Újabb világhírű fellépő a Jail Club színpadán

A legújabb GuessWhat Showcase keretein belül Mladen Tomic lép fel

Mladen Tomic 2013-1A GuessWhat és a Jail Club szervezésében Mladen Tomic személyében hamarosan egy, a techno berkeiben világhírnévre szert tett fellépő érkezik Zentára. Ez alkalomból kérdeztük a DJ-t/producert eddigi sikereiről és jövőbeli terveiről.

Nemrég felléptél Újvidéken a Green Love Fesztiválon, február 17-én pedig ismét Szerbiába látogatsz. A szerbiai közönség világszerte ismert arról, hogy a techno és a house zene szerelemese. Te milyennek látsz bennünket?

– A szerbiai közönség nagyon kedves számomra. Igazi élvezet itt fellépni, ez így volt Újvidéken, Belgrádban, Nišben és más városokban is. A szerbiai technoszíntér igen jó, és egy csomó minőségi bulit rendeznek.De persze köztudott, hogy jó közönség nélkül nincs jó buli. Egyre jobban várom február 17-ét.

Ismert vagy az egyedi hangzásodról. Honnan jön az inspiráció, és mennyire vagy nyitott a zenei világ újdonságaira?

– Sikerült kialakítanom egy egyedi, jól felismerhető hangzást. Néhány rajongóm azt szokta mondani, hogy már a zene elején felismerik, hogy az én felvételemet hallják. Párszor megtörtént, hogy egy ismert DJ játssza a még ki sem adott felvételemet, és kapok egy videót, amiben megkérdezik, hogy ez az én zeném-e. Inspiráció a zenekészítéshez mindig van, néha több, néha kevesebb. Sokszor attól függ, épp milyen periódusban van az életem, de mindig dolgozom, és sok időt töltök a stúdióban, kísérletezek, és próbálkozok valami újjal, ami meglepi az embereket. A változások elmaradhatatlanok, kisebb-nagyobb mértékben meg kell, hogy történjenek, pártfogója vagyok minden újnak és pozitívnak.

Manapság minden olyan gyorsan történik a világban, és ez igaz a zenei kultúrára is. Mit gondolsz erről?

– Egyetértek, minden nagyon gyorsan történik. Sok produkciót hallhatunk ma, ennek eredményeként rengeteg kiadott zene van, amelyeknek sajnos rossz a minősége, a jobb produkciók árnyékban maradnak, egyszerűen elvesznek a tengernyi kiadvány között. Ez igaz a DJ-k és a producerek világára is, a konkurencia egyre nagyobb. Ma ilyen időket élünk, ezt tudnunk kell kezelni, muszáj követni a felgyorsult tempót, hogy részesei maradjunk a körforgásnak. Manapság sokkal többet kell dolgozni a sikerért, mint néhány évvel ezelőtt. Én megszoktam a pörgést a magán- és az üzleti életben, tehát végül is ez nekem megfelel.

Lassan 10 éve, hogy megalapítottad a lemezkiadód, a Night Light Recordsot, amely az évek során nagy sikereket ért el. Mi változott a kezdetek óta, mi a különbség a vezetési stílusodban?

– Az elején kizárólag bakelitlemezeket adtunk ki, néhány évvel később viszont, a hanyatlásuk után átálltunk a digitalizált lemezkiadásra. Ez a legnagyobb változás, a többi dolog úgy működik, mint előtte. Manapság jóval több demót kapunk, mint az elmúlt években. Sokkal nehezebb megtalálni a legjobb felvételeket. Lényegében ez a legnagyobb probléma, emiatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a reklámozásra, minden más viszont úgy működik, mint az összes többi kiadónál.

Mi az alap, a döntő tényező egy megjelenésnél? Mit vársz el egy felvételtől, mi alapján döntesz arról, hogy kiadod azt?

– Először is, nagyon fontos, hogy elsőre megtetsszen a felvétel. Másodszor, hogy egyezzen a kiadó stílusával, jó legyen a hangzása. Az sem elhanyagolható, hogy producerileg is megfeleljen, valamint az is döntő tényező, hogy én játszanám-e a szettemben, vagy sem. Megtörténik, hogy a saját fellépéseimen valamiért kihagyom a felvételt, de jó munka, ezért a készítőjét szerződtetjük. A legjobb az, ha az összes kritériumnak megfelel az adott zene, akkor nincs min gondolkodni.

Hamarosan ismét találkozhatunk a neveddel a Terminal M kiadónál. Tudsz mondani nekünk erről valamit?

– Igen, most jelent meg a Riffs című felvételem a Terminal M válogatáslemezén, olyan előadók felvételével együtt, mint például Whyt Noyz, Stefano Noferini, Metodi Hristov. Kedvelem ezt a kiadót, az első kislemezem 2014-ben jelent meg náluk, azóta volt még egy, ez pedig a harmadik felvétel. Örülök neki, hogy élvezhetem a kiadóvezető, Monika Kruse támogatását, mivel már hosszú ideje játssza a zenéimet. A Terminal M mostanra az egyik legjelentősebb techno és tech house kiadóvá nőtte ki magát.

16754095_1241942432526680_845588405_n

Melyek a jövőbeli céljaid, hol lépsz fel a közeljövőben, és milyen kiadványok várhatóak tőled?

– Jelenleg épp a repülőn ülök úton El Paso felé, holnap fellépésem lesz a városban. Ez az első alkalom, hogy ott zenélek, és nagyon örülök neki. Voltam már néhányszor Amerikában, és mindig szuper élmény volt. Utána egy egész estés szettem lesz Banja Lukán a Fabrique-ban, azután érkezem Zentára, majd Primošten, Tuzla, San Jose, Szófia és Barcelona következik. Lehetséges, hogy hamarosan Miami is a naptárba kerül. Ami a megjelenéseket illeti, a mostani Terminal M-es kiadvány mellett lesz egy remixem, amit Dj Lionnak készítek a Patent Skillz kiadó keretein belül, aztán egy újabb remix a Florida Music kiadónál lévő Andres Campának. A továbbiakat meglátjuk, van egy csomó demóm, amelyek épp kiadót keresnek.

Mit mondanál a Press Szó olvasóinak és a Jail Club vendégeinek?

– Hallgassatok jó zenét, és csináljatok pozitív dolgokat az életben! A Jail Club vendégei pedig készüljenek, mert február 17-én egy csomó nagyszerű zene fog felcsendülni, és pozitív energiában sem lesz hiány.

Mladen Tomic Podcast

Esemény

GuessWhat

The following two tabs change content below.
Fehér Miklós

Fehér Miklós

Abban az évben születtem, amikor meghalt Kurt Cobain és megszületett Justin Bieber. Kicsit szégyellem is magam emiatt, szóval azóta próbálom jóvá tenni a dolgokat. Polihisztor szeretnék lenni egy polihisztormentes világban. (Újság)írok, olvasok, tanulok (valamit minden nap). A kurblimadarat is keresem, de eddig még csak a hangját hallottam, és utálom, ha megkérdezik hogy vagyok, mert soha nem tudok őszintén válaszolni.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!