Kétszázhetven hanyag gólya

Az MNT ideiglenesen felfüggesztette a tartozók ösztöndíj-átutalását

Azt mondják, addig gólya az egyetemi hallgató, amíg az első vizsgáján át nem esik. Ez jobb esetben nem esés, hanem sikeresen vett akadály. Ilyenkor gratulálni szokás, mondván: remek, már nem vagy gólya, igazi egyetemi hallgatóvá lettél!

zsebMindez a hivatalos dokumentáció szerint 270 vajdasági magyar gólya vonatkozásában május első feléig nem volt elmondható. Az alábbi interjú születésének pillanatában pedig még 13 személy esetében bizonyult érvényes állításnak. Ennyien voltak azok az elsőéves hallgatók, akik nem tettek eleget az ösztöndíjazási szerződésükbe foglalt egyik alapkövetelménynek. Ennek értelmében minden maguk mögött hagyott vizsgaidőszak után, egy elektronikus nyomtatvány kitöltésével kötelesek beszámolni a vizsgaidőszak eredményeiről. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) határozott fellépést tanúsított a késlekedőkkel szemben, s mindaddig nem utalta át az utolsó havi támogatásukat, amíg nem pótolták hiányosságukat. Egyeseket ez felháborított, mások azonnal rendezték tartozásukat, de olyanok is akadtak, akik arra hivatkoztak, hogy az elektronikus rendszer számukra túl bonyolult, ezért késlekednek hónapok óta.

Ifj. dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott hivatalnoka mosolygósan, ugyanakkor kellő atyai szigorral nyilatkozott lapunknak az esetről, illetve a következő tanévre vonatkozó ösztöndíj lehetőségekről.

– Milyenek a tapasztalatai a hallgatók eddigi munkájáról, és hogyan vélekedik az utóbbi esetről?

Lengyel László

Lengyel László

Lengyel László: – Azt tapasztaltuk, hogy a hallgatók nagyon egyirányúan gondolkodnak: úgy látják ugyanis, hogy nekünk kötelességünk havonta kiutalni a nekik szánt összeget, ők viszont ezért nem tartoznak semmivel, nem kell beszámolniuk a teljesítményeikről. Nem is arról van szó, hogy mi kételkedünk bennük, hiszen a demonstrátoroktól folyamatosan kapjuk róluk a jelentést. Viszont történt olyan, hogy a demonstrátor is kellemetlen helyzetbe került, mivel azt nyiltkozta, hogy minden rendben, ellenben a hallgató valójában nem járt a közös konzultációkra, végül pedig kiderült az igazság. Ilyenkor vissza kell fizetni az addig kiadott összeget. Az ilyen esetet elkerülendő sok azonos kérdést kap a hallgató és a demonstrátor az egyébként automatizált, 5 perc alatt, elektronikus formában kitölthető jelentési űrlapon. Nem egy nagy munka ennek a kitöltése, viszont egyfajta rendszerességet igényel az egyéntől. Az történt, hogy a februári jelentést 275-en még május derekán sem adták le. Annak ellenére, hogy már három ízben kiértesítettük őket, hogy ez szerződéses kötelezettségük, sokan a fülük botját sem mozdították. Ekkor úgy gondoltam, hogy játszunk egy kicsit: mivel mi nem tudjuk, hogy teljesítették-e a szerződésben vállaltakat, tehát a jelentésük nem érkezett be, ezért amíg ezt nem pótolják, addig nem utaljuk ki nekik az ösztöndíjat. Ez nem azt jelenti, hogy majd szerződést bontunk vagy utólag nem kapják meg a pénzt. Vegyék tudomásul, hogy az ösztöndíjnak feltétele, hogy haladjanak a tanulmányaikkal, eljárjanak az órákra, tartsák a kapcsolatot a demonstrátorokkal, mi ezt csupán számom kérjük.

– Korábban ilyet nem tapasztaltak?

– Nem, mert a kezdeti időszakban a Konnektor nevű portál még nem működött. Az oldalról egyébként tudni kell, hogy teljesen önállóan fejlesztettük ki, az egyetemek kommunikációs rendszereitől, és egyéb közösségi oldalaktól független felüleként. Zárt körű, így csak az ösztöndíjasaink tudnak belépni a rendszerbe.

– Miként reagáltak a felszólított hallgatók?

– Iszonyatos nyüzsgés volt: jöttek a telefonok, megijedtek a hallgatók, nem tudták mire vélni az esetet. De meghozta az eredményét hiszen hirtelenjében szinte mindenki pótolta a hiányosságát. Ezzel az volt a célunk, hogy tudassuk velük: fontos nekünk, hogy eleget tegyenek a formai kötelezettségeknek is. Sokan azzal érveltek, hogy nem tudnak elektronikusan kommunikálni, jelentést kitölteni ilyen formában. Én ezt nonszensznek érzem, ez ma már alapkövetelmény bármelyik egyetemen. Csak nem utazhatunk vissza az időben, hogy levélben, vagy telefonon kommunikáljunk velük.

– Ennek a botlásnak lesz-e maradandó nyoma?

