„Azt kergetem a zenében, amit az életben”

Lajkó Félix és Sidoo Attila dombosi nyitánya – VIDEÓ

Lajkó Félix nélkül olyannyira elképzelhetetlen a Dombos Fest, hogy az elmúlt 18 év 18 érdekessége közé is bekerült: évről-évre itt mutatja be új zenei projektjeit a vajdasági nézőknek, amely egyfajta „hazai tesztje” is az új zenei gondolatoknak.

IMGP0828_felixEzúttal Sidoo Attila gitárossal lépett fel, aki korábban tagja volt a Vágtázó Halottkémek vagy a Besh o droM zenekarnak.

– Mindig szeretek Hegyesre jönni. Még akkor is, ha ez már nem az a Hegyes, ahol én laktam, de ez nem is baj. Azt hiszem, ennek így kell lennie. Valószínűleg én változtam. Gyerekkoromban nagyon jól működött a fantáziám, most pedig azt a fantáziát kell visszaadni, amit ez a hely adott. Nagyon jó dolog, hogy itt játszhat az ember, ahol a galambok bemennek a lyukba a löszfalon meg hasonló dolgok történnek… Meg az is egy jó, hogy itt játszottam gyerekkoromban – mondta Félix, improvizatív művészetéről pedig a következőképpen mesélt:

– Ha ösztönszerűen nem működik a másikban is az, aminek meg kellene történnie, akkor ésszel sem fog, a zene ehhez túl gyors. Elégnek kell lennie egy bólintásnak és ehhez kell kiválasztani a partnert. Egyébként lehet, hogy lassan zenét kellene csinálni, nem csak hangszereket meg embereket váltani. De annak is eljön majd az ideje. Úgy 50 év körül megjön az a fajta zene, amit tényleg szerettem volna. Aztán meg lassan be is lehet fejezni – zárta gondolatait nevetve.

Sidoo Attila szerint a zenélés olyan, mint az élet.

– Félixszel olyan zenét játszunk, amihez nagyon fontos a helyszín és az is, hogy inspiráló legyen. Egy picit túlzásnak érzem a sok elektromosságot a zenében. Mi kiülünk egy gitárral és egy hegedűvel, amit természetesen be kell hangosítani, hogy a nagyérdemű is hallja, de ennyi. A hangszeres, akusztikus zenének a híve vagyok. Amiben tulajdonképpen ugyanúgy mint az életben, a pillanat a legfontosabb. A zenében is ezt kergetem, és Félixszel nagyon improvizatív ez a dolog. Vannak ugyan kötött dolog, de ettől függetlenül nem hangzik el kétszer ugyanaz.

Az interjút és a videót Mirnics Gyula készítette, itt megnézhetitek!

 

The following two tabs change content below.
Press Szó

Press Szó

Ez a cikk szerkesztőségi munka eredménye, átvétel vagy alkalmi szerzőnk írta, ezért nincs a szerzőjének profilja a honlapunkon.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!