O nama

Press Szó

press1Sajt Press Szó je krenuo sa radom početkom 2014. godine, ali je na njemu već pre toga bilo objavljeno više od stotinu članaka, koje smo napisali prethodnih godina. Priču povodom ove zanimljivosti možete pročitati u nastavku. Ukratko, reč je o tome, da je Press Szó u stvari nastavak Árok-rubrike, koja je prethodno bila sastavni deo novina „Képes Ifjúság“-a. Naravno, ne u potpunosti. U jednom smislu jeste tako, pošto je autorska ekipa Press Szó-a ista, koja je svoje prve novinarske korake načinila upravo na stranicama te rubrike, a pored toga će biti sličan i po stilu i po ideologiji. Međutim po izboru tema, i krugu čitalaca ćemo najverovatnije prerasti u nešto novo. Razlozi za to leže u tome što je od početka našeg rada prošlo nekoliko godina, pa su naši autori postali stariji, promenio se njihov pogled na svet, neki od njih su promenili čak i životnu sredinu, a sve to nužno povlači promene. Prilikom izbora tema više ne moramo da obraćamo pažnju na to, da su čitaoci „Képes Ifijúság“-a u velikoj većini srednjoškolci, pa zbog toga u značajnoj meri možemo da se odvojimo od tematike, koja je vezana za đake i njihov život. Znatan deo našeg autorskog tima je u međuvremenu napustio Vojvodinu iz različitih razloga, pretežno su se preselili u Segedin i Budimpeštu, a neki čak i na udaljenija mesta, pa su se zbog toga naše teme proširile i na dešavanja iz njihovih novih okruženja. Naš cilj je, međutim, da sačuvamo naš vojvođanski identitet, a voleli bismo da na neki način postanemo organ onima koji su rasuti po Mađarskoj i svetu, a njihov broj uopšte nije mali. Pored toga, preko naših autora koji i dalje žive u domovini, želimo istu pažnju da posvetimo dešavanjima i talentima u Vojvodini.

Tekst na mađarskom

Program-Árok

arok 1Program-Árok je građanska inicijativa za pronalaženje mladih talenata novinarstva. Naziv je dobio po novinaru i fudbalskom treneru, Arok Ferencu. Arok je postigao značajne uspehe  kao selektor  fudbalske  reprezentacije Australije, a početkom 2000-e godine se vratio u Srbiju, u Novi Sad. Pokrenuo je nedeljnu rubriku pod nazivom “Belešci iz fotelje”, na stranicama “Magyar Szó”-a, svog nekadašnjeg radnog mesta. Sav honorar za ovu rubriku je ponudio talentovanim, mladim novinarima. Ta ponuda honorara je kasnije izrasla u Program-Árok, čiji su idejni tvorci i pronalazači talenata (urednici “Press Szo”-a)  potragu za darovitim mladim ljudima počeli u maju 2008. godine. Pisanja otkrivenih talenata na početku smo objavili na stranicama Arok-rubrike “Képes Ifjúság”-a, a od aprila 2014. u “Press Szó” internet magazinu.

Početkom 2014. osnovali smo “Udruženje Građana Arok Ferenc”, koje je ujedno i izdavač “Press Szó” magazina, sa sedištem u Senti, koje namerava da svoju delatnost vrši po sličnim principima i sa sličnim ciljevima, koji su okarakterisali i Program-Árok: mlade talente treba pronaći i obučavati nezavisno od njihovih političkih opredeljenja i pogleda na svet, i treba im dati šansu da publikuju svoje radove. Na ovaj način program teži podizanju nivoa vojvođankse medijske struke, a samim tim pomaže u stvaranju jedne talenat-orijentisane višedimenzionalne, multiperspektivne javnosti, koja je otvorena za svet.

Tekst na mađarskom

Prevod: David Čilik

ČLANCI NA SRPSKOM:

• „To je samo kraj početka“ – Intervju sa Željkom Bebekom, zbog koga smo pola kafane popili

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!