Ma indul a QuizNight 7. évada – Vajdaságban is!

Szabadka és Magyarkanizsa után Zenta és Újvidék is beszáll a versenybe

A QuizNight, azaz az angolszász területeken elterjedt pubquiz magyar verziója hét éve indult útjára. Sikerét bizonyítja, hogy a szeptember 28-án rajtoló évadban új városok is csatlakoznak: Békéscsaba, Bécs, Nagyvárad és Kézdivásárhely mellett Szabadka és Magyarkanizsa után Zentán és Újvidéken is quizelhettek!

A vajdasági helyszínek játékmestereit arról kérdeztük, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az előző szezonban és mire számítanak idén.

12028824_10207699298988272_2104278707321449985_o (1)

Nagy Kornéliát is megihlette a quizhangulat

Szerda Zsófi, a QuizNight vajdasági meghonosítója először Budapesten találkozott a játékkal, és úgy gondolta, meg kellene szerettetni a műfajt vidékünkön is. Kitanulta a „kvízmesterséget”, és elindult a játék az egykori Haustorban:

– Szabadkán ugyanaz történt az emberekkel, ami velem Budapesten: aki egyszer eljött, ottragadt, és másodszor, harmadszor, negyedszer is visszatért. A további csatlakozóknak hála egész szép lefedettsége lett Vajdaságban. Ennek örülök. Jó, hogy hétfőnként játszunk, hiszen a hétfő a hét réme, de aki kvízes, az biztos, hogy jókedvűen fog ébredni ezen a napon. A tavalyi évben nagyon jó hangulatúak voltak a fordulók Szabadkán, megtartottuk a farsangot, Mikulásnak is öltöztünk, sőt, amikor véget ért az évad, a csapataim kérésére pusztán szórakozásból elővettünk néhány régebbi quizt. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy játszani nagyon fontos fiatalnak és idősnek egyaránt. Legyen az társasjáték vagy QuizNight, kártya vagy sakk. Játszva tanulni, tanulva játszani. Idén lesznek újítások. Ha sikerül, bevezetjük a klánok rendszerét, ami által egy újabb szinten is versengenek a csapatok egymás ellen: a klánok összetétele vegyes lesz, egy szabadkai csapat összekerülhet egy pécsivel vagy szegedivel, így egymást is tudják lelkesíteni. Szóval játékra fel! Gyertek a Cortexbe!

16696_10205297094014649_7072503238475568338_n

Szabadkai bajusz-forduló

Újvári Zsombor, a magyarkanizsai QuizNight szervezője, a Maradj Talpon-os tévészereplése miatt is kvíztudor hírében áll. Őt kereste meg Ábel István, az örökmozgó tanárember, a kvízek és fejtörők megszállottja. Együtt teremtették meg a helyi feltételeket.

– Legnagyobb meglepetésünkre már a próbajátékon 30-40 ember összejött és kitűnő hangulatban töltöttük el a két órát. Hosszas eszmefuttatás után megtaláltuk az ideális helyszínt hétfő estére, ami a Gyógyfürdő emeleti konferenciaterme lett. Itt a technikai feltételek is adottak, illetve kocsmakvízhez hűen italt is felszolgálnak a résztvevőknek. A 6. bajnokság felénél csatlakoztunk a játékhoz, jelenleg 12-14 csapat regisztrált a magyarkanizsai helyszínre. Kezdetben Pista végezte a kvízmesteri feladatot, ám megegyeztünk, hogy tavasszal átveszem tőle. Én is voltam 5-6 est műsorvezetője, de meg kell mondanom, igencsak emberpróbáló feladat. A kvízmester délelőtt kapja meg a kérdéseket és a válaszokat, ebből kell felkészülnie. Emellett sokszor kényszerül igazságot tenni a csapatok között, amikor vitás egy-egy megoldás jóváhagyása.

11152684_1631446293754620_5173702542459825749_n

A magyarkanizsai helyszínen meglehetősen tömeges szokott lenni a jelenlét

Most szeptembertől visszaszáll Ábel Istvánra a kvízmesteri tisztség, mert augusztusban ismét apuka lettem és nem tudom minden hétfő este vállalni a moderátor szerepét. Egyébként is ő a fanatikusabb, én csak segítek szervezni, mert örülök, hogy ennyi embert összehoz a közös cél. Érdekes módon míg Magyarországon főleg egyetemisták kvízelnek, nálunk a fiatal és a nyugdíjas pedagógusok alkotják a látogatók magját. Mindenki nagyon élvezi és sokszor vérre megy a játék, aminek én nem annyira örülök, mert inkább poénként fogom fel. Mivel 25 év körüli fiatalok rakják össze a feladatokat, megesik, hogy kortárs popkulturális kérdések is szerepelnek. Na, pislognak ám a nyugdíjasok, amikor pl. a Trónok harcával kapcsolatos kérdést kapnak!

