Klipforgatásunk a polgárpukkasztás nagymesterével

DrMáriással kerestük a lenyúlt pénzeket a hajléktalanszállótól a Parlamentig

Néhány hónappal ezelőtt felmerült a Tudósok zenekar tagjaiban, hogy a tavaly októberben megjelent Éljen a Petőfi Rádió című albumuk meghatározó muzsikája, a Nincs meg a pénzem című dal megérdemelne némi vizuális hatáskeltést, értsd: jó lenne klipet forgatni hozzá. Így esett, hogy Horváth Tamás közreműködésével a kissé szürreális decemberi esőben fogtuk a kellékeinket, a technikánkat és megindultunk Budapest felé, hogy a zenekar frontemberével, drMáriással karöltve letegyünk valamit arra a bizonyos asztalra.

DrMáriás

Máriás Béla, alias drMáriás

A fővárosba érkezve az estét a stáb tagjaival (Kállai Ákos – rendező, Fekete Gergő – operatőr, Oláh Viktor operatőr és vágó, valamint jómagam mint kellékes és stylist) egy könnyed iszogatással egybekötött megbeszéléssel töltöttük. Vajon milyen lesz klipet forgatni a polgárpukkasztás nagymesterével?

A nagy napon szürke, kissé másnapos reggelre ébredtünk és elindultunk a Jászberényi úti hajléktalanszálló felé. A forgatagból kikeveredve, majd a ködtől megzavarodva néhány utcával előbb fordultunk le, de a szerencsés véletlennek köszönhetően nem csak mi voltunk ügyetlenek. Egy ezüst színű autóból kihajolva, szemüvegét stílusosan az orrára tolva majd a társaságot jól szemügyre véve, drMáriás köszöntötte a csapatot: – Na mi a helyzet fiatalok?

.

.

A nap főszereplőjének nyomában már könnyen megtaláltuk a helyszínt. Mivel még soha nem jártam hajléktalanszállón, a kíváncsiságtól hajtva mindenhova bekukkantottam: az épület 10 ágyas szobákkal, konyhával, zuhanyzóval és TV-s helyiséggel volt felszerelve, ahol késő délutánig melegedhettek a rászorulók. Pontban 10 órakor, a kapunyitás pillanatában oszlott szét minden illúzióm, hogy mindez egy kollégiumra emlékeztet. A meggyötört, fáradt arcok százaihoz hidegtől kipirosodott, ráncos kezek tartoztak, ezekkel szorongatták a múlt emlékeit vagy talán reményteli kincseiket őrző táskáikat. Hajléktalanok vég nélküli sora állt előttünk, megviselt ruháikba burkolózva, hogy a ki tudja, hol töltött éjszaka után végre betérhessenek a melegedőbe. A Nincs meg a pénzem videoklipjének ennél tökéletesebb helyszínt nem is választhattunk volna, hiszen hol lehetne ennél autentikusabban énekelni a következő sorokat:

,,Nincs meg a pénzem,
Nincs meg a pénzem…
Nem tudom,
Nem te vetted el?”

03(1)

Józsi, a kapcsolattartónk, gyorsan a segítségünkre sietett, látva mindkét oldalon a bizonytalanságot, hiszen kameráinkkal nem kelthettünk bizalomgerjesztő látványt.
– Szép jó reggelt mindenkinek! A mai napon a szállón egy videoklip-forgatás tanúi lehetünk, így arra kérnék mindenkit, hogy aki nem akar benne szerepelni, az előre jelezze vagy kerülje el a kamerákat. Viszont aki úgy dönt, szívesen adja az arcát a kliphez, az egy ráadás konzervet kap! Egyébként a Tudósok nevű zenekarról van szó…

05(1)

DrMáriás délután 3-ig állt rendelkezésünkre, így a munka azonnal kezdetét vette. A helyzet izgalmas és egyben megtisztelő volt számomra, hiszen az első jelenetben az ágyából éppen kikászálódó, csipáját törölgető Máriásnak én mondhattam meg, aznap milyen öltözéket vegyen fel. Sajnos a forgatást megelőzően még nem láttam élőben a zenekar frontemberét, így a nadrág szűk lett, a kabát pedig bő. De nem volt itt semmi gond, a gyűrött és szakadt holmik a maguk tökéletlen méreteivel is tökéletesen illettek a Mester által eljátszott hajléktalanhoz. Természetesen a gyöngyszemeknek számító kellékeket maga Máriás hozta: színes, kockás nyakkendő, fehér flitteres kalap és hatalmas napszemüveg (sajnos a virslifüzér ezúttal otthon maradt…).

