Ecsettel harcolnak a terror ellen a vajdasági generációk

drMáriás, Soltis Miklós és Utcai Dávid műveiből nyílt kiállítás az Esernyős Galériában

A mindennapok fenyegetettségét különféle megközelítésben ábrázoló alkotások mutatkoztak be június 15-én az óbudai Esernyős Galériában. Három ismert vajdasági művész, Máriás Béla, Utcai Dávid és Soltis Miklós műveit szemlélhették meg a látogatók.

DSC00371

A szép számú közönség tagjai Utcai Dávid gyermekcsendéletei előtt

Napjainkra nemcsak a közvetlen terrorfenyegetettség jellemző: a mindenhol jelenlévő média, a rengeteg információ, a politikai csatározások, a pénzzel való visszaélés, a kirekesztettség megannyi formája ugyanúgy kiszolgáltatottá teszi az embert, mint egy, akár a következő utcasarkon rá leselkedő terrorcselekmény. Ezt a védtelenséget igyekezett érzékeltetni a három vajdasági származású alkotó, akik a 2015 óta létező Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontban mutatták be műveiket június 15-én: Máriás Béla, a Tudósok együttes frontembere, Utcai Dávid és Soltis Miklós.

A Művészet a terror ellen – Generációkon át címet viselő tárlat megnyitóján a szintén délvidéki Vojnits Purcsár Vito társkurátor arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a délszláv háború szörnyűségeit a kiállító alkotók szerencsére nem testközelből élték át, történései nyomot hagytak életük és személyiségük alakulásán, ennélfogva művészetükön is. Kiemelte, hogy napjaink fenyegetettség-érzéséhez nemcsak a közvetlen életveszély, hanem például a kapitalizmus sokrétű hatása is hozzájárul. Csak remélhetjük, hogy a művészet szerepet vállalhat a felszínen maradásért, az egyre elkeseredettebben küzdő emberek megmentéséért.

A három vajdasági alkotó közül csupán drMáriás tanult Belgrádban, Soltis Miklós és Utcai Dávid budapesti egyetemen szerzett képesítést, majd folytatta munkásságát a magyar fővárosban. Hasonló tematika, de különböző ábrázolásmód jellemző munkáikra.

Vojnits Purcsár Vito társkurátor nyitotta meg a három művész kiállítását

Vojnits Purcsár Vito társkurátor (balra) nyitotta meg a három vajdasági művész kiállítását

ÖSSZECSENGŐ GONDOLATOK, ELTÉRŐ ECSETVONÁSOK

Vojnits Purcsár Vito kiemelte Soltis Miklós popkultúra iránti vonzódását, mely témaválasztásának meghatározója. Képein az önelemzés, az álomszituációk, a képregényhősök ismétlődése, valamint az utalások a gazdasági és belpolitikai játszmákra együtt alkotnak stiláris egységet.

A művészként – leginkább a Tudósok zenekarból – több mint két évtizede jól ismert drMáriás a rendszerváltozás után kialakult társadalmi helyzet szociográfiai feltérképezését végzi groteszk, szürreális jelenetekben. Festészetében a művészettörténeti referenciák, a történelmi hivatkozások és az aktuálpolitikai propaganda békésen alkotnak bizarr, dekoratív gondolati egységet egymással. Festményein a politikai, a szellemi és az erkölcsi terror egyaránt megjelenik, de nem ritkán mosolyt csal az arcunkra.

DSC00380

Máriás Béla személyesen sajnos nem, csak képeivel képviseltette magát

Utcai Dávid a tőle megszokott, nosztalgikus traktoros képek után most ártatlan gyermekcsendéletekkel érkezett, melyeken figyelemreméltó a fény–árnyék különös játéka, s amelyek a fenyegetettség-érzés éles kontrasztjaként sorakoznak a művek között.

A kiállított képek többsége nem teljesen új, tematikájukat tekintve azonban szorosan összekapcsolódnak.

Mivel Máriás Béla nem lehetett jelen a megnyitón, a hónap végén alkotótársaival együtt külön tárlatvezetést tart az érdeklődőknek a galériában.

DSC00381

DrMáriás „Berki Krisztián herevasalással riogatja a terroristákat” című festménye

AKIK LEGJOBBAN TÜKRÖZIK GENERÁCIÓJUK LÁTÁSMÓDJÁT

Utcai Dávid a tárlat válogatása kapcsán elmondta: egy elmélet szerint az elmúlt 80 év alatt négy generáció élt és él együtt. A megkeresést Soltis Miklóssal együtt azért kapták a galériától, mert műveik jól reflektálnak erre. Ők pedig maguk közé invitálták drMáriást, az idősebb korosztály képviselőjét. Az eredeti elképzelés szerint Siflis András is kiállított volna, ám sajnálatos módon nem tudta elfogadni a felkérést. A terror, amely manapság szinte hívó szónak számít, később „csatlakozott” a tématikához: a képeken a művészetben történő feloldása jelenik meg, hiszen – Utcai Dávid véleménye szerint – ilyen módon is fel lehet valamiféleképpen dolgozni ezt a jelenséget. Hangsúlyozta, hogy gyermekcsendéletei ezt kevésbé tükrözik, de a lényegük éppen az, hogy tökéletes kontrasztot alkotnak a fenyegetettséggel.

