Amerika Párizsában találta meg a helyét az újvidéki csellista

Rencsár Kármen szerint Buenos Airesben valóban szabadok a művészek

rascasuelos-527Kármen gyakorlatilag a fél világot körbezenélte és utazta már, de szíve mindig visszahúzza szülővárosához és családjához. A Buenos Airesben élő gyönyörű újvidéki lány két argentin együttesben is csellózik. Szenvedélyes játékára már nemzetközi és világzenei, színházi körökben is felfigyeltek.

Hogyan kerültél Buenos Airesbe?

– Először 2009 januárjában jártam kint, miután megismerkedtem argentin nemzetiségű párommal. Három hetet töltöttem az országban, de ekkor még fogalmam sem volt róla, hogy 2011 júniusában a férjemmel pont itt, az „Óperenciás tengeren is túl” fogunk fészket rakni.

Legfrissebb együttesed a Quinteto Grande. Leginkább merre szoktatok fellépni?

– A Quinteto Grande idén alakult, azzal a céllal, hogy a közönség újra felfedezhesse és élvezhesse az 1940-es évek tangózenéjét kamarazenei hangszerelésben. A fellépéseinkre általában színházakban és koncerttermekben kerül sor, táncosok részvételével. A kvintett mellett két további tangóprojektben is benne vagyok. Az egyik a Rascasuelos, akikkel tangós-rockos világzenét játszunk.

Grupl 2 web

Balról jobbra: Fulvio Giraudo, Rencar Kármen, Matias Gande, Nicolas Enrich, Manuel Gomez

Ugorjunk egy kicsit vissza a kezdetekre. A zene gyerekkorod óta jelen van az életedben. Kiktől tanultál?

– Hétévesen kezdtem csellózni, és aki mindenben segített, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koncertmestere, Horváth Károly, becenevén Karcsi bácsi volt. Tanulmányaimat Judit Niderholcer – Josifoska irányítása alatt kezdtem el, aki egy fantasztikus pedagógus. Az akadémista éveim alatt sokat köszönhettem még Kalmár Tímea csellóművésznőnek. Dejan Božić professzor osztályában diplomáztam.

Mi hiányzik a leginkább Újvidékről?

– A szeretteim. Legszívesebben idevarázsolnám őket minden hétvégén.

Milyen érzés a miénktől teljesen eltérő közegben működni zenészként?

– Buenos Airesben a zenészek életstílusa lényegesen különbözik az újvidékiekétől. Amerika Párizsának is szokták nevezni ezt a várost, hiszen Dél-Amerika egyik legfontosabb kulturális és művészeti központja. Rengeteg a lehetőség és az alkotói, kreatív energia. Nagyon inspirálóan hat az emberre ez a környezet, sok-sok tehetséges ember jön itt össze, és ez nem hagy elszenderedni. A szabadúszó művész valóban kedvére válogathat, lubickolhat.

2

A Rascasuelos tagjai balról jobbra: Fulvio Giraudo, Cristian Basto, Limon Garcia, Patricio Tripa, Rencar Kármen, Gabriel Wolff, Nicolas Tabbush

Ha Argentínára gondolok, a vörös színre, a vad szenvedélyekre, és természetesen a tangóra asszociálok. Könnyű lépést tartani ezzel a temperamentumos déli léttel?

– Az argentin nép valóban nagyon temperamentumos és a zenéjük is az. Kommunikatív, közvetlen és egyáltalán nem konzervatív, laza társadalom, ezért az ember gyorsan otthon tudja magát érezni közöttük. Az emberek nem húznak maguk köré falakat. A tangóban is a nagyon közeli ölelés, a homlok, az arc összeérintése a jellemző, és ez néha zavarba hozza az európai turistát. Maga a tánc is improvizatív. Ez az a fajta spontaneitás, amivel néha nehéz lépést tartani  a táncparketten és a mindennapokban egyaránt. Kivételek persze mindig vannak. Egyébként a legjellemzőbb benyomás itt valóban a vörös szín és a szenvedély, ahogy elképzelted.

0005858366_10

Sokfelé megfordultál a világban. Melyik kultúra vonz még?

– Leginkább a keleti kultúrák és életfilozófiák. Japán nagy hatással volt rám, amikor 2014-ben két hónapig ott turnéztam. Egyedi, magával ragadó, misztikus és csodálatos világ. Remélem, lesz még  lehetőségem eljutni oda.

Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás, amivel Argentínában szembesültél?

– Amikor felkértek, hogy az idei Buenos Aires-i Tangófesztivál keretében megalakult szimfonikus zenekarban én legyek az első csellista. Ebből az alkalomból lehetőségem nyílt arra, hogy a világ egyik leghíresebb operájában, a Teatro Colónban léphessek színpadra.