Virslifüzérrel az A38-as Tudósok koncerten

Virslifüzérrel a legutóbbi A38-as Tudósok koncerten

A klip következő legfontosabb kellékét sem nekünk kellett beszereznünk, a forgatást megelőző este a főszereplőnk csak ennyit írt: ,,a bevásárlókocsit én hozom”. Azt el is felejtettük megkérdezni, hogy csinálta.

01(1)
Adott volt tehát a helyszín, a statiszták, a jelmez és a bevásárlókocsi, kezdetét vehette a refrén vég nélküli szajkózása. A szálló lakói között nem mindennapi kórusra akadtunk Makesz és Arnold személyében (utóbbiról Máriás néhány héttel később a Tudósok trafós koncertjén azt mondta: ,,a punk bolygóról érkezett”), akik lelkesedésükkel egyértelműen a videoklip főszereplőivé avanzsálódtak, pláne miután (megint csak a Mester szavaival élve) ,,megdöntötték az egy liter vörösbor elfogyasztásának világraszóló gyorsasági rekordját”. A barátság azonnal megköttetett: ki értené meg jobban magát a punkokkal, mint a Basszál című örökzöld megalkotója?

A fentiekben megfogalmazott kérdésre, azaz, hogy ,,milyen lehet klipet forgatni a polgárpukkasztás nagymesterével?” az a jelenet adhat választ, amikor Máriás egy hatalmas, üres kukában táncol és az operatőrök lencséinek fókuszába ordítja:
Igen, ez zseniális, szemét a szemétben! Ezt nem hagyhatjuk ki!

ÍME A FORGATÁSRÓL KÉSZÜLT WERKFILMÜNK!

A hajléktalanszállót magunk mögött hagyva a Parlamentet és a Hősök terét vettük célba. Két autóval haladtunk, az egyikben Horváth Tamás és drMáriás, utánuk pedig mi, a stáb. Makeszhez és Arnoldhoz hasonlóan mi is igyekeztünk rekordot dönteni, ám ezennel nem borfogyasztásban, hanem a ,,másfél óra alatt járjunk be minél több helyszínt” versenyében. Még mielőtt a kötelező ,,látványos helyeket” körbeszaladtuk volna, néhány szemétdombot is célba vettünk, melyek az autóút mellett kérették magukat. Hirtelen fék, Máriás már pattant is ki az autóból és a ráadott szakadt cipőben lelkesen taposta a szemetet, majd egy kényelmesnek tűnő kupac tetején a pénze követelésébe kezdett. A szemerkélő esőben egy plüssmackó és egy koszos bakancs öleléséből került elő fehér flitteres kalapja, és hatalmas napszemüvege – a jelenet önmagát írta, nekünk csak a röhögést kellett magunkba fojtanunk. A Parlamentet és a Hősök terét a ,,nagyon kevés időnk maradt hátra” aggodalommal kísérve látogattuk meg, ám megállapítottuk, hogy már így is elegendő képet sikerült felvennünk, sőt még annál is többet, hiszen főhősünk nem röstellte turisták tucatjaitól megkérdezni: ,,Where is my money”, vagy a karácsonyi vásár télapójával vitatkozni az elveszett pénzét illetően.

ITT PEDIG A VÉGEREDMÉNY:

A forgatás végszavaként Máriás a kellékek megsemmisítése mellett döntött, a hatás fokozása érdekében természetesen a Parlament „udvarában” elhelyezett jászol előtt. A forgatás befejeztével hetekig tartó utómunkálatok és egyeztetések sorozata várt ránk. Ez egyet jelentett azzal, hogy a Nincs meg a pénzem című szám refrénje az életem végéig az emlékezetembe vésődött. Ha már itt tartunk: nem te vetted el?

                                                                                              ***

A Tudósok legközelebb március 12-én koncerteznek a budapesti G3-ban. Ha nem jutottál el (vagy be) a nagy visszhangot kiváltó Kamikaze Party-ra, a Trafóban, akkor pláne ott a helyed! A részletekért kattints a hivatalos Facebook-eseményre.

The following two tabs change content below.
Dobroka Alexandra

Dobroka Alexandra

Mindegy, hogy Portugáliából stoppolok Budapestre vagy barátaim történeteivel úszok térben és időben, a cél mindig adott: ellenállni a mozdulatlanságnak az új, az ismeretlen megismerése érdekében. Szabadkán nőttem fel, és még ha vajdasági gyökereim olykor szorosan fognak is, a sodródó ár könnyen magával ránt. 2013-ban fejeztem az újságírást Szegeden és jelenleg is az egyetem Kommunikáció és Médiatudomány tanszékén tanulok, immáron mesterképzésen. Témáim leginkább a kultúra, a művészetek és az emberi kapcsolatok irányába mutatnak, melyekre nagy hatással vannak utazásaim és természetesen az egyetemi tanulmányaim.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!