A38 je avanžirao u prljavo kazalište za jednu noć

Prvi frontmen poznate ex-yu grupe, Davorin Bogović je dokazao da je ostao punk

10484727_816394951783386_8054681614867152383_n

Kada je prvi veliki ex-yu as nastupao na brodu, od treme kao da mi je stala knedla u grlu, tako da ceo dan ni zalogaj nisam mogla da progutam. Do zadnjeg trenutka sam se spremala za intervju, nabubala sam jezički ispravna pitanja. Moja zabrinutost se ispostavila kao nepotrebna: Željko Bebek, nekadašnji frontmen Bijelog dugmeta, naša pitanja je slušao i odgovarao sa strpljenjem anđela. Žera, pevač grupe Crvena jabuka je već izazvao iznenađenje time, da smo razgovor – zbog zabrane pušenja – obavili u njihovom kombiju parkiranom na keju, ali je i njega karakterisala uobičajena balkanska opuštenost. Zato sam sa potpunom smirenošću iščekivala nastup Davorina Bogovića, legendarnog pevača Prljavog kazališta na letnjem YU-party-u.

Pogledajte naš video intervju sa Davorinom Bogovićem:

Frontmen kultnog benda je na binu stupio sa novom formacijom, Davorin i Bogovići (članovi: Davorin Bogović Rinči – vokal, Ernest Vinković – gitara, Boris Hrepić Hrepa – bas gitara, Tomislav Hajak Migač – bubnjevi) i uprkos tome, što su počeli sa jednom od njihovih najpoznatijih pesama, Crnim bijelim svijetom, nisu održali tu liniju. Sledile su jedna za drugom, nove, u Hrvatskoj popularne pesme, u punk stilu, kao što su Neka te ništa ne brine, Krenimo ili Dobar vetar u leđa. Iz benda je zračila neiscrpljiva živahnost i energija, a u očima Bogovića je sijala neka vrsta (nomen est omen) nonkonformističkog božanskog sjaja. U koncertu sam učestvovala em ljuljajući, em tresući glavu, i svo vreme sam isčekivala preokret, osećala sam da će biti neki trik. I stvarno. Oni koji su istrajno ludovali, na kraju su dočekali nagradu, stare hit bombone. Vrišteći smo skakali slušajući ih.

1493130_816394941783387_5343992393238310278_n

Kao u stara dobra vremena, razgovor u bekstejdžu smo opet obavili sa koleginicom iz radija, Beom Letenjei. Dok se Bogović oporavljao i odmarao, izutetno neposredan bas gitarista, Boris Hrepić (Hrepa) je ćaskao sa nama. Ispričao nam je da su ga njegova mala deca probudila u zoru na dan dolaska, pa je zbog toga u Budimpeštu stigao mrtav umoran – ali je na bini dobio snagu, pa je punom parom odradio ceo nastup – to možemo da potvrdimo.

Za više slika kliknite ovde!

Bogović je dao sve od sebe u tolikoj meri da je njegov zabrinuti kolega i u toku intervjua prišao da mu obriše oznojanu glavu, kako se ne bi prehladio. Pevač je ljubazno, ponekad punkerski iskreno, direktno odgovarao na novinarska pitanja. Simbolična figura jugoslovenskog novog talasa ni preko pedeset ne miruje, uvek kaže ono što misli. Govorio je i o Crvenoj jabuci, po njegovom mišljenju razlika između njih je„zemlja i nebo“, za Bebeka takođe ne misli da su u istom fazonu, ali priznaje, postoji neka svojevrsna magija, što pojednostavljeno nazivamo ex-yu muzikom.

DSCF1536

Ima osećaj, da je sadašnja generacija u komi, i da se ne stvaraju takvi hitovi za sva vremena kao pre. O nama, Mađarima ima lepo mišljenje, ime njegovog benda savršeno izgovara na našem jeziku. Štaviše, ispričao nam je da je u životu imao veze sa dve Mađarice.

 Csillik Blanka

Društvena pitanja između dva smeha

11179968_816393138450234_5938274036895115045_n

U okviru Yu-party-a, u koncertnoj sali A38 su u Mađarskoj prvi put prikazali Otok ljubavi, film bosanske rediteljke, Jasmine Žbanić (koja je za ovaj film dobila nagradu Zlatni medved). U sebi sam u tren oka sastavila očekivani tok radnje filma, i moje pretpostavke su se delom obistinile. Kakav bi mogao da bude film, koji je predstavljen kao romantična komedija, i koji se odigrava na nekom prelepom hrvatskom ostrvu. Odmah sam pomislila na ljubavnu avanturu, aferu, koja razvedrava dane onih, koji su željni letovanja. U stvari nisam ni pogrešila (u tolikoj meri). U uvodnim scenama filma, moja teorija stereotipija dobija dodatne potvrde, jer glavni junaci, bračni par se ne slaže najbolje po svim pitanjima. Grebo (Ermin Bravo) je muškarac poreklom iz Bosne, koji je proputovao Evropu, i radi kao muzički producent. Njegova francuska žena, Liliane (Ariane Label) je baštenski arhitekt, upoznali su se u Bosni, ostali su tamo, i čekaju rođenje deteta. Njihovo letovanje može se nazvati idiličnim, ali osećamo, njihov brak nimalo nije bez problema. Bučnost i eksplozivna energičnost muškarca je ponekad previše za povučenu, sofisticiranu Francuskinju. I onda se kao po rasporedu pojavi obavezan lik romantičnih komedija: druga žena. Flora, koja radi na ostrvu, odmah očara muškarca. Ali bih tu zaustavila svakog, ko je poverovao na trenutak da se radi o dosadnom filmu sa komercijalnom temom: pošto je Flora, kako vrlo brzo saznajemo, ljubav francuske žene iz mladosti.

Od ovog trenutka, rediteljka se služi situacionom komikom, koja pre svega proističe iz toga, što muž ne sluti ništa o prošlosti svoje žene. Izbor teme rediteljke se ne može nazvati dosadnim ili nečim što je nalik na sapunice, pošto nam otkriva toliko značajne društvene pojave kao što su homoseksualnost i poliamorija. Nije sigurno da je poželjno baviti se ovoliko ozbiljnim temama u  jednog komediji – za mene – ponekad su scene postale itekako srceparajuće, pošto sam videla patnju sva tri lika zbog nastale situacije. To mi je malo smetalo, u tom smislu, da mi osmeh još nije ni nestao sa lica zbog prethodne smešne situacije. Liliane nije u stanju da bira između ljubavi iz mladosti i oca svog deteta, oboje ih podjednako voli, to predstavlja je glavni konflikt u filmu. Komedija Jasmile Žbanić se ponekad zaglavi, pa stane malo da sakupi snagu – film, a i gledalac – kako bi nas posle opet nasmejala. Rizična avantura na ivici humora i bola, ali funkcioniše. Preporučujem svakome, ko između dva smeha, voli da razmišlja i o društvanim pitanjima.  

Novák Sára

10882184_816404955115719_2684360352840071811_n

Slike sa koncerta: Kovácsevics Géza, Thurzó Zsófia

Prevod: David Čilik

Pročitajte naš intervju sa Željkom Bebekom!

Ovde možete pročitati originalni članak na mađarskom!

The following two tabs change content below.
Csillik Blanka

Csillik Blanka

Csillik Blanka

Poslednji članci od Csillik Blanka (sve)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!