Ok nélkül zenélők

A kezdeti örömdzsemmelésből együttes – az UpRize zenekar keletkezéstörténete

Egy őszinte vallomással kezdem: a reggae zene és én külön világban élünk. Soha sem állt közel hozzám ez a stílus. Amikor azonban a júniusi Tiszavirág Fesztiválon meghallottam az UpRize zenekart, nem az volt az első reakcióm, hogy „na, jó, menjünk tovább”, hanem érdeklődve végighallgattam a koncertet.

12016395_10204830431102858_820729152_o

Előzetes – bennfentes – információk alapján megtudtam, hogy a városnapi koncertek között is helyet kapott a csapat. Így egy laza, házimunkás délutánon aláfestőzeneként a Most high című számukat választottam, hogy ráhangolódjak a bulijukra. Nem számoltam, hányszor hallgattam meg egymás után, és miközben a videoklipet néztem, elgondolkodtam rajta, vajon mennyit készülhettek erre a forgatásra… Együtt írták a dalt vagy már az zenekar létrejötte előtt megvolt? Egy újságíró mindenre kíváncsi. Már ment is az üzenetem a főszerkesztőknek, hogy interjúzni szeretnék a srácokkal. Az ötletemet jóváhagyták és már másnap estére le is beszéltem a fiúkkal a találkozót, ahol a fentiekre, és további kérdéseimre is választ kaptam.

12015443_10204830435462967_895300645_oElőször jöjjön egy kis háttértörténet. Az együttes tagjait főként a barátság és a zene szeretete köti össze. A társaság magja időről időre összeült egy kis örömzenélésre, „dzsemmelésre”, ahogyan Márki Dániel, az énekes fejezte ki magát. Erre a „zenéljünk a magunk szórakoztatására” címszó alatt lefolyt estékre figyelt fel a Mojo Club koncertszervezője és megkérte őket, hogy lépjenek fel. Így alakult meg a Give Peace a Chance, az UpRize elődje. Ekkor még csak hárman voltak: a gitár húrjait Lénárd Norbert, a basszusgitárét Újházi Tamás pengette, a mikrofon mögött pedig Márki Dániel állt. Később csatlakozott hozzájuk Szögi István (a fiúknak Isti vagy Pista) és a harsonája. A bemutatkozásuk után nem is volt kérdés, hogy folytatni akarják. „Úgymond ok nélkül kezdtük el, egyszerűen csak élveztük a dolgot” – tudjuk meg Dánieltől. Istvánon keresztül Pintér Tamás is csatlakozott a bandához (szólógitár és vokál), majd a dobok mögé Szabó Endre ült (becenevén Orko). Így, ebben a felállásban, idén egy februári napon létrejött az UpRize, amelynek alapstílusa a reggae megfűszerezve egy kis funkkal, groove-val és balkán hangzással.

– Elkezdtünk gondolkodni rajta, hogy mi legyen a nevünk, de mindig nagy nevetésbe fulladt az egész, mert nem akartunk együttes koncepcióban gondolkodni. Annyira élveztük, hogy így, minden kötöttség nélkül összeülünk zenélni, hogy ez a része a dolognak nem is érdekelt bennünket. Azután rájöttünk, hogy ha minél többet szeretnénk a zenéléssel foglalkozni, kicsit a világ felé is közvetítenünk kell, hogy itt vagyunk – meséli Márki.

Minden feltörekvő zenekarnak vannak olyan szövegei, esetleg már kész számai, amelyek „kéznél vannak”. Az UpRize legsikeresebb szerzeménye, a Most high még a Give Peace a Chance-es időszakban íródott, de akkor már együtt volt a banda magja. Márki elmondása szerint egy új dalnál pár ember ötletét próbálják kibontogatni, és azután mindenki hozzárakja a maga kis elképzelését.

– Az alapötlettől eltávolodva akár egy hatodik dolog is kikristályosodhat a végén. A Most high is másmilyen lett végül, mint amikor először gitározgattuk a tűz mellett – teszi hozzá Dani.

– A felvételkor nyerte el végső formáját – egészíti ki Orko.

– Tényleg ég és föld a különbség az eredeti ötlet és a végeredmény között. Ahogyan mind a hatan hozzáadjuk a saját elképzelésünket, elhalványul az eredeti ötlet és valami teljesen új születik – mondja Lénárd.

– El kell kapni egy ütős dallamot, ami mindenkit megfog – fejezi be a gondolatmenetet Pintér.

12050563_10204830432542894_1686281642_o

Fotó: Kovács V. Sára

Angol vs. magyar dalszöveg

A már felvett három zeneszám közül a Most high című sláger az egyetlen, amelyben angolul énekelnek, a másik kettőben anyanyelvükön. Amikor ezekbe belehallgattam, arra jöttem rá, hogy a fiúk angolul sokkal jobban át tudják magukat adni a zenének, mint amikor magyar a dalszöveg. Kíváncsi voltam az ő véleményükre is.

