Hazajárnak Rasztafalvára a vajdasági reggae-fanok

A Sin Seekas és az UpRize is fellépett a Ladánybene 27 hatvani fesztiválján

Tralalalala, rock on shorty

Tralalalala, groove you body

Tralalalala, you gonna  loose your panty

‘Cause you turning me ooooon…

– dudorászom a Riddim Colony egyik slágerét félhangosan Hatvanban, a strandfürdő felé igyekezve. Egy rajzolt térképet forgatok az ujjaim közt, talán emiatt fékez le mellettem egy autós, s hellyel kínál Rasztafalváig. Útközben kiderül, sofőröm a turmixvilág raszta atyja, s friss barátságunk örömére egy tutti-fruttira a vendége vagyok.

Egészség-egyveleg szívószállal és kis esernyővel a kezemben, piros-sárga-zöld karszalag a csuklómon, welcome Reggae Camp, megjöttem!

rcp

Mosoly feszül az arcomra, elém tárul a földi paradicsom, a rég várt rasztavalóság: medencék, fák hűs árnyéka, sunshine reggae… A DJ-sátor mellett dancehallos lányok rázzák, közben rasztafüggöny mögül kandikál a tekintet. Jawalker, az afrikai árus cimborám tájékoztat, hogy furcsa hajú, szőke barátnőm és fiú követői még nem érkeztek meg, úgyhogy egyedül, mégis ezer barát közt terülök el a lágy füvön.

rc 3 - fekszenek

A nagyszínpadon már folyik a hangbeállás, s bumm, a Speakers Of Zion már az oroszlánok közé is csap. A jóérzést felkapja a szél, a hétköznapi témák a fejemben figyelemért versengnek. Bárgyú arccal integetek nekik: pápááá… Hátat fordítok, behunyom a szemem, és engedem áramolni az áramolni óhajtót.

Az Afrodzaqm végleg megnyomja a zsibbasztó gombot az agyamban, bizsereg a szívem, hazaértem. Hátratekintek, s mosolyogva figyelem a vidám, táncoló masszát. Szórakoztató a reggae tánc, a maga sajátos ritmikájával. Laza fejtartás, lengő karok, lágy láblendítés, döcögő ide-odák.

rc 6 - kozonseg

Idén a nagyok közül Omar Perry, Freddy McGregor és Micah Sheaiah tisztel meg bennünket frenetikus előadásával, megteremtve ezzel az igazi raszta hangulatot. Nem kis dolog ekkora nevekkel találkozni e piciny falu nagyobbacska színpadán. Fejet hajtunk előttük, úgy andalgunk a gyökerek pendülésére.

Nézd meg, kik olvassák a Press Szót, és kiknek érdemes nálunk hirdetni:

Médiaajánlat

rc1

Az eddigiekben a kisszínpadról már jól ismert Sin Seekas az idén a nagyszínpadról sokkolja a nézőit hatalmas meglepetésével! A hajdanán akusztikus trióból induló zenekar nyolctagú szupercsapattá nőtt. Ez a banda egy igazi olvasztótégely! Fogj egy Sóti Julit, majd két ropogós fiút az Uprize-ból, keverd el egy Rotterdamban tanuló harsonással, tégy hozzá egy lelkes kürtös kisleányt, forgasd össze egy dobossal és egy perkással, s mikor ez mind felforrt, rakj a tetejére egy spanyol MC-t. Mindez mégis gyökerében mind Vajdaságból. Álmodom?!

rc7 - sin

Sin Seekas

A medence és a bikinis lányok a koncert korai időpontja ellenére sem tudják felülmúlni ezt a hatalmas robbanást. A végtaglengető relaxtánc most porkeverő reggae-bugira vált, a skás-latinos-balkán hangvilág vért pezsdít.

Vizespalack után kutatok a táskámban, mikor egy villámcsapás hirtelenségével a fülembe vág Manaky Ain’t no body című dala. Észbe kapok, borzasan felnézek, kirántom a karjaim a táska mélyéről, s eszeveszett rohanásba kezdek, egészen a nézőtér első soráig. Hihetetlen, hogy a srácoknak ez az első nyilvános fellépése. Világszínvonal! A reggae pozitív dallama, pimasz jazzes hálóval átszőve, elektronikus pikantériával fokozva. Számomra a fesztivál fénypontja.

Vihar készül. Raszta fürtöket lenget már a vad szél. Ám a PASO fúvósai fegyvereit a sötét felhők ellen irányítja, a vidám közönség pedig majomfutásban járja az esőűző sámántáncot, s lám, elkerül minket a fergeteg!

Zárókoncert a rastage-en: UP, UP….. UpRize! Hát ismét itt vagytok!

Uprize

UpRize

A fiúk még mindig hihetetlen energiákat generálnak a színpadon! Forr a levegő, pezseg a lélek… Rajongólányok koszorújában ring a jókedv. Raszták hada rúgja a port, őrületes a katarzis… Köszönjük! Hála a lelkiismeretes csapatnak, a szívvel-lélekkel való szervezésért! Jövőre ismét itthon!

Tarapcsik Hajnalka

Fotók: Tóth Attila


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

Hajni a tavalyi campet is megörökítette, itt olvashatod:

Vidám reggae reggeltől estig

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!