Versköltő a tanyáról

Csiga Józsi, aki ott lesz a következő KMV-n

Csiga Jóska, József, Joci, Mari – polgári nevén Virág György, az újvidéki Művészeti Akadémia dráma szakának másodéves diákja – az idei KMV (Középiskolások Művészeti Vetélkedője) reklámfilmjének főszereplője. A háziállatoknak szavaló, érvényesülni nem tudó fiatal fiú mondanivalójáról faggattam Gyurit.

Józsiról…

 • Csiga József. Honnan ered a név és milyen jelentőséggel bír?

– A név a reklám eszmei szerzőitől és rendezőitől, Kovács Ákostól és Oláh Tamástól származik. Ők egy olyan karakterre gondoltak Csiga József személyében, aki egy tanyai környezetben él, ott alkot. A lényege az egyszerűség és a naivitás.

• Ezek szerint bárkiből lehet költő?

– A karakter arra próbálja ösztönözni a Vajdaságban élő középiskolásokat, hogy akárkiből lehet író, költő, művész vagy akármilyen olyan alkotó személy, akinek helye van a KMV-n. Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy megmutassa azt, amit tud.

• Maga a helyszín is erre próbál rámutatni?

– A helyszín a legegyszerűbb tanyai ház, ami sajnos a mi vidékünkön igencsak kihalófélben van, a mezőgazdasági állapotok miatt. Szerintem ez a megfelelő környezet arra, hogy az egyszerűséget bemutassuk.

• A szöveg dísztelensége, egyszerű stílusa mit tükröz?

– A szöveg tulajdonképpen teljesen improvizatív jellegű. Én, mint a reklámban játszó karakter, csupán a rendezők utasításait követtem. Ők különböző kérdéseket tettek fel, illetve olyan témákra mutattak rá, amiről nekem rögtönözve beszélni kellene, ennek próbáltam eleget tenni, és így született meg a karakter nyelvezete.

• Hogyan lett a KMV kisfilmje ebből a produkcióból?

– Oláh Tamás barátom keresett fel egy nap, hogy készül a KMV reklámja, és örülnének, ha elvállalnám. Szinte abban a pillanatban igent mondtam, persze szükség volt a tanárom engedélyére, hiszen csak az ő beleegyezésével tudok szerepelni ilyen jellegű vállalkozásban.

• Sok vágásból áll össze a kisfilm. Elnevetted a szövegedet, vagy tudatosan így lett megszerkesztve a videó, és ennek is célja van?

– Igazából mind a kettő. Nyilvánvalóan nem ment zökkenőmentesen az elkészítés. Körülbelül kétórányi felvételből született meg ez a háromperces videó. A vágások lényegében a hibáknak a kiküszöbölésére szolgálnak. Pontos elnevezését nem tudom az effajta reklámkészítésnek, viszont biztosan állítom, hogy szándékos. Csináltunk egy nyersanyagot, amiből ők ezt hozták ki. A reklám fut a vajdasági adók nagy többségén, és fenn van a világhálón is. Amit én a leghasznosabbnak tartok, az a Facebook, szinte mindenki követi, és igazán csak ott tud ez a felhívás kifejezésre jutni.

• Csiga József karaktere mennyire egyezik meg a saját személyiségeddel?

– Az a Csiga József, aki a videón megjelenik, kitalált személy. A közös bennünk, Csiga Józsefben és Virág Györgyben az, hogy Virág Györgyben él, Csiga Józsefet ugyanis Virág György játssza. Nem egy másik embert próbálok alakítani, hanem magamból keresem elő az ő énjét.

• A fiatalok mennyire tudnak azonosulni Csiga Józsival?

– Egy ilyen jellegű karakterrel azonosulni nagyon-nagyon nehéz. Csiga József alapvetően egy vicces figurának tűnik, és az is, de annyira nem a reális vizeken evez a személyisége, hogy ahhoz, hogy valaki teljesen egyenértékűnek érezze magát vele, nagyon primitívnek kell lennie. Neki nem is az a célja, hogy azonosuljanak vele az emberek, hanem az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy igenis van lehetőség művészi megmutatkozásra itt nálunk is. Ebbe a videóba sok minden belemagyarázható, ezáltal az is, hogy a bátorságról szól. Magamból kiindulva nekem is nagyon sok mindenhez nem volt, illetve még most sincs bátorságom, de megéri azon elgondolkodni, hogy mekkora lélekjelenlét szükséges ahhoz, hogy valaki így meg merje mutatni magát… Igazából nem kell sok. Egy minimális küszöböt át kell lépni, és onnantól már megy a dolog akárkinek.