11828706_1645783529001556_3638691401784700489_n

Mennyire vonz téged a színház világa, szívesen részt veszel ilyen projektekben? Édesanyád, Ábrahám Irén, nagyszerű színésznő. Ebben a közegben nőttél fel…

– Édesanyám mellett egy életre megszerettem a színházat, nem tudnék nélküle létezni. Amikor csak alkalmam adódik rá, szívesen részt veszek színházi előadásokban, musicalekben, minden pillanatát élvezem ezeknek a munkáknak! Kortárs táncművészeket is szoktam szólóban kísérni, ekkor a legszívesebben improvizálok, együtt lélegzem a táncos minden mozdulatával. Ilyen jellegű felkérésem először itt, Buenos Airesben volt. Ez a pillanatnyi ihlettel járó szabad improvizáció rengeteg adrenalinnal jár. A fellépések után általában alig jön álom a szememre, és ha sikerül elaludnom, álmomban tovább komponálok.

A zene egy ismerős, mégis merőben idegen univerzum azok számára, akik nincsenek benne és nem értenek hozzá. Egy zenész természetesen teljesen máshogyan éli ezt meg.

– A zene univerzális nyelv, amely nekünk, zenészeknek lehetőséget nyújt arra, hogy a lelkünk mélyéről közvetítsünk érzelmeket, gondolatokat és egy olyan dimenzióba vigyük az embereket, ahol minden e világi megszűnik. Vonós zenészként talán még könnyebben át tudjuk adni a közönségnek, hogy mit érzünk az adott pillanatban, mi az, amit üzenni szeretnénk a hallgatóknak. Ez a közvetítés a technikai tudásunktól függően, különböző intenzitással, hangszínnel, sokféleképpen történhet.

11026186_1642133389366570_2936177262258368775_nMi az, ami nem hagy nyugodni, és arra hajt, hogy fogd a csellót és kizenéld magadból?

– A nagy érzelmeket, mint a bánat, a fájdalom, a nosztalgia, az öröm – ezeket mindig jólesik kiadni magamból a zene segítségével. Így belső békére és nyugalomra lelek.

A nagyon klasszikusok közül kik azok, akiknek a zenéje megnyugtat, nélkülözhetetlen életelixír számodra?

– A legszívesebben Beethovent, Dvořákot, Prokofjevet, Sibeliust, Schumannt, Wagnert és Mahlert hallgatok.

A Youtube-on láttam rólad egy bemutatkozó videót. Kiderül belőle, hogy a cselló mellett a kutyád is nagy szerelem… Hogyan lettél állattartó?

– A kutyusom, akit Riónak hívnak, már egy éve családtag. Azóta kiskutyából nagyon hűséges társsá vált. Mindig szerettem volna egy kutyát és tavaly valóra vált az álmom. Az állattartás lényege a szeretet és a gondoskodás, főként az első pár hónapban. A kedvencünknek ekkor kell megértenie, hogy mi vagyunk az új családja.

Az emberekben, illetve a másik nem esetében mely tulajdonságok fontosak számodra? 

– Fontos, hogy szeretetteljes, megbízható, okos, szellemes és kíváncsi legyen.

Hogyan definiálnád a szabadságot?

– Hogy azzal foglalkozhatom, amit igazán szeretek, ott élhetek, ahol jól érzem magam és a saját értékrendem alapján működhetek.

Mit szeretnél még elérni az életben? rascasuelos-506

– A magánéletemet és a karrieremet illetően is sok tervem van a jövőre nézve. Álmodni akarok, alkotni és szeretni… Mindenképpen ki szeretnék adni majd egy szólóalbumot. Dzsesszben gondolkodom és improvizációs technikám fejlesztésén. Emellett természetesen a komolyzene és a tangó ugyanúgy fontos marad.

Mi jelenti számodra az igazi boldogságot most?

– Az, hogy úgy érzem, megtaláltam a helyem a „nap alatt”. Az az ember van mellettem, akit szeretek, imádom a hivatásomat és arra törekszem, hogy a jelenben éljek, ne pedig a múltban vagy a jövőben.

Tetszett a cikk?

Olvasd el interjúnkat a Londonban élő zentai csellistával, Mészáros Zsuzsival, vagy Flóra interjúját Rózsa Judit Tae Bo edzővel és aero kick-box step Európa-bajnokkal!


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Bicskei Flóra

Bicskei Flóra

Nagyon sokféle témában írtam már cikkeket, és nagyon sokféle emberrel készítettem interjút az elmúlt évek során. Rengeteget tanultam közben a világról, az életről, önmagamról. Szeretek rákattanni egy-egy témára a neten, és abban keresni-kutatni. Lehetetlen felsorolni, mennyi minden érdekel. Ez gyerekkorom óta így van. Magamról nem, vagy alig tudok írni. Kicsit figyelemhiányos vagyok, ismeretlenek között zárkózott. Szeretek futni, közben jó zenéket hallgatni, általában este. Ez teljesen feltölt. Szeretem Budapestet, nagyon. Szeretek rajzolni, újabban. Játszani a színekkel. Az írásban tudok igazán kiteljesedni.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!