Szabad bejárás a tudósok világába

A harmadik Kutatók éjszakája Zentán

Tíz éve indították útjára az Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozatot, melynek célja felhívni a figyelmet a kutatói pályára, a műszaki és természettudományok tanulásának és oktatásának fontosságára. Zentán immáron harmadik éve szervezik meg az eseményt, melyet a Művelődési Ház kiállítótermében ezúttal is nagy érdeklődés fogadott.

kutatok_ejszakaja_2015

A programok keretében a résztvevők elmerülhettek a fizika csodáiban, első kézből láthattak „világító” kémiai kísérleteket, a játékos feladványok segítségével pedig megismerkedhettek a biológia és a matematika másik arcával is. Köszöntő beszédében Kormányos Róbert, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, hogy a Kutatók éjszakája remek alkalom arra, hogy bárki betekintést nyerjen a tudományok világába. Ismereteinket a mindennapi életben is hasznosítani tudjuk, gondoljunk akár a génmódosított élelmiszerek okozta kihívásokra vagy a mezőgazdasági növények termesztésének fortélyaira.

Szórád Endre, az iskola kémiatanárának kísérletekkel teletűzdelt bemutatóját követően a látogatók szabadon bolyonghattak a dr. Ripcó Sipos Elvira, Béres Zoltán, Vasas Csilla, Kőrösi Gábor és Esztelecki Péter által vezetett különböző tudományos standok között, 16 óra 30 perctől pedig dr. Péity Hajnalka A két Bolyai című előadását hallgathatta  meg a közönség.

Szórád Endre kísérletezés közben

Szórád Endre kísérletezés közben (fotók: Fehér Miklós)

A fizikarészleg vezetője, Édes Katalin arról is beszélt lapunknak, hogy a diákok nagy örömmel vesznek részt a különféle projektekben, hiszen olyan munkaterveket valósítanak meg, amelyekre az iskolapad mögött nem jut idő. A tanulók a környező településekről szervezett buszjáratokkal érkeztek az eseményre.


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Fehér Miklós

Fehér Miklós

Abban az évben születtem, amikor meghalt Kurt Cobain és megszületett Justin Bieber. Kicsit szégyellem is magam emiatt, szóval azóta próbálom jóvá tenni a dolgokat. Polihisztor szeretnék lenni egy polihisztormentes világban. (Újság)írok, olvasok, tanulok (valamit minden nap). A kurblimadarat is keresem, de eddig még csak a hangját hallottam, és utálom, ha megkérdezik hogy vagyok, mert soha nem tudok őszintén válaszolni.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!