Angliai szerződést kapott a 20 éves zentai dj

Hansol zenéit már a legnevesebb sztárok játsszák

Hansol - Hangya Zsolt

Hansol – Hangya Zsolt

Korábban Hangya Zsolt nevét leginkább a Képes Ifjúság hasábjairól ismerhettük, ahol 2011-ben dj-idoljairól írt tiszteletteljes sorozatot. Akkoriban kezdett ismerkedni az elektronikus zenekészítés mesterségével, és habzsolta példaképei legújabb lemezeit. Mára már azok játsszák a zenéit, akikről pár éve a cikkeket írta, sorra jelennek meg lemezei, és egy angliai kiadó marketing-csapata immáron azon dolgozik, hogy a Hansol művésznevet megismerje a világ.

• A német származású, Londonban élő dj és lemezkiadó, D.O.N.S. karolt fel. Hogyan találtátok meg egymást?

Egyszer láttam őt élőben, 4 évvel ezelőtt, amikor Zentán a Bali disco születésnapjára őt hívták meg sztárvendégnek. Emlékszem, az akkor nagy dobás volt a Bali részéről, komoly promóció volt akörül, hogy sikerült őt meghívni. Akkor még semmi közöm nem volt a zenéhez, én is csak buliztam a zenéjére. Egy évvel később kezdtem el ezzel foglalkozni, felkerültek a zenéim az internetre és eljutottak D.O.N.S.-hoz. Játszotta őket itt-ott, majd írt egy üzenetet, hogy csináljak neki remixeket. Azután egyre többet dolgoztunk együtt, most már rendszeres kapcsolatban vagyunk mert idén márciusban leszerződtem a kiadójához mint dj és producer, a napokban pedig mint A&R menedzser, vagyis én lettem az egyik, aki kiválogatja, hogy kivel köt szerződést a kiadó.D.O.N.S.

• A dj szerződésed mit takar?

2+2 éves szerződést írtunk alá, tehát 2 év után dönthetek, hogy meghosszabbítom-e. Nem kötnek meg, más kiadóknak is dolgozhatok, a lényeg, hogy ők, tehát a Kingdom Kome Cuts egyengeti az utamat. Felépített marketing terv alapján dolgoznak azon, hogy márkát csináljanak a nevemből. Többek között fellépéseket szerveznek, kiadják a zenéimet, promotálnak. Már volt két meghívásom Londonba, de sajnos nem tudtam elmenni, mert nincs még meg a magyar útlevelem, de a tervek szerint októberben már eltudok jutni az Amszterdam Dance Eventre, a világ egyik legismertebb elektronikus zenei fesztiváljára, ahol fellépnek nagy példaképeim is, mint Fedde Le Grand vagy Nicky Romero. Úgynevezett Label nightokat tartanak majd ott a kiadók, ahol olyanok zenélnek, akiknek az adott kiadónál jelentek meg zenéi, mint nekem. Érdekes, hogy idén újévkor fogadtam meg, hogy 5 éven belül részt veszek egy ilyen horderejű fesztiválon, de nem telt bele 2 hónap, és megérkezett ez a meghívó.

• Melyik zenéidnek volt eddig a legnagyobb visszhangja?

A F*cking Noise című számom egyértelműen a legsikeresebb eddig. Azt Fedde Le Grand lejátszotta idén a mexikói BPM Fesztiválon, de sokszor játszotta már D.O.N.S. is, vagy a világhírű magyar Muzzaik is. Az egyik első sikerem a WHOP trekk volt, amit Paco Osuna Barcelonában játszott, majd az egyik legnagyobb techno kiadónak, a Drumcode-nak a főnöke Adam Beyer beválogatta a hónap 10 legjobb zenéi közé. Idén a Smash It című számunk, amit a szlovén Stanny Abrahammel és a szajáni Mark Helmsszel csináltunk, az adai Green Future fesztiválnak lesz az egyik tech house himnusza, ezt a számot a szintén világhírű UMEK is játszotta már bulikban.

Fedde Le Grand játssza Mexikóban a F*cking Noise-t:

UMEK

UMEK

•  Hogyan jutnak el a felvételeid ezekhez a sztárokhoz?

A nagy dj-k a kiadóktól kapnak promókat, egy-két héttel a lemez megjelenése előtt. Amelyik tetszik nekik, azt játsszák. Ezenkívül sok nagy dj közzé is tesz nyilvános e-mail címeket, ahova mi magunk is elküldhetünk zenéket, de azért ez inkább a kiadóknak a feladata. Az én kiadóm például bejáratos olyan dj-khez is, ahova magamtól nem tudnék promót küldeni. A másik mód, hogy rátaláljanak a dj-k az, ha a digitális eladási oldalakról letöltik, mint amilyen a Beatport vagy a Traxsource. Onnan megjelenéskor 3 dollárért, kicsit később pedig már 1 dollárért letölthetőek a lemezek.

zs 3

• Hogyan tanultál meg elektronikus zenét készíteni?