Lénárd: „Az angol nyelv és szövegvilág valahogy jobban fekszik a reggae zenére. A magyar számokat is nagyon élvezzük, de angolul könnyebb megteremteni a reggae hangulatot.”

Pintér: „Én például angolul nem tudok szöveget írni – esetleg úgy, ha megírom az anyanyelvemen és lefordítom. Magyarul sokkal jobban ki tudok bontakozni.”

Orko: „Az angol muzikálisabb, de az anyanyelveden sokkal jobban ki tudod fejezni az érzelmeket.”

Márki: „Más érzés magyarul énekelni mint angolul. Kicsit megváltozik a belső rezgése az egésznek, amikor az ember a saját anyanyelvén adja ki a belső érzelmeit és formálja szavakba. Mintha a reggae magyarul teljesen más hangulatot nyerne.”

12051015_10204830431622871_1147450676_oA zenéhez elkészült a klip is, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend (jelenleg közel 4000-et mutat a YouTube-számláló). Az ötletelés még a nyár elején elkezdődött, azonban – annak köszönhetően, hogy a zenekar egyben nagy baráti társaság is – minden egyes megbeszélési próbálkozás gyorsan véget ért. Természetesen itt is a jó öreg spontaneitás győzött – és valljuk be, nem is annyira bánjuk, hisz a végeredmény magáért beszél.

– Összesen két délutánunk volt, amikor mindenki ráért – kezdi a klipforgatás történetét Márki, de abban a pillanatban mindenkinek eszébe jutnak az élmények. Lénárd arról mesél, hogy ő éppen dolgozott, amikor érkezett a telefonhívás, hogy délután mennek felvételezni, Pintérnek pedig az ugrik be, hogy arról tanakodtak, egyformában legyenek-e vagy se.

– Az egésznek nem volt koncepciója. Azt tudtuk, hogy a természetet szeretnénk behozni – mondja Norbi.

– Meg Zentát – teszi hozzá Tamás.

A forgatás helyszínéül végül olyan helyeket választottak, ahol egyébként is otthon érzik magukat, mint pl. a Mákos vagy a Pána. A fiúk utólag úgy látják, jól jött ki, hogy nem volt egy előre meghatározott, kötött forgatókönyv.

– Teljesen spontánul történt, ez volt a legjobb az egészben – jegyzi meg Lénárd.

Egy-két héten belül a videó is elkészült. Ahogyan a fiúk fogalmaztak: mindenki másra számított, de végül kevés anyagból ugyan, de egy mindenkinek tetsző klip kerekedett.

– Kicsit nehéz volt egyszerre a zenekar tagjának és rendezőnek is lenni – vallja be Orko, akinek az ügyességét és a kreativitását dicséri az elkészült mű.

Gazdag nyarat hagytak hátuk mögött a fiúk. A klipforgatás mellett sok helyen felléptek, többek között Szentesen, Kecskeméten, Hatvanban a Reggea Camp fesztiválon és a szegedi közönség előtt, a SZIN-en is megmutathatták, mit tudnak. Azért a hazai rajongókat sem hagyták UpRize-hangulat nélkül: zenéltek a zentai Tiszavirág Fesztiválon és az oromi Malomfesztiválon is (erre az alkalomra írták a Malmolj! című számukat, amelyet a hivatalos oldalukon meg is tudsz hallgatni, vagy ezen a linken).

– Ami felbontotta ezt a folyamatot, hogy Isti Rotterdamban tanul tovább, így nélküle folytatjuk. Amikor itthon lesz, természetesen be fog ugrani, de helyettes fúvósokkal oldjuk meg (a városnapi koncerten Masa Tibor szaxofonon helyettesítette Istvánt – szerk. megj.) Készülnek az új, saját dalok. Igazából munkával és koncertekkel telik majd az ősz. Október 23-án például a Mojo Clubban lépünk fel – tudjuk meg Orkótól.

A fiúk jövőbeli tervei között szerepel további saját dalok készítése, így repertoárjukban már főként saját szerzeményeik lennének, néhány kihagyhatatlan feldolgozással.

– Jó lenne kibővíteni, hogy UpRize legyen – mondja Norbi viccesen a zenekarnév jelentésére (ebben értelemben „felfutás”) utalva.

12044057_10204830432902903_1934647961_o

 


Iratkozz fel hírlevelünkre és kövesd a Press Szó új írásait!

The following two tabs change content below.
Göblös Nikoletta

Göblös Nikoletta

Anyukám születésem előtt a következő kijelentést tette: ,,Szőke hajú, kék szemű kislányt szeretnék!". Kívánsága 1991. március 20-án teljesült, amikor is megszülettem, így gyarapítva Zenta lakosságát. Az általános és középiskolát is drága szülővárosomban fejeztem be, 2012-ben azonban elszakadtam tőle, és megkezdtem újságírói tanulmányaimat az Újvidéki Egyetem Bölcsésztudományi Karán. Azóta igyekszem, hogy megismertessem írásaim és magam, elsősorban Vajdasággal, a többi pedig a jövő titka.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!