A korosztályok és a terror témaköre mellett természetesen a közös gyökerek is szerepet játszottak abban, hogy drMáriás, Soltis és Utcai együtt állított ki.

DSC00373

Utcai Dávid kiállított csendéleteivel

RÉGI ÉS ÚJ ALKOTÁSOK, VÁLTOZATOS HATÁSOK

A képek főként válogatások – Dávid gyermeksorozata például másfél évvel ezelőtt született, Soltis Miklós festményei zömében 2015-ösek, de akad, amelyen most végezte el az utolsó ecsetvonásokat.

Utcai Dávid elmondta: műveit leginkább Pierre Bonnard posztimpresszionista és Gerhard Richter kortárs német festő inspirálta, de intenzíven érezhető rajtuk Neo Rauch és Albert Oehlen hatása is. Képei három irányvonalat képviselnek: a realistát leginkább a gyerekekről, traktorokról és gépekről készültek, a szürreálisat az álomszerűek, de vannak teljesen absztrakt munkái is.

Soltis Miklós a tárlat kapcsán kiemelte, hogy a régi ismeretség, a tematikában megfigyelhető közös alapok mind szerepet játszottak a kiállítás létrejöttében, de van párhuzam az alkalmazott motívumok terén is. Utóbbiak fenyegető jellege az ő esetében szintén régre, az egyetemista éveire nyúlik vissza – a 2001. szeptember 11-i terrortámadás időszakára, amikor a média a pusztítás felvételeivel volt tele. Miklós akkoriban kollázsokat készített újságokból kivágott képekből. A fotókat véletlenszerűen vagdosta ki, elvonatkoztatva a témától – de egy idő után bizonyos részletek is „beszivárogtak”: például a fegyvert tartó kéz.

Soltis Miklós kedvenc munkái előterében

Soltis Miklós kedvenc munkái előterében

Művészetében mindig fontosnak tartotta a szabad asszociációs módszereket. Úgy véli, lehet két motívum egymástól független, ha mégis összekerülnek a fejében – majd pedig a vásznán is. Így áll össze a történet. A korábban véletlenszerűen egymás mellett kikötött dolgok pedig ma is visszatérnek a festményein. Jelentése mindegyiknek van: a képeken megjelenő malacok és az olajfúró torony például az energiaforrások túlzott kizsákmányolását jelképezik.

Miklós hozzátette, hogy szépnek megélt kamaszkora ellenére a háttérben folyamatosan érzékelt valami fenyegetőt – rávetült a mindennapokra a délszláv háború árnyéka, s ez meghatározta a személyiségét. Talán emiatt lát mindenben kettősséget, mely a műveiben is megjelenik.

A szuperhősök szerepeltetése Soltis művein szembetűnő

A szuperhősök szerepeltetése szembetűnő Soltis művein

S hogy honnan kerülnek a szuperhősök a képekre? Az alkotó képregények iránti vonzalma sokat nyomott a latban, ám e figurák szerepeltetése valójában ironikus kontextust ad a jeleneteknek: képesek-e ők bárkit bármitől megmenteni, vagy csupán hazug jelképek? Soltis elsősorban kétértelműsíteni kíván ezekkel a motívumokkal. Alkotótevékenysége különböző szakaszaiban egyébként Matisse, R.B. Kitaj és Soutine volt rá különösen nagy hatással – tette hozzá az ifjú vajdasági művészgeneráció tagja.

A Művészet a terror ellen – Generációkon át című tárlat 2016. július 31-ig tekinthető meg Óbudán, a Fő tér 2. szám alatti Esernyős Galériában.


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Búcsú Adrienn

Búcsú Adrienn

Van, aki szerint ez az érzés idővel elmúlik, de nálam nem úgy tűnik. Általános iskolásként kerültem Magyarországra, még gyerekként. Kecskeméten végeztem a képzőművészeti középiskolát és Szegeden a kommunikáció szakot. Ma budapesti vagyok. Sosem felejtettem azonban el vajdasági gyökereimet. Szegényebbnek érezném magamat, ha nem lennének. Sokat jelent a délvidéki életérzés, sokat jelentenek az onnan származó emberek. Valahol talán törvényszerű volt, hogy egyszer csak róluk írni is elkezdek...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!