Gyuriról…

• Te hogyan fedezted fel magadban ezt a bátorságot?

– Az igazi bátorság belőlem még hiányzik, de úgy érzem, sikerült átlépnem egy bizonyos határt az eddigiek során. Az első lépést megtettem, innentől kezdve már nem csak tőlem függnek a dolgok. Szükség van a környezetre, a család, a tanárok támogatására.

• Mit gondolsz, a színészkedésnek feltétele az, hogy elfogadjuk és szeressük magunkat?

– Kell hogy legyen önbecsülésed, és ebből az önbecsülésből a színészekben több kell hogy legyen, ugyanis ha ez hiányzik, akkor jelentkezik a szégyenérzet vagy pedig az „úristen, én ezt nem tudom megcsinálni”-érzés, ami igenis látszik a színpadon. Nem engedhetem meg azt, hogy ne higgyek magamban.

Virág György

Virág György

• Segít az önkifejezésben az, ha más bőrébe bújunk?

– Ahhoz hogy egy színész a rábízott karaktert százszázalékosan hozni tudja, hozzátartozik az, hogy tökéletesen ismerje önmagát. Az embernek nem egy egyénisége van. Egy jelleme van, amit ő ismer, de annyi arculata létezik, ahányan őt ismerik. Ahány barátja van, ahány ember tud róla valamit, annyi énje él. Minél több embertől hallom, hogy mit gondol rólam, nekem annál tisztább képem van magamról.

• Hogyan kerültél a Művészeti Akadémiára? Az egészségügyi középiskola után szokatlan pályaválasztás…

– Mészáros Gábor barátom, aki mára már a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak a tehetséges művésze, felkeresett, és azt mondta, hogy a Zentai Színtársulat tagokat toboroz az új előadásához, Gogol Revizorjáról volt szó. Felkerestem a társulat vezetőjét, a kezembe kaptam a szövegkönyvet, és az enyém lett Oszip szerepe. Megvolt az első olvasópróba, majd a bemutató, azután KMV. A KMV-n kaptam egy színészdíjat, amivel a Tanyaszínházba való részvételi jogot nyertem, így kerültem a 2007-es Pál utcai fiúk produkcióba. Akkora kedvet kaptam, hogy következő évben A hegedűs a háztetőn című előadásra önként jelentkeztem, hiszen hegedülök is, és azt hiszem, ekkortájt döntöttem el, hogy ezt a pályát szeretném folytatni.

• Hegedű, népzene. Ezenkívül ki tudsz emelni valamilyen zenei stílust, amit még a sajátodnak érzel?

– Kedvenc zenekarom a Kispál és a Borz és a Quimby. (Nevet)

• Melyik szerepedre vagy a legbüszkébb?

– Amit nagyon szívesen emelek ki, az a 2010-es Tanyaszínházban az egyik cigány alakítása. Szerettem, de nem voltam vele megelégedve. Szintén szerettem, és úgy érzem, igazán megfogtam Euripidész Médeiájából Médeia férjének karakterét.

• Hogyan memorizálod a szövegeidet?

– Nagyon nehezen. A szöveg megtanulása jelenti a legnagyobb problémát számomra, de hallottam egy nagyon jó praktikát: konyhában, kényelmetlen széken. Ajánlom mindenkinek.

 Megjelenés: www.kepesifi.com, 2011.04.01.

The following two tabs change content below.
Csehák Mirella

Csehák Mirella

Csehák Mirellaként nem egyszerű dolog boldogulni a világban. 1991-ben az univerzum még nem volt felkészülve a nevemre, kisvárosom, Ada pedig egyenesen meghökkentőnek tartotta, amit a későbbiek során előszeretettel éreztetett is velem. Az óvodás Mivikéből, szépen lassan általános iskolás Miréna, Mirinda, Marella lett. Hogy javult-e a helyzet gimnáziumi tanulmányaim során? Gondolhatjátok. Egy idő után felkaptam a fejem a Csehók, Csernák, Csepák , Marillára, Milénára, Mirabellára, azaz mindenre, ami kicsit is hasonlított az eredetire (bár megjegyzem, a Cserák Mihály azért egy picit fájt :-) ). Újvidéki egyetemista éveim alatt megtanultam, hogy a magyar nyelvnek van az a különös tulajdonsága, miszerint az érthetetlent, idegent leegyszerűsíti, saját kénye-kedve szerint formálja. Így alakulok nevemmel én is, így lesz komolytalanságom komolyságom éltetője, így leszek az, aki vagyok: Miri, néha Piri, esetenként Konstantin! :-)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!