Posztolok, tehát vagyok

A felfelé mutató hüvelykujjak fogságában

Újvidéken, a városi buszon utaztam. Teljesen tele volt. Felszállt egy idős nő – látszott rajta, hogy hosszú napon van túl, a keze tele szatyrokkal, az arcára kiült a fáradtság. Az utasok észre sem vették, ahogy cipelte fel a lépcsőn a cókmókjait. Mindenki a telefonját nyomkodta, senki sem állt fel a helyéről, megtettem hát én, majd átadtam neki a helyemet. Elmosolyodott, megköszönte.

mobil2

Este instagramon nézegettem a sztorikat, melyeket Újvidéken osztottak meg. Szeretem látni, mi történik a városban amikor ott vagyok. Meghökkentem, amikor magamról találtam képeket, amint felsegítem a nénit a buszra. A képekhez olyan hozzászólásokat fűztek, mint: „Vannak még kedves emberek”, „Van még remény a fiatalságban”, és így tovább…

Nemrégiben találkoztam először a társadalom aspergeresedése kifejezéssel, amit a Baylor Egyetem pszichológus kutatói honosítottak meg. Kutatásaik alapján az elmúlt 20 évben 40 százalékkal romlottak az egyetemisták empatikus képességei. Nem tudjuk dekódolni a testbeszédet, gondunk akad a szemkontaktus megtartásával, nehezebben értelmezzük, hogy mi zajlik más emberekben, mint elődeink. A 18 és 24 év közöttiek átlagosan napi 10 órát nyomkodják a  telefonjukat, 4 emberből 3 ébredés után azonnal a telefonja után nyúl. Talán most bekapcsol mindenkiben a védekezés: “engem nem érint a függőség!”. Akkor következzék még egy felmérés: a Gallup kutatása szerint az online tartalmak rabjainak 61%-a gondolja úgy, hogy ő nem szenved ebben az újszerű szenvedélybetegségben.

Akasztják a hóhért:

Nehéz bevallani, de jómagam is számos “tünetét” produkálom a szelfifüggőségnek. A párommal egy csütörtöki napon elmentünk Zentára a Mojoba egy jó kis köcsögbensült-sajtra. Kissé fejbe vágott, amikor a barátom enyhén dorgáló hangon így szólt: „A telefonokat ugye nem hozzuk?!” Nem kezdtem vitába, de olyan érzésem támadt, mintha elszakítanának a világtól. Annak ellenére, hogy egy társasági helyre tartottunk, úgy éreztem, lemaradok valamiről.

A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből tevődik össze, egy mozaikszó, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. Nem új keletű félelem, amit a felgyorsult társadalom okoz, az emberiséggel egyidős egzisztenciális szorongás. De ha nem is most keletkezett, napjainkban túlságosan is gyakori jelenség.

Mivel a telefonfüggőség körül jártak a gondolataim, óhatatlanul vizsgálgatni kezdtem a körülöttem lévőket  is. A telt házas felső emeleten az összes fiatal kezében ott volt a készülék. Ha nem is egyfolytában nyomkodták, de kb. negyedóránként biztosan csekkolták, hogy mi történik a világhálón. Az idősebb korosztálynál ez kevésbé tapasztalható, de náluk is növekvő tendenciát mutat.

mobil1

(Illusztráció: Pixabay)

A másik hasonló esetem egy barátnős-pizzázós-filmezős este, amikor egy jól sikerült szelfit töltöttem fel az instagram profilomra. Gondosan kiválogattam a tag-eket és a címen is gondolkodtam vagy 20 percet. Barátnőm közben posztolta, hogy velem van, és addig még nem is éreztem furának a viselkedésünket. Több mint 10 éve tartunk ilyen estéket, de úgy lopta be magát a szelfifüggőség az életünkbe, hogy észre sem vettük. A feltöltött kép értesítéseit nézegettem filmezés közben, végül a barátnőm szólt rám, hogy „nagyon szép vagy a képen, ne nézegesd már, hogy mennyi like-ot kaptál!”. És tényleg, együtt vagyunk a barátainkkal, közben mégis online szeretnénk lenni, válaszolunk mások üzeneteire, ellenőrizgetjük, kaptunk-e újabb szíveket, csillagokat, felfelé mutató hüvelykujjakat.

Mi a megoldás? Nyilvánvalóan ki lehet kapcsolni a telefonunkat és törölhetjük (vagy legalábbis inaktiválhatjuk) magunkat a közösségi oldalakról. Ezek azonban csak tüneti kezelések, amelyek nem féltétlenül jelentenek gyógyírt. Stabil értékrenddel, egészséges jövőképpel, saját hibáink és előnyös tulajdonságaink  tudatosításával vélhetően többet tehetünk a probléma orvoslásáért.

Ha többet szeretnél olvasni a témakörben, ajánljuk figyelmedbe a Mindset vonatkozó cikkét.

The following two tabs change content below.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!