48 évesen is ugyanolyan vonzó

Hangulat(fokozó)jelentés Óbecséről, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjéről

A KMV életérzés. A tavasz első három napja, amikor mindnyájan tiszteletbeli óbecseiek leszünk, és újra megtörténik valami szívet-lelket melengető csoda.

A KMV-re időben elindul az ember lánya, azaz szerdán (a fél világot megkerülve Temerinen keresztül), mert nem szeretné lekésni az év első fesztiválját, ahol már a kezdet kezdetén magával ragadja minden.

A KMV a miénk, benned és bennem is ott él. A KMV örök. A KMV középkorú, de lélekben mindig fiatal marad.

A KMV játszik, verset mond, szaval, huncut, napozik a Scena előtt, farmerban jár, és reggel álmosan kávézik. A KMV a barátom. A KMV-t néha kinevetjük. De az biztos, hogy nagyon szeretjük. A KMV néha slam. Jövőre? Legyen. „Legyen a tíz parancsolat egy és, hogy a Slam költők társasága ne legyen holt.” (péntek esti slamelvények Szabó Isutól). A KMV mosolyog, vagy éppen nem néz a szemedbe, mert egy kicsit meg van szeppenve. Néha kicsit félős és remeg a lába, amikor a mindent jelentő deszkákra fel kell állnia. A KMV még mindig nagy terpeszben áll. És a bajsza alatt motyog. De sokszor bátor is, odafigyelő, csillogó szemmel a zsűrire néző kiskamasz. A KMV zenél, megzenésít verseket, előad, énekel, suttog, kiabál. Beszédhibás. Jó szövegválasztó.

Kőműves Noémi – 1. díjas versmondó

A KMV fanzine-t ír, informál és fotóz. Meg rajzol, sokat és jól. Tervez, szervez, beszél. A KMV japán turista fényképezőgéppel, kupa sört ivó, levest evő hegedűművész, tabletet forgató kutya-ijesztgető. Apropó, kutya. A KMV-nek saját kutyája van, amelyik hűségesen megvárja őt a színház előtt, és néha odahívja a barátait is. Mert a KMV-kutya is ugyanolyan barátkozó lélek, mint a gazdája. Odasimul hozzád, és te egyből megszereted.

A KMV okos és gondolkozik. És néha gondban van. Akkor azonban kérdez. Kíváncsi. Kíváncsi a másikra, a világra. És ezt aztán írásba is foglalja. Sokat és kitartóan ír. A KMV talán író. Vagy legalábbis annak készül. Vagy költőnek. Esszéista és kutató. A KMV felkutatja a régi emlékeket, megkeresi az idős bácsikat, megkérdezi őket, elmesélteti velük a múltat, azt, hogyan jöttek be az oroszok, hogyan készül a kosár, vagy éppen milyen értékei vannak egy tanárnak. A KMV véleményt formál a világ dolgairól, fogyasztói társadalmunkról és médiavilágunkról.

Farkas Valentin, Kovács Jónás, Ződi János és Mucsi Valentina – megzenésített versek 1. helyezettjei

A KMV nem akar elmenni Vajdaságból, és aki arra vetemedne, azt jól megkritizálja. A KMV-t néha félrevezetik az ideológiák. A KMV túl sok görög idézetet használ. A KMV még mindig nem tud humoreszket írni. A KMV szerint baj van a Földünkkel, amely „arra törekszik, hogy ne legyenek országok”. A KMV téved. Botladozik, elesik, foltos lesz a térde, de felkel, és jobban teljesít. De nem Magyarországon, mert az bűn. Hiszen a KMV szerint vajdasági magyarok csak akkor lehetünk, ha Vajdaságban maradunk.

A KMV nézőként pedig figyel, kacag, összesúg, köhög.

A KMV befogadja a testvére, a KSZFV legjobb színdarabját, megengedi, hogy kipirult arccal terápiásat játsszon este fél 8-kor az Óbecsei Városi Színházban. A KMV 7 lány. Kosztolány, aki polifoam szivacs cigit szív. De abból is a színesebbik fajtát. És ordibál és nevettet, Erzsi lesz és még diplomás pályakezdő, munkakereső, titkárnő, anya, depressziós, fitnesz-edző. A KMV-közönség pedig kacag és kikerekedett szemekkel figyel.

Aztán pedig hajnalig tombol, mert Lóci játszik. Meg a Supernem. És Veronika and the Wedding Boys.

Szóval a KMV bulizik is olykor-olykor. De utána nehezen kel, fáradt és nyűgös. A KMV-t ki kell rángatni az ágyból, és telefonon zaklatni, hogy ott legyen a vasárnapi gálán időben. A KMV újszerű show-műsorban lép fel, videóüzenetet küld, tehetséges és jó kiállású. A KMV-nek van jövője és jövőképe. A KMV hihetetlenül vicces, főleg akkor, amikor a földből virágmódra kikel és csak egy kézfogás erejéig jön elő a piros függöny mögül kezet fogni Hajnal Jenővel. A KMV nem unalmas. A KMV egyedi jelenség, színes, felkavaró és befúrja magát a szívedbe. A KMV stílusos. Krapplakk lila, fekete és fehér. A KMV bohém művész. A KMV dobbantó.

A KMV-t nem lehet objektíven jellemezni, mert a szerelmem. Vagyis a miénk. Tehát a KMV kicsit poligám. Igaz, hogy csak évente egyszer találkozunk, emlékét azonban egész évben magunkban hordozzuk.

A KMV él és élni is fog, mert a KMV halhatatlan.

Az eredményekért kattintsatok a KMV weboldalára: www.kmvon.net/site/

További képekért pedig az esemény Facebook oldalára.

Fotók: Gutási Lukács

The following two tabs change content below.
Berec Sári

Berec Sári

Berec Sára vagyok, de inkább Sári, de néha Pom-pom. Szeretek bolyongani a nagyvilágban: a csönd városában, Kanizsán, Kosztolányi és Csáth Szabadkáján, Pesten vagy valahol Európa más városában. Sok mindennel foglalkoztam már 23 évem során: színészkedés, versmondás, írás, biciklizés... Legjobban utazni és felfedezni szeretek: most éppen a holland nyelv torokhangjait és Budapest rejtett világait.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!