Halott Pénz domborulatokon át nyíló útja

A Helló lányok rappere a seggrázda-iparban

fluor

Fluor Tomi óta tudjuk, hogy a hello és a lány szó rímbe szedése egyenes út a toplisták élére. Az emós satyót, kivillanó farpofákat, rappet, technót, stb. ötvöző tinisztár erőteljesen megosztotta a közvéleményt. A kritikusok fanyalogtak, a rózsák illatoztak, a lányok epekedtek. Én kínosan próbáltam semleges maradni, entellektüel társaságban hevesen gyaláztam az eredeti nevén Lisztes Tamás nevű hullócsillagot, a szoba magányában pedig azért titkon meghallgattam.

Bármekkorát is szólt a Mizuval, bizony már rajta is túlléptünk – a popszakmában két év nagy idő -, és újabb fiatal titánok ostromolják a trónt. Az új kedvencnek már csak a “Hello lányok” fülbemászó címet adták, amivel valljuk be, nem nehéz a pasik tudatalattijára hatni. A refrén két szavas részét először mintha egy rádióban hallottam volna, de nem is igazán regisztráltam magamban, majd másodszorra egy szórakozóhelyen találkoztam vele, ahol el is szégyelltem magam tájékozatlanságom miatt, hisz a törzsvendégek láthatólag már jól ismerték. Érdekes, hogy főleg a lányok tomboltak rá… Úgy tűnik, megszólítva érezték magukat.

No, de kik is követték el ezt az új őrületet? Mert hogy többen is vannak, hisz Halott pénz, Diaz és Mentha hármasának neve alatt fut a nóta. Halott pénz, polgári nevén Marsalkó Dávid, egy pécsi rapper. Korábban nem voltak rá jellemzőek a közös produkciók, afféle magányos farkasként tartották számon. Nem csak a szövegeit, de még a zenéit is kilencven százalékban maga írta, amelyekben előszeretettel használt hangszeres aláfestést, sőt koncertjein is kedveli az élőhangszeres kíséretet. „Élő dobra szövegelni rohadt jó érzés, teljesen más energiák szabadulnak fel benned olyankor” – mesélte a Lángoló Gitárok nevű magazinnak egy 2012 végi interjúban. Arról is mesélt, hogy Led Zeppelinen, Frank Zappán és Roling Stoneson nőtt fel, és előbb volt rocker, mint rapper, ezért nem is szereti magát rappernek nevezni.

Forrás: madeinpecs.hu

Forrás: madeinpecs.hu

A szövegei megírásakor sokat merít a filmekből, a popkultúrából, na meg az életéből, ezért azt mondja, előbb rappelne az elromlott kenyérpirítójáról, mint a lakótelepi tinédzser gengszterek bandaháborújáról, amihez nem sok köze van neki sem, a többi magyar rapperhez hasonlóan, és nem szereti, ha importált kliséket zabálnak a magyar fiatalok.

Ehelyett – teszem hozzá már én – megpróbál betörni a seggrázda-iparba, amit a közönség nem egyöntetű lelkesedéssel fogad. Internetes kommentelők szembesítik Halott pénzt korábbi énjével, ahol egy évekkel ezelőtti cicababa mentes felvételen még egész jól rappelt a szerelemről. De hát a siker a ciciknél és a popóknál kezdődik, így van ez kitalálva…

A Hello lányok két másik alkotójának, Diaznak és Menthának is ez az eddigi legnagyobb dobása, bár a Voice-os Szécsi Böbével korábban már készítettek egy nagyon precíz, profi, igazi amerikaias felvételt, tele érzelemmel, drámával, nyállal. Ez volt A part című felvétel, ami mellett a Hello lányok, a maga parodisztikus szexista brutálságával összemérhetetlenül jobban sikerült. Remek kontrasztot alkotnak benne, az idétlen rap betétek és a roppant dallamos zene, amit egyes kommentelők szerint a Daft Punk: Harder, Better, Faster, Stronger című számából lopták. A klip is egész jó, és nem utolsósorban költséghatékony: egy összevissza vagdosott háttér előtt nagy karmozdulatokkal rappelnek a fiúk, miközben lányok kényeztetik őket.

Forrás: langologitarok.blog.hu

Forrás: langologitarok.blog.hu

Ha már emlegettem a popórázást, Halott Pénz másik nagy slágere már kertelés nélkül rappel arról, hogy „A feneked a gyengém”. Ezt is diszkóban hallottam először, és csak a feneket meg a gyengét értettem ki belőle, és nem tudtam eldönteni, hogy egy latin szám gagyi magyar átiratáról vagy valami Kistehén zenekaros marhulásról van-e szó. A hosszú, egyébként néhol még viccesnek is mondható rap-betétek tényleg a pirítósos mindennapokról szólnak:

De inkább gyorsan hajolj le egy sütiért egy szeletet,
Egy darabot kiharapok, hogy meglegyen a vacsora,
Kicsi kenyér, kicsi sonka, meg is van a katona.

De valahogy mindig a nője hátsójához jutunk vissza. Ami persze egy pillanatra a klipben is előbukkan, miközben besurran a fürdőszobába. Hiába no, rájött, hogy a domborulatokon át vezet a siker útja…

Forrás: langologitarok.blog.hu

Forrás: langologitarok.blog.hu

The following two tabs change content below.
Takács Rajmund

Takács Rajmund

A nyolcvanas évek közepén születtem, amikor jók voltak a disco zenék és Tom Cruise is fiatal és normális volt. Lassan nyolc éve próbálok újságíró lenni, amit a gunarasi Hírharangnál kezdtem. Talán a motivációm volt rossz, azt hittem így majd könnyebb lesz csajozni... Miután nem jött be, azóta legfőbb célomnak a vajdasági magyar paraszt-munkás népség szellemi felszabadítását tartom.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!