A magyarkanizsaiak a Budapesten rendezett döntőn is részt vettek

A magyarkanizsaiak a Budapesten megrendezett döntőt is megjárták

Az újonnan nyílt helyszínen, Zentán a kvízmesteri posztot Szepesi Zoltán foglalja majd el. Zsófihoz és Zsomborhoz képest kezdőnek érzi magát.

– Már gyerekkorom óta érdekeltek a műveltségi vetélkedők, egy-két évig a Nyári Ifjúsági Játékokon is én állítottam össze a kérdéseket. Nem gondoltam volna, hogy itthon, ebben a közegben hasonló dolgot fogok még egyszer csinálni. Akkor úgy tűnt, hogy az ilyen típusú játékok tőlünk mindig messze zajlanak, ahol nagyok a nyeremények és drágák a díszletek. Azonban a QuizNight nagyon demokratikus és decentralizált műfaj – mindenki játszhatja és nem kell nagy nyeremény, hogy jól érezzük magunkat, elég, ha van néhány jó barát mellettünk, akikkel együtt törhetjük a fejünket és csaphatunk a homlokunkra, ha egy-egy kérdés kifog rajtunk. Tavaly ilyenkor összetalálkoztam Ábel Pistával, aki személyes varázsával és eltökéltségével meggyőzött, hogy menjek el én is egy játékra Kanizsán. Ezek után vetődött fel: miért is ne próbálnánk meg Zentán is meghonosítani? A Rin Tin Tinben találtuk meg azt a helyszínt, ami megfelelt a próbajátéknak.

10408798_10152727929311846_7444923474023487665_n

Nyári próbajáték a Rin Tin Tinben

Először az ismerőseinket próbáltuk elcsalni. Persze nyáron, a szabadságok idején nem volt olyan könnyű, de azért így is sikerült 9 próbajáték alkalmával 9 csapatnyi (30-40) embert megmozgatni. Szeptember elején már egyértelmű volt, hogy a most induló bajnokságban is részt veszünk. A játékot a Syrah borházban fogjuk kezdeni/folytatni. Alapvetően abban látom ennek a kezdeményezésnek az erejét, hogy közösségépítő és szórakoztató is egyben, és az sem elhanyagolható tényező, hogy ingyenes. Ha valaki lejön, láthatja, hogy az együttgondolkodás, beszélgetés, egy-egy csavaros kérdés megoldásakor érzett öröm az, ami szórakoztatóvá teszi a hétfő estéket. Egy idő után nem is hiányzik az esti tévézés, a játékosok már várják az új kvízt. A próbajátékok során összegyűlt emberekre építve vágunk bele a bajnokságba. Az új helyen lehetőségünk van a további bővülésre, ami reméljük hamar be is fog következni. Szeretnénk minél többekkel megismertetni és egy erős közösséget alakítani a kvíz köré.

17114_1017925938220008_3261963054048492828_n

Újvidéken Léphaft Ágnes veszi ma este kézbe a kvízmesteri teendőket, akit az Újvidéki Színház épületében működő Művész Klub egyik új tulajdonosa, Gombos Dániel kért fel a feladatra:
 
– A város néhány kocsmájában már szerveznek egy ideje kvízesteket a londoni kaptafára, de az itt tanuló magyar egyetemisták kevés valószínűséggel vesznek részt ezeken az eseményeken. Tavasszal rá is kérdeztem néhányukra, hallottak-e már a QuizNightról, szeretnének-e részt venni benne. Kevesen tudtak róla, de érdeklődőek voltak. Azután néhány hete Dániel megkeresett, hogy kellene egy kvízmester, rám gondoltak. Vállaltam, mert egyrészt megtisztelő a bizalom, másrészt lehet, nem bírnám a stresszt a játékosi szerepkörben. Már hallottam, hogy az egyetemisták és az Újvidéki Színház dolgozói is várják a kérdéseket és az ellenfeleket, tehát szép reményekkel vágunk neki az idénynek.
 
Mint olvashattátok, a fenn említett helyszíneken sok szeretettel várják a kvízmesterek a régi és új érdeklődőket! Ha kedvet kaptál a játékhoz, ajánljuk, olvass bele a játék szabályaiba, és csatlakozz a városok Facebook-csoportjához (Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta) ahol mindig tájékozódhatsz a legfrissebb infókról.


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Ildikó Merzsa

Ildikó Merzsa

„...semmivel sem tudott többet sorsáról, mint egy teacserje a Kelet-Indiai Társaság múltjáról.” (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!