Zvezda na tech sceni dolazi u Club Jail

Mladen Tomic će nastupati na novi GuessWhat Showcase

Mladen Tomic 2013-1U zajedničkoj organiziciji GuessWhat-a i Club Jail-a dolazi poznati tech DJ/producent Mladen Tomic. Pitali smo ga o muzičkom svetu i planovima za budućnost.

Ne tako davno nastupio si u Novom Sadu na Green Love Festivalu, a 17. februara ponovo nastupaš u Srbiji. Publika iz Srbije je daleko poznata u svetu po tome da su zaljubljenici u techno i house zvuk. Kako ti vidiš njih?

Publika u Srbiji mi je jedna od najdražih i stvarno uživam svaki put, bilo da je to Novi Sad, Beograd, Niš ili neki drugi grad. Dosta su naslušani muzike, scena je generalno dobra i ima dosta kvalitetnih žurki. A opštepoznato je da bez dobre publike nema ni dobre scene. Jedva čekam 17-ti februar.

Poznat si po jedinstvenom i originalnom zvuku. Odakle ti je inspiracija i koliko si otvoren prema novim promenama u mužičkom svetu?

Uspeo sam da izgradim neki svoj prepoznatljiv zvuk koji izlazi iz mene i koji me „radi”, da se tako izrazim. Neki moji fanovi mi kažu da već na prvim taktovima prepoznaju moju stvar. Dešava se da neko veliko ime u setu vrti moju još neizdanu stvar, nekakav demo, i onda dobijem video gde me neko pita da li je to moje. Inspiracija za produkciju je još uvek tu, nekad manje nekad više, zavisno od perioda života, ali ja konstanto radim i provodim vreme u studiju, istražujući i pokušavajući da kreiram nešto novo, nešto drugačije, nešto što mi je super i što će da iznenadi ljude. A promene su neminovne, one moraju da se dešavaju u manjem ili većem obimu i pristalica sam svih promena koje donose nešto pozitivno i novo.

Danas u svetu sve se odvija u nekom ubrzanom tempu. To se dešava i u muzičkom svetu, šta ti misliš o tome?

Tempo je definitivno prebrz, sve se dešava real time i dobili smo hiperprodukciju muzike, a kao rezultat toga imamo jako puno muzičkih izdanja lošeg kvaliteta, što ostavlja u sjeni neka dobra, koja jednostavno propustimo u moru svih tih izdanja. Tu je i hiperprodukcija samih Dj-eva i producenata, konkurencija je sve veća. Ali jednostavno vreme je takvo i moramo da naučimo da živimo s tim i pratimo taj tempo da bi opstali na sceni, puno više mora da se radi nego pre nekoliko godina. Ja sam navikao da živim brzo, i poslovno i privatno, tako da mi na neki način sve to odgovara.

Skoro 10 godina je prošlo od kad ste osnovali izdavačku kuću Night Light, koja je u toku ovih godina postigla značajne uspehe. Šta se menjalo u odnosu na početak, po čemu se razlikuje upravljanje izdavačkom kućom, danas?

U početku je Night Light bio isključivo Vinyl label, da bi se nakon nekoliko godina, posle kraha Vinyl industrije, prebacili na digitalna izdanja. To je najveća promena, ostalo je sve dosta slično. Danas dobijamo puno više demo materijala nego ranije i puno je teže izabrati i pronaći dobre stvari. To je u stvari najveći problem, kao i to da se mora više raditi na promociji, ostalo je već uhodana šema.

Šta je osnovni, odlučujući faktor kod jednog izdanja? Šta očekuješ od muzike, na osnovu čega odlučuješ da li ćeš izdati nečiji material kod Night Lighta?

Vrlo je bitno da nam se stvar prvo svidi, drugo da odgovora viziji labela i da dobro zvuči, tj. da je dobro isproducirana, a treći, odlučujući faktor je to da li ću je svirati u setu ili ne. Desi se ponekad da izdamo nešto što čak i ne sviramo u setovima, jednostavno budu dobre stvari. Ali idealno je kad stvar ispunjavna sve ove kriterijume.

Uskoro ćemo ponovo sresti tvoje ime kod izdavačke kuće Terminal M. Da li možeš kratko da kažeš nešto o tome?

Jeste, moja stvar „Riffs” izlazi na kompilaciji Terminal M zajedno sa artistima kao što su Whyt Noyz, Stefano Noferini, Metodi Hristov itd. Ja generalno volim i cenim taj label, prvi EP sam imao 2014, nakom toga još jedno izdanje, i evo sada ponovo još jedan singl i drago mi je da imam podršku od Monike Kruse koja već duže vreme svira moju muziku u svojim setovima. Terminal M je već godinama u samom vrhu techno i tech house labela, a sada pogovoto.

16754095_1241942432526680_845588405_n

Kakvi su tvoji  budući planovi, nastupi i gde će se u budućnosti pojaviti tvoja izdanja?

Trenutno sam u avionu na putu za El Paso, sutra sviram tamo, ovo mi je prvi put u tom gradu i stvarno se radujem. Bio sam već nekoliko puta u Americi i svaki put je bilo super.  Nakon toga radim all night long u klubu Fabrique u mojoj Banja Luci, pa dolazim u Sentu, Primošten, Tuzlu, San Jose, Sofiju, Barselonu, možda Majami itd. Što se tiče izdanja, sad izlazi Terminal M, pa remix za Dj Liona na Patent Skilz, remix za Andres Campa na Florida Music, a za dalje ćemo videti, imam jako puno demosa spremnih za slanje.

Šta bi poručio čitaocima portala i posetiocima Jail Club-a?

Slušajte dobru muziku i radite dobre  i pozitivne stvari u životu. U Clubu Jail ćemo da se razdrmamo zajedno 17-og februara, spremite se za puno dobre muzike i pozitivne energije.

Mladen Tomic Podcast

Event

GuessWhat

The following two tabs change content below.
Fehér Miklós

Fehér Miklós

Fehér Miklós

Poslednji članci od Fehér Miklós (sve)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!