– Nyoma lesz, de nem jár semmilyen szankcióval. Mi figyeljük, hogy akikkel dolgozunk milyen szakemberekké válnak. Érdekes megfigyelni, hogy a demonstrátorok soha nem késlekednek, percre pontosan küldik a jelentéseket. A lehetőség nem pottyan senki ölébe, hanem tenni kell valamit, hogy az embert megbecsüljék, munkába fogadják. A portálon valamennyi aktivitásuk rögzítve van. Most éppen a Magyarországon tanuló egyetemisták rendszerbe történő bekapcsolásán dolgozunk, ami azért fontos, mert szeretnénk, hogy akik jók és lelkiismeretesek, azokat idővel beajánljuk bizonyos munkáltatókhoz, vagy nyári gyakorlatokra.

Lengyel azt is elmondta, hogy bizonyos passzivitást tapasztalnak a leendő elsőévesek részéről is, hiszen a várt 500-600 érettségiző helyett, eddig mindössze valamivel több, mint 200-an jelentkeztek az általuk szervezett felvételi felkészítőkre. Annak viszont, hogy a következő tanévtől ösztöndíjasok legyenek feltétele az, hogy államilag támogatott képzésre kerüljenek be, ehhez pedig nem árt időben és jól felkészülni a felvételi vizsgákra.

A másik fél

Vranya Katalin és Pintér Norbert is az MNT elsőéves ösztöndíjasai. Ők is a késlekedők közé tartoztak. Azt mondják tévedni emberi dolog, s elismerik, hogy hibáztak.

– Esetedben mi okból fordulhatott elő, hogy elmaradt a februári jelentés leadása?

Pintér Norbert

Pintér Norbert

Pintér Norbert: – Igazából annak tudom be, hogy nem néztem rendszeresen a leveleimet, valamint a közösségi portált sem.

Vranya Katalin: – A februári jelentés leadása azért maradhatott el, mert nem voltam elég figyelmes. Saját hibának tartom, mert akkor voltam először az MNT oldalán amikor meghallottam, hogy kötelező a jelentések leadása, mert aki nem teszi meg, attól megvonják az ösztöndíjat.

– Az illetékesek azt mondják, hogy háromszor is felszólították a ,,tartozókat” a pótlásra. Mi okból nem tettél semmit? Igazságosnak tartod-e az ideiglenes megvonását a támogatásnak?

Vranya Katalin: – A háromszoros felszólításról a saját esetemben nem tudok. Amikor először kaptam e-mailt, akkor rögtön cselekedtem és eleget tettem az elvárásoknak. Ami a megvonást illeti, kicsit meglepődtem. Sok diák számít erre az összegre, és ha nem érkezne egy, esetleg több hónapig, nagyon nehéz lenne. Hogy igazságos-e a tandíj megvonás, az nézőpont kérdése. Véleményem szerint elég volt a figyelmeztetés is, és ezentúl igyekszünk jobban odafigyelni kötelességeinkre.

– Meglepett, hogy elvállaltad az interjút névvel, arccal együtt, hiszen kevesen szeretnek/tudnak a hibáikról, tévedésikről beszélni.

Pintér Norbert: – Én úgy érzem, hogy ebben nincs semmi szégyelni való. Azért kell tudni a hibákról, hogy később ne kövessük el ugyanazt, tehát ez az oka annak is, hogy nem vonakodtam beszélni róla.

– Egyébként milyen a viszonyod a demonstrátoroddal?

Vranya Katalin

Vranya Katalin

Vranya Katalin: – A demonstrátorommal nagyon jó a viszonyom, bármilyen kérdéssel illetve kéréssel fordulok hozzá, mindig megteszi a tőle telhetőt. Teljes mértékben őszinte vagyok hozzá, mivel úgy gondolom, hogy csak akkor tud segíteni, ha beszélek neki a nehézségeimről, amelyek a tanulással kapcsolatosak.

– Mekkora segítséget jelent számodra az MNT által biztosított ösztöndíj? Ebből fedezed a havi költségeidet, vagy félreteszed a ,,nehezebb időkre”?

Pintér Norbert: – Ami azt illeti ez az ösztöndíj számomra hatalmas segítséget jelent, mivel teljes egészében ebből állom az egyetemi költségeket, de a megmaradt pénzt általában félre szoktam tenni.

Az MNT egyébként hamarosan a következő tanévre vonatkozóan is meghirdeti ösztöndíjpályázatát. Ekkor ismét 500 elsőéves és 70 demonstrátor részesülhet a támogatásban. Újdonságnak számít, hogy demonstrátori feladatot elláthat majd olyan másodéves hallgató is, aki már ösztöndíjas is, amennyiben a felsőbb évfolyamok hallgatói nem felelnének meg a kiírás követelményeinek. Továbbá a következő tanévtől már a Szerbiában működő akkreditált, kihelyezett képzésben tanulók is kaphatnak ösztöndíjat.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2012.05.22.

The following two tabs change content below.
Balog Anikó

Balog Anikó

Szabadkán születtem, itt is élek. Tanító vagyok. Szerencsés, mert taníthatok is. Kb. 10 évvel ezelőtt sétáltam be a Szabadkai Rádió épületébe, kisebb nagyobb megszakításokkal, azóta foglalkozom írással, újságírással.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!