sok lehetőséget nyújt a diákok számára utazás, versenyek és különböző foglalkozások terén.” – mesélte Pejović Tamara, aki ma már az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanul történelem szakon. Többek között elmondta azt is, hogy mennyire sokat segített neki ez a gimnázium abban a kérdésben, mivel is szeretne foglalkozni a későbbiekben.

„Megtanulsz tanulni”

Virág József Szegeden tanul, ahol társadalmi irányzatot választott magának: szociális munkás szeretne lenni a későbbiekben. Arra a kérdésemre, hogy mennyire van megelégedve a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban szerzett alapokkal, ezt válaszolta: ,,Nehéz volt felzárkózni, bele kellett szokni ebbe az iramba és hajtani kellett magunkat, amit én végsősoron élveztem is. Teljes mértében meg vagyok elégedve azokkal az alapokkal, amiket ott szereztem. Jelenleg, véleményem szerint, ilyen technikai felszereltséget, programokat, pályázatokat, lehetőségeket és interaktív oktatást kevés oktatási intézmény tudhat a magáénak a környékünkön.”

És hogy megéri-e ide felvételizni? Börcsök Andrea, volt gimnazista, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar jelenlegi hallgatója így nyilatkozott:

,,Mit is ajánlhatnék? Mindenképp válassza a mai fiatal ezt a gimnáziumot, ha szereti a nyelveket. Egyetlen középiskola sem könnyű, de amiben biztos lehetsz, ha ide iratkozol, hogy megtanulsz tanulni. Ha újra választanom kellene, újra így döntenék. Az apróbb nehézségek ellenére úgy érzem, sokat köszönhetek ennek a gimnáziumnak, főleg ha nemcsak az iskola, hanem az élet területeit is figyelembe vesszük.”

Bölcs eszekAz iskola statisztikái szerint végzőseik az alábbi városokban és egyetemi karokon folytatták tanulmányaikat, miután kikerültek a Kosztolányi Gimi falai közül. Látható, hogy Újvidék és a bölcsész karok a legnépszerűbbek, de van kertész és ausztriai egyetemista is a listán.Újvidék (45 tanuló)

 

Bölcsészettudományi Kar: 30 tanuló

Jogtudományi Kar: 9 tanuló

Természettudományi Kar: 2 tanuló

Művészeti Akadémia: 2 tanuló

Orvostudományi Kar: 1 tanuló

Testnevelési Egyetem: 1 tanuló

Szeged (21 tanuló)

Bölcsészettudományi Kar: 17 tanuló

Állam- és Jogtudományi Kar: 4 tanuló

Szabadka (8 tanuló)

Tanítóképző Egyetem: 2 tanuló

Közgazdasági Egyetem: 1 tanuló

Egyéb felsőoktatási intézmények Szabadkán: 5 tanuló

Budapest (6 tanuló)

Eötvös Loránd Tudományegyetem: 4 tanuló

Pázmány Péter Tudományegyetem: 1 tanuló

Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar: 1 tanuló

 Pécs (4 tanuló)

Janus Pannonius Tudományegyetem: 4 tanuló

Zenta (1 tanuló)

Kertészeti Egyetem: 1 tanuló

Graz (1 tanuló)

Jogtudományi Kar: 1 tanuló

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2010.05.29.

Nemes Aranka

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!