Mutasd a cipődet, megmondom, ki vagy!

Néhány kérdés az öltözködésről

mirella 1Közszemlére tett idomok, sokat sejtető vagy éppen sportos viselet. Rossz életű, szemérmes és laza leányzók. Mindössze néhány másodperc elegendő ahhoz, hogy magunkban kialakítsunk egy képet a másikról, és ehhez még csak meg sem kell szólalnia. Ezen röpke idő alatt dől el, hogy mennyire szimpatikus az illető, hogyan hat ránk a külseje, mennyire fog meg az egyénisége. De mitől lesz valaki egyéni? Ha merünk különbözni, és hidegen hagy bennünket a „vajon hány kalória?” típusú tömeglány ideálja, akkor már megszólnak bennünket? Igazságos valakit a külsejéről és az öltözködéséről megítélni? Ha nem tetszik egy-egy összeállítás, hallgassunk vagy kritizáljunk?

Celler Renáta és Nagy Némedi Ágnes divattervezőnek tanuló végzős аdai középiskolások, akik szerint néha igenis megéri, ha a szemet szúró, kritikus kollekciók nemtetszésének hangot adunk. Tapasztalataik alapján minden személyiség kifejlődése jó néhány szakaszon megy keresztül, és természetes dolog az is, hogy önmagunk keresése közben különböző módon igyekszünk kifejezni az alaptermészetünket. A középiskolások mindennapi ruházkodásáról faggattam a lányokat.

• Mit gondoltok, a fiatalok öltözködését milyen külső tényezők befolyásolják?
Reni: – Elsősorban a közvetlen környezet az, ami meghatározza, mennyire tudunk kibontakozni. Család, társaság, barátok. Az iskolai megszokottól nehezen lehet elrugaszkodni, ugyanis a legtöbben félünk attól, hogy teljesen önmagunk legyünk. Velem is előfordult már, hogy nem mertem azt felvenni, ami nekem tetszett, de idővel ez legyőzhető. Hatalmas eltérések vannak a különböző sulik között, és bizony tudni kell kezelni ezt az átlagelvárást. Amennyiben mégsem a szokványos kategóriába tartozunk, ne féljünk változtatni!

• Könnyebben kapcsolatot teremt az az ember, aki csinosabb a többieknél?
Ági: – A jólöltözöttség egyfajta magabiztosságot ad, és ezáltal nyitottabbak lehetünk az új kapcsolatokra. Persze a mértékletesség igen fontos, nem mindig a kihívó ruhák a nyerőek. Egy titokzatos ing, jól összeválogatott együttes sokkal ízlésesebb, mint a mindent kipakolós, semmi izgalmat nem adó párosítások.

Celler Renáta és Nagy Némedi Ágnes

Celler Renáta és Nagy Némedi Ágnes


• Szerintetek lehet divatosan öltözni kisebb költségvetésből, vagy a pazar külső összeforrt a pénz fogalmával?
Reni: – Úgy vélem, az esztétikus megjelenés nem jár kézen fogva a legdrágább és legmárkásabb ruhakollekciókkal. Nagyon szép, mutatós darabok találhatóak akár egy kínai üzletben is, persze ez felfogás kérdése, mennyire látjuk be, hogy egy divatboltban is ugyanazt kapjuk… Ma már saját tervezésű holmikat is bátran felveszek, és jó érzés, hogy meg tudom valósítani az ötleteimet.

• Mennyire határozza meg a ruházkodás a párkapcsolatokat?
Ági: – Főleg a kapcsolat elején jelentős és meghatározó, hogyan is öltözünk fel, hiszen az embereket első ízben a másik külseje fogja meg. Persze a biztos viszony sem jelenti azt, hogy el kell hanyagolni magunkat. Fontos az, hogy egy lány mindig adjon magára, szeressen csinos lenni, tetszeni másoknak. A fiúknak pedig sokkal inkább büszkének kellene lenniük, mintsem féltékenykedni, amennyiben mi jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Megjelenés: www.kepesifi.com, 2011.02.11.


The following two tabs change content below.
Csehák Mirella

Csehák Mirella

Csehák Mirellaként nem egyszerű dolog boldogulni a világban. 1991-ben az univerzum még nem volt felkészülve a nevemre, kisvárosom, Ada pedig egyenesen meghökkentőnek tartotta, amit a későbbiek során előszeretettel éreztetett is velem. Az óvodás Mivikéből, szépen lassan általános iskolás Miréna, Mirinda, Marella lett. Hogy javult-e a helyzet gimnáziumi tanulmányaim során? Gondolhatjátok. Egy idő után felkaptam a fejem a Csehók, Csernák, Csepák , Marillára, Milénára, Mirabellára, azaz mindenre, ami kicsit is hasonlított az eredetire (bár megjegyzem, a Cserák Mihály azért egy picit fájt :-) ). Újvidéki egyetemista éveim alatt megtanultam, hogy a magyar nyelvnek van az a különös tulajdonsága, miszerint az érthetetlent, idegent leegyszerűsíti, saját kénye-kedve szerint formálja. Így alakulok nevemmel én is, így lesz komolytalanságom komolyságom éltetője, így leszek az, aki vagyok: Miri, néha Piri, esetenként Konstantin! :-)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!