Amikor 15-16 évesek voltunk mindenki dj akart lenni. Úgy láttuk ez a világon a legjobb munka. Zene, pia, mi kell még? Nagyon sokan elkezdtek dj-zni, köztük az egyik barátom is. Nem tudtunk az egészről semmit, még az alapokkal sem voltunk tisztában. Semmilyen zenei képzettségem nem volt, nem jártam zeneiskolába. Egymástól és az internetes videókról tanultunk. Ha beírod a Youtube-ra, hogy FL video tutorial, kidob több ezer oktatóvideót. Erre ment rá egy nyaram. Lépésről-lépésre követtük, amit a videón csinálnak, megnéztük, megállítottuk, majd leutánoztuk. A többiek inkább csak játszották a zenéket, mindenki csak mixeket csinált, dobták egyik zenét a másikra. Arra gondoltam, valami mást kellene, nem csak szolgáltatni akartam, hanem alkotni is, saját zenét csinálni. Ez volt 3 évvel ezelőtt, és most úgy tűnik, kezd beérni a dolog. Fölemelő érzés, amikor azt mondják, hogy rég láttalak, de a zenédet követem, vagy amikor egy vadidegen mexikói kiposztolja a zenémet. Ez éltet. Ha a pénzért csinálnám, már rég abbahagyhattam volna, mert zeneeladásból csak a legnagyobbak élnek meg.

• Itthon mennyire becsülnek meg?

zs 4Itthon sajnos azt látom, hogy az idősebb dj-k féltik a helyüket, ezért nem igazán segítik a fiatalokat. Egyedül Dj Cino segített nekem, a Bali egykori lemezlovasa, aki megtanított a zene lejátszás technikai részleteire, Ascaloon és Chrono pedig fellépéseket segít szervezni. Friss újság, hogy a zentai származású, Hollandiában élő Laki Ákossal készítek közös zenét, jazz és house/tech house érdekes keverékét. Zenta környékén vagyunk legalább négyen olyan fiatalok, akiknek a zenéit külföldi nagy kiadók adják ki és neves dj-k játsszák. Valamennyien 20 év körüliek, és sajnos azt látjuk, hogy külföldről sokkal jobban segítenek minket, mint itthonról. Persze ebben biztos benne van az is, hogy a nyugatiaknak mi olcsóak vagyunk, hiszen amíg egy ottani dj egy remixért elkérhet akár 1500-2000 eurót is, addig mi megcsináljuk 200-300-ért és ennek a pénznek is nagyon örülünk. Mégis azt érezzük, hogy a külföldiek máshogy állnak hozzánk, például egy norvég dj, Lars Van Dalen elküldte nekem csak úgy a 250 eurót érő fülhallgatóját, amikor mondtam neki, hogy mi nem engedhetjük azt meg magunknak.

• Milyen minőségű a felszerelésed, amin megtanultál zenét keverni?

Az L Studio 10-es zenei programot használom, ezenkívül csak egy hangszóróra volt szükségem. Én vagyok rá a bizonyíték, hogy aki meg akarja ezt tanulni, az rossz minőségű felszereléssel is megtudja, hiszen például az én hangcuccom eredetileg 5.1.-es, amiből kettő már kiégett, ezért most már csak 3.1.-es.

• Érdekes, hogy a számaidat már világszerte játsszák, de te magad még soha nem játszottad őket közönség előtt.

Sajnos nem volt rá eddig alkalom. Léptem már fel többször dj-ként, például az általunk szervezett gólyabulikon, de eddig mások zenéjét játszottam. Most nyáron azonban megtörik a jég, meghívtak fellépni Adára a Summer3p promó bulijára, majd magára a palicsi Summer3p fesztiválra is, illetve az adai Green future-re is augusztusban. Október közepén pedig a már említett amszterdami buli vár, valamint Londonba is kaptam újabb meghívót.

dj

Ha tetszett a cikk, támogasd a Press Szót, hogy sok hasonlót írhassunk! Kis segítség is nagy segítség! Kattints a képre a részletekért!

 

The following two tabs change content below.
Laskovity J. Ervin

Laskovity J. Ervin

2007 óta amikor publikálok, beírok a nevembe egy J. betűt. Ez az írásjel mindent elárul, amiről cikkeim tanúskodni kívánnak. Négy személy nevének kezdőbetűjére utal: édesanyáméra, Juditéra (elhunyt 2007-ben), akitől íráskészségemet örököltem, édesapáméra, Józsefére, akitől némi szorgalmat tanultam, Knézy Jenőére, akinek a közvetítéseit nézve 10-11 évesen kijelentettem, hogy (sport)riporter leszek és Kubát János újságíróéra, akitől biztatást kaptam és ellestem a szakma csínját-bínját. Metaforikusabb értelemben a J. betű üzenete tovább éltetni egy értékrendet, amit az életemben a fenti emberek képviselnek: a tehetséget, a szorgalmat, a kitartást, és az újságírás iránti szenvedélyt. A J. betű használatával nagyjából egyszerre találtam ki az újságírói tehetséggondozó Árok-programot is, ami ugyanezeket az értékeket akarja átvinni „a fogában tartva, a túlsó partra